rozwiń zwiń

Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy

Okładka książki Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy
Leanne Cooper Wydawnictwo: Znak Literanova nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
240 str. 4 godz. 0 min.
Kategoria:
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Wydawnictwo:
Znak Literanova
Data wydania:
2016-01-11
Data 1. wyd. pol.:
2016-01-11
Liczba stron:
240
Czas czytania
4 godz. 0 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324027507
Tłumacz:
Aleksandra Kamińska
Tagi:
jedzenie dieta
Średnia ocen

                6,0 6,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,0 / 10
86 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
265
212

Na półkach: , , ,

http://ruderude-czyta.blogspot.com/2016/01/83-jedz-inaczej-dlaczego-jemy-to-co.html
_________________________________________

Wiedzieliście, że nasz organizm traktuje tłuszcz jako jeden ze smaków? Dlatego niektórzy z Nas nie przepadają za potrawami bardzo tłustymi, a inni wręcz przeciwnie – za kawałek tłuszczyku zrobią wszystko. Podobnie jest z pozostałymi smakami – słonym, słodkim, gorzkim i kwaśnym. A umami? Cóż to takiego?

„Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy” na pierwszy rzut oka wydaje się być poradnikiem kulinarnym, skierowanym głównie do osób o niewłaściwych nawykach żywieniowych, który borykają się z nadwagą czy otyłością. Nic bardziej mylnego! Książka Leanne Cooper skupia się bardziej na psychologii jedzenia, niż wyliczaniu kalorii każdego posiłku czy sugerowaniu odpowiednich diet. Jak stwierdza sama autorka „Nie znajdziecie tu definicji ani przykładów zawartości składników odżywczych i kalorii. Zamiast tego zyskacie trochę wiedzy o badaniach i teoriach dotyczących tego, co i dlaczego jemy (…)”.

W książce wprowadzonych zostało dziewięć głównych rozdziałów, podzielonych dodatkowo na podrozdziały i zwieńczone zadaniami, które ułatwiają czytelnikowi zapamiętanie kwestii poruszonych w poszczególnym dziale. W poradniku zaprezentowano całą masę różnych postaw ludzi i ich podejście do jedzenia, cechy charakterystyczne takich osobników czy nawet powody, dlaczego przy jedzeniu jedni zachowują się tak, a drudzy zupełnie inaczej. Przyznam szczerze, że odnalazłam siebie na jego stronach i wydaje mi się, że było to głównym powodem, dlaczego informacje przekazywane przez autorkę tak dobitnie do mnie trafiły.
Nigdy nie próbowałam stosowania żadnych diet na sobie, natomiast często spotykałam się z różnymi sposobami na odchudzanie poprzez znajome. Książka Cooper uświadamia czytelnika, że najlepszym sposobem na dietę jest racjonalne żywienie w zestawieniu z odpowiednim zróżnicowaniem posiłków i wykorzystywaniu nieprzetworzonych produktów. Żadnego zmuszania się do czegoś, co nam zupełnie nie pasuje, żadnego odmawiania sobie przyjemności. Najważniejsze są indywidualne potrzeby, które sami idealnie dopasujemy do naszego stylu życia. Autorka stwierdza również, że aktywność fizyczna w naszym życiu jest bardzo ważnym elementem zaprezentowanej przez nią wersji diety.

Pozycja nie jest skierowana do konkretnej grupy ludzi – co jest jej ogromną zaletą. Każdy żywieniowy laik będzie potrafił odnaleźć się w tej pozycji, a osoba, która na co dzień związana jest (profesjonalnie czy hobbystycznie) w jakimś stopniu z żywieniem, odnajdzie masę ciekawostek o samym żywieniu, jak i sposób na odpowiednie nakierowanie swojego podejścia do jedzenia tak, aby sprawiało ono jeszcze więcej przyjemności.
Książka Cooper jest najbardziej pozytywnym poradnikiem, z jakim do tej pory miałam okazję się spotkać. Bezpośrednio po ukończeniu lektury wybrałam się do sklepu po kilka zdrowszych produktów, których zdecydowanie brakowało w mojej lodówce. Nie mam problemów z żywieniem, ale dzięki kilku poradom odnalezionym w tej pozycji będę mogła czerpać jeszcze więcej przyjemności z jedzenia, które (mam nadzieję) będzie miało swoje przełożenie również w jakości mojego życia.

Pozycję polecam szczególnie:
osobom mającym problemy żywieniowe,
osobom będącym na wszelkiego rodzaju dietach,
osobom cierpiącym na różnego rodzaju choroby zwyrodnieniowe, spowodowane nadmierną wagą,
osobom zawodowo związanym z żywieniem (trenerom personalnym, żywieniowcom…),
osobom interesującym się tematyką związaną z żywieniem,
osobom, które nie potrafią odnaleźć radości w spożywaniu pokarmów,
wszystkim leniom, którym nie chce się gotować i odżywiają się wyłącznie gotowymi produktami,
wszystkim, którzy lubią poszerzać granice swojej wiedzy i świadomości.

http://ruderude-czyta.blogspot.com/2016/01/83-jedz-inaczej-dlaczego-jemy-to-co.html
_________________________________________

Wiedzieliście, że nasz organizm traktuje tłuszcz jako jeden ze smaków? Dlatego niektórzy z Nas nie przepadają za potrawami bardzo tłustymi, a inni wręcz przeciwnie – za kawałek tłuszczyku zrobią wszystko. Podobnie jest z pozostałymi smakami –...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    118
  • Przeczytane
    107
  • Posiadam
    48
  • Teraz czytam
    4
  • Chcę w prezencie
    2
  • 2017
    2
  • W domowej biblioteczce
    2
  • 2017
    2
  • Z biblioteki
    2
  • 2018
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy


Podobne książki

Przeczytaj także