Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy

Tłumaczenie: Aleksandra Kamińska
Wydawnictwo: Znak Literanova
6,06 (69 ocen i 35 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
3
8
4
7
12
6
22
5
16
4
6
3
3
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788324027507
liczba stron
240
słowa kluczowe
jedzenie, dieta
język
polski
dodał
LubimyCzytać

Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej? Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości? Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć...

Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a
kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej?





Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może
sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości?





Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i
odwrotnie?





Leanne Cooper wykorzystuje swoją wiedzę z zakresu dietetyki i
psychologii, by wyjaśnić wiele zjawisk, które powodują, że jemy to, co
jemy.





Jedz inaczej to praktyczny poradnik z prostymi ćwiczeniami, które
sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie
musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce poznacie też
wiele sztuczek stosowanych przez marketingowców i restauratorów i
nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas.

 

źródło opisu: Matras

źródło okładki: Matras

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 28
Monika | 2016-01-28
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 20 stycznia 2016

Jedz inaczej, dlaczego jemy to, co jemy
Leanne Cooper

Książka „Jedz inaczej” porusza temat psychologii jedzenia. Jest to termin stosunkowo nowy, jeszcze niedawno niewiele mogliśmy się o nim dowiedzieć, teraz Leanne Cooper wychodzi nam na przeciw i pokazuje tajniki psychologii w kategoriach jedzenia. Czytając jej książkę dowiemy sie m.in. na czym polega właściwa dieta, jakie zagrożenia niesie niewłaściwe żywienie. Według autorki wystarczy zachować tylko 3 główne zasady, by zdrowo się odżywiać. Są to : zróżnicowanie, walory odżywcze i nieprzetworzone produkty. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę indywidualne uwarunkowania oraz podejście do jedzenia. Leanne wszystkie te zasady rozwija i dokładnie objaśnia. W książce nie znajdziemy żadnych kulinarnych przepisów ani gotowych diet. Autorka zdrowe odżywiania przedstawia od strony psychologicznej, pokazuje jakie mechanizmy wpływają na nasze decyzje żywieniowe, dlaczego jemy tak, a nie inaczej, co wpływa na nasze przyzwyczajenia i nawyki oraz jak należy zacząć zmieniać nasze postępowanie. Uświadamia nam, że często nie jest to do końca nasz wybór, a czasami jesteśmy wręcz nieświadomi ukrytego wpływu innych osób czy firm. Książka pomaga zrozumieć działania przedsiębiorstw sprzedających produkty czy usługi i zwraca uwagę na to byśmy zastanowili się nad własnymi wyborami. Dzięki „Jedz inaczej” w praktyczny sposób możemy przyjrzeć się swojemu odżywianiu, autorka bowiem zawarła w książce kilka zadań dla czytelnika pozwalających uświadomić sobie co robimy źle, co możemy poprawić, a co powinniśmy kontynuować.
Czy wiedzieliście, że miejsce zamieszkania, otoczenie, czyli to z kim się spotykacie, miejsce w którym jecie czy nawet temperatura jedzenia mają wpływ na wasze odżywianie? Kolejną ciekawa sprawa jest fakt, że większość ludzi spożyje więcej, gdy posiłkowi towarzyszy przyciemnione światło. Jemy wtedy dłużej i odrobinę więcej, podobnie ma się sprawa w przypadku łagodnej muzyki, jemy wolniej i siedzimy przy stole dłużej, przez co analogicznie zjemy więcej. Autorka swoją wiedzę opiera o przeprowadzone badania. Książka jest bardzo przydatna i porusza szeroko temat odżywiania, nie tylko czynniki zewnętrzne ale także wewnętrzne czy uwarunkowania genetyczne. Możemy się dowiedzieć, że często dzieci niejadki to osoby, które są nadwrażliwe na smaki i mają zwiększoną liczbę kubków smakowych. Dopiero w okolicach 10 roku życia ich ilość zaczyna maleć, wtedy można zacząć uczyć dziecko spożywania nowych posiłków. Ciekawe informacje zawarte w książce dotyczą odczuwania przez nas smaków, tego jak zbudowany jest nasz język , jak czytać etykiety, czy tego jak stres, osobowość wpływa na jedzenie. Można by tak pisać i pisać.
Pozycja ta posiada ogromną ilość interesujących faktów bezpośrednio lub pośrednio związanych z odżywianiem. Z czystym sumieniem polecam ją każdej świadomej osobie, która chce o siebie zadbać i zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Król węży

Król węży to opowieść o trójce nastolatków, mieszkających w małym miesteczku na Południu Stanów. Dill, Travis i Lydia nie mieszczą się kanonie małomi...

zgłoś błąd zgłoś błąd