Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy

Tłumaczenie: Aleksandra Kamińska
Wydawnictwo: Znak Literanova
6,06 (70 ocen i 35 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
3
8
4
7
12
6
23
5
16
4
6
3
3
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788324027507
liczba stron
240
słowa kluczowe
jedzenie, dieta
język
polski
dodał
LubimyCzytać

Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej? Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości? Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć...

Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a
kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej?





Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może
sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości?





Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i
odwrotnie?





Leanne Cooper wykorzystuje swoją wiedzę z zakresu dietetyki i
psychologii, by wyjaśnić wiele zjawisk, które powodują, że jemy to, co
jemy.





Jedz inaczej to praktyczny poradnik z prostymi ćwiczeniami, które
sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie
musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce poznacie też
wiele sztuczek stosowanych przez marketingowców i restauratorów i
nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas.

 

źródło opisu: Matras

źródło okładki: Matras

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 4
Paul_Spector | 2016-01-25
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 23 stycznia 2016

W dzisiejszych czasach w zasadzie wszystko kręci się wokół jedzenia. Na przestrzeni lat styl naszego życia drastycznie się zmienił, coraz mniejszy odsetek społeczeństwa pracuje fizycznie, częściej poruszamy się samochodami niż pieszo, wiele urządzeń wyręcza nas w codziennych pracach, a jak zmieniły się nasze posiłki? Czy ich kaloryczność została dostosowana do nowego trybu życia? Nie do końca, ruszamy się mniej, a spożywamy więcej niż potrzebujemy, stąd coraz częściej mamy problem z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała. Według badań brytyjskiego magazynu "Diet Chef" przeciętna kobieta jest na diecie średnio przez 17 lat swojego życia, co pozwala stwierdzić, że mamy problem z utrzymaniem diety przez dłuższy czas. Jednak "bycie na diecie" nie oznacza jedynie chęci zredukowania wagi, gdyż obecnie medycyna daje nam szerokie możliwości diagnostyki różnego rodzaju alergii czy nietolerancji, które wymuszają ograniczenie pewnych produktów i zwiększenie spożywania innych.

Oprócz zmiany stylu życia nastąpiły zmiany w samej produkcji żywności. Mamy coraz mniej czasu, więc producenci "idą nam na rękę" i przygotowują posiłki za nas. Przyjęliśmy to jako naturalną kolej rzeczy, nie widzieliśmy w tym nic złego, skoro zmywarka wyręcza nas w zmywaniu to dlaczego nie skorzystać z oferty i nie kupić gotowego posiłku? Na ogół zdajemy sobie sprawę z faktu, iż przetworzona żywność jest mniej wartościowa, ale mimo wszystko ją wybieramy. Czy przyczyną jest tylko wygoda? Byłoby to zbyt proste, a odpowiedź jest o wiele bardziej skomplikowana niż nam się wydaje.

Książka "Jedz lepiej" miała być odpowiedzią na powyższe pytanie, czy jednak nam ją daje? Na samym początku autorka zastrzega, że w jej książce nie znajdziemy informacji o składnikach odżywczych, dietach czy przepisach, a co znajdziemy? W zasadzie niewiele, lektura książki L.Cooper nie dokonuje dogłębnej analizy naszej psychiki pod kątem wyborów żywieniowych. Poszczególne elementy, mające na nie wpływ są opisane w sposób nierówny. Opis części czynników jest albo bardzo lakoniczny (np. to z kim się spotykamy ma wpływ na nasze wybory żywieniowe - koniec kropka) lub nadmiernie rozbudowany bez powodu (opisy odczuwania smaków oraz budowy języka). Jako czytelnikowi trudno mi stwierdzić dla kogo ta książka właściwie jest. Osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem nie znajdą w niej informacji na temat sposobów odżywiania, lecz namiastkę psychologicznych wyborów konsumenta, które opisują oczywiste prawdy znane zarówno tym bardziej lub mniej wtajemniczonym (zasada umieszczania produktów na wysokości wzroku). Z kolei dla psychologa książka będzie zbyt ogólna i nie poszerzy jego wiedzy w tym zakresie.

Dodatkowo wątpliwości budzi we mnie styl w jakim napisana jest książka. Podobnie jak w przypadku wielu książek amerykańskich autorka bardzo chce przypodobać czytelnikowi wielokrotnie zwracając się do niego, gratulując mu i dziękując za jego uwagę (sic!). Mnie osobiście takie ciągłe motywowanie przez autora odstręcza, ponieważ nie jest to ani lektura ani książka, którą muszę przeczytać, ale chcę! Sporym utrudnieniem w trakcie lektury jest wyszukiwanie przypisów, które umieszczono na samym końcu, co niejednokrotnie wymaga kartkowania książki i rozprasza. Na tym nie zamyka się lista zarzutów do książki, razi również poziom merytoryczny, gdyż w tekście bardzo często można znaleźć stwierdzenia typu "uważa się, że...", "prawdopodobnie...", "badania wykazują..." (bez informacji jakie badania i kiedy przeprowadzone). Takie ujęcie jest dla mnie całkowicie niedopuszczalne w tego typu książce, gdyż uznaję wtedy teksty w niej przedstawione po prostu jako niewiarygodne! W wielu przypadkach autorka generalizuje, oceniając pewne zachowania ludzi np. w restauracji na pewno zjemy więcej, a nie kto w restauracji zje więcej, osoba o jakich skłonnościach? charakterze?.

Podsumowując mój główny zarzut w stosunku do książki dotyczy braku sprecyzowania docelowego czytelnika. Biorąc pod uwagę jego cechy autorka powinna odpowiednio dobrać tak styl jak i zawartość merytoryczną książki. Jeżeli książka będzie skierowana do psychologów można skupić się na specjalistycznej wiedzy, z kolei w przypadku gdy czytelnikiem będzie osoba o małej wiedzy z zakresu żywienia opisy powinny być proste, a ankiety dotyczące zachowań jak najbardziej będą pożądane. Ja, jako czytelnik i osoba, która interesuje się zdrowym odżywianiem nie znalazłam w książce za wiele. Moja konsumpcja jest na tyle świadoma, że nie potrzebuję żadnych testów na jej określenie, z kolei budowa języka jak i sposób działania kubków smakowych nie znajduje się w obszarze moich zainteresowań. Większość opisanych przez autorkę zachowań czy zasad, którymi kierujemy się w wyborze modelu odżywiania jest mi znanych.

Książkę można przeczytać jako ciekawostkę, ot kolejna pozycja, powstała na fali trendów związanych ze zdrowym odżywianiem.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Charlotte Street

Początek trochę nudny, dużo przemyśleń bohatera ale później się przyzwyczaiłam. Bardzo ciekawe postacie i dobry pomysł na opowiadanie. Miłość i rozsta...

zgłoś błąd zgłoś błąd