Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Gruziński smak

Wydawnictwo: Wielka Litera
7 (16 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
1
8
0
7
10
6
3
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788380320239
liczba stron
368
język
polski
dodał
Matacz

"Jestem z Was, chłopaki, i z Waszego dzieła dumny jak diabli! Stworzyliście piękne zaproszenie na wycieczkę po zmysłach i duszy Gruzji" Marcin Meller Ta książka zaczęła się od pewnego spotkania. Można powiedzieć, że jest efektem przyjaźni i znajomości, jak wszystko w Gruzji, stolicy światowego nepotyzmu. Gruziński smak to książka reportersko-kulinarna, dzięki której można poznać Gruzję od...

"Jestem z Was, chłopaki, i z Waszego dzieła dumny jak diabli! Stworzyliście piękne zaproszenie na wycieczkę po zmysłach i duszy Gruzji" Marcin Meller Ta książka zaczęła się od pewnego spotkania. Można powiedzieć, że jest efektem przyjaźni i znajomości, jak wszystko w Gruzji, stolicy światowego nepotyzmu. Gruziński smak to książka reportersko-kulinarna, dzięki której można poznać Gruzję od środka, popatrzeć oczami jej mieszkańców oraz dwojga podróżujących po niej artystów. Książka, w której można znaleźć przepisy na przepyszne dania oraz opisy miejsc, do których nie trafilibyście z przewodnika. Wreszcie to książka o ludziach, ich unikalnym guście i o ich talerzach, tak bardzo zróżnicowanych, jak ten naród. Radek Polak i Vaho Babunashvilli spotkali się w 2006 roku na jednej z imprez w Tbilisi, oczywiście przy stole. W Gruzji to częsta sytuacja, jak również ta, że najważniejsze osoby, najmocniejsze zdania, najlepsze wina spotyka się przy suto zastawionych stołach. Gruzini to mistrzowie olimpijscy w jedzeniu i celebrowaniu, zatem pomysł, żeby o ludziach i kraju opowiedzieć z perspektywy talerza, można powiedzieć, że leżał właściwie na stole. Powstała pasjonująca opowieść o ludziach, miejscach, o jedzeniu, okraszona smakowitymi anegdotami, przepisami i pięknymi zdjęciami Radka Polaka.Vaho Babunashvilli to muzyk i twórca, w Gruzji ceniony i powszechnie znany. Vaho to również kucharz, szef, który z wrażliwością muzyka podchodzi do gotowania. Jest też znawcą i badaczem kuchni gruzińskiej.Radek Polak to fotograf, portrecista współpracujący z najlepszymi polskimi magazynami, podróżnik i gruzinofil. Odkąd pół roku przemieszkał w Gruzji, wraca tam co chwilę i realizuje kolejne dokumentalne projekty fotograficzne.

 

źródło opisu: www.wielkalitera.pl/

źródło okładki: www.wielkalitera.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 630
Radosław Gabinek | 2015-12-28
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 28 grudnia 2015

Znakomita pozycja na czysty relaks :) Nie jest to wbrew pozorom książka kulinarna, choć o kuchni znajdziemy tu sporo. Jest to książka o Gruzinach. Za najlepszą rekomendację tej książki niech posłuży fakt, iż bardzo realnie myślę o tym , aby odwiedzić Gruzję. Jest to taka osobista, subiektywna wizja tego kraju, pełna miłości dla zwyczajów, kultury, mentalności tego narodu, a temu wszystkiemu towarzyszą przepisy na potrawy takie, że wielokrotnie przy czytaniu ich jadłem je wręcz w wyobraźni. Gruzińskie smaki to smaki specyficzne, często niepowtarzalne w innych kuchniach świata. Wiele mówią o samych ludziach tam mieszkających i myślę, że najlepiej oddaje to niniejszy cytat z autora "Raz jeszcze przekonałem się, że dobro, troska o innych, staranność, miłość, dążenie do celu, jedność z przyrodą - to wszystko wartości uniwersalne i my Gruzini dzielimy się tym dobrem. Jesteśmy częścią świata, mam nadzieję, że ciekawą i smaczną". Autor obrazuje swoje doznania tak obrazowo w tej książce, że wierzę mu na słowo zarówno jeśli chodzi o gruzińską mentalność ( wydaje się ogromnie pozytywna ) jak i również walory smakowe tamtejszej kuchni. Mimo to postaram się sprawdzić to na własnej skórze :) Polecam!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Naruto: Tajemna historia Shikamaru - Chmury w mrocznej ciszy

Pierwsze strony tej książki już mi powiedziały, że ten tom będzie o wiele lepszy od trzeciej części. A mianowicie widać różnice w stylu pisania obydwó...

zgłoś błąd zgłoś błąd