Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu
- Kategoria:
- poradniki
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2015-09-24
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-09-24
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788308060056
Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony www.facetikuchnia.com.pl, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten. Gotowanie bez glutenu otworzyło przed nim nowe niedostrzegane wcześniej możliwości, pobudziło kulinarną kreatywność, a co najważniejsze — pozwoliło poznać smaki i produkty, na które dotąd nie zwracał szczególnej uwagi.
Książka zawiera 130 przepisów, w dużej mierze nigdzie wcześniej niepublikowanych — w sumie 20 rozdziałów, odpowiadających produktom albo grupom produktów, po które Szymon sięga najczęściej i które uważa za warte włączenia do codziennego menu. To kuchnia pełna wyjątkowych smaków i aromatów, hołdująca idei slow food, która zainspiruje nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale też wegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy chcą czerpać przyjemność z jedzenia.
Poznajcie FiKa i jego kuchnię bez glutenu, odkryjcie w sobie pasję gotowania!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 55
- 35
- 13
- 10
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
Opinia
Facet, który gotuje i piecze to prawdziwy skarb:)
Szymon Kubicki z wykształcenia jest prawnikiem, na co dzień pracuje jako redaktor muzyczny, ale jego największą pasją jest gotowanie. Efektem tego zamiłowania jest pierwsza książka, którą napisał pt.,,Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu".
Zawarł w niej 130 autorskich przepisów na śniadania, dania główne, przystawki, sałatki, zupy, desery i koktajle, które z pewnością będą atrakcyjne nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej, ale dla wszystkich, którzy chcą zmienić sposób odżywiania, pobudzić swoją kreatywność w kuchni i wykorzystywać świeże produkty sezonowe.
Książka podzielona jest na 20 rozdziałów, w których zawarte są przepisy na dania z bobu, groszku, szparagów, cukinii i jej kwiatów, pomidorów, truskawek, malin, jagód, wiśni, dyni, jabłek, gruszek, marchwi, buraczków, ziemniaków, batatów, porów, szpinaku, jarmużu, soczewicy, kasz, ryżu, komosy ryżowej, mąki, jaj, serów, ryb, owoców morza, mięsa, bakalii oraz czekolady i kakao.
Co podoba mi się szczególnie w tej książce kucharskiej?
To, że autor dobierając przepisy pokazał, że dieta bezglutenowa wcale nie musi być uboga, niesmaczna i nudna. Pokazał, że produkty bezglutenowe mogą być łączone ze sobą na wiele różnych sposobów i tylko od nas zależy jak to zrobimy, i jaką potrawę z nich ,,wyczarujemy". Wskazał jak przygotowywać wartościowe posiłki z nieprzetworzonych i dobrych jakościowo składników.
Szymon Kubicki opracował bardzo dużo przepisów na dania jarskie i całkowicie się z nim zgadzam, że warzywa i owoce mogą być podstawą posiłku, a nie tylko dodatkiem, czy ozdobą talerza.
Jego przepisy można traktować jako źródło inspiracji i tworzyć na ich bazie własne zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi.
Książka zachwyciła mnie dopracowaną szatą graficzną, pięknymi zdjęciami potraw, jakością wydania. Naprawdę warta jest swojej ceny i myślę, że byłaby też bardzo dobrym prezentem.
http://magiawkazdymdniu.blogspot.com/
Facet, który gotuje i piecze to prawdziwy skarb:)
więcej Pokaż mimo toSzymon Kubicki z wykształcenia jest prawnikiem, na co dzień pracuje jako redaktor muzyczny, ale jego największą pasją jest gotowanie. Efektem tego zamiłowania jest pierwsza książka, którą napisał pt.,,Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu".
Zawarł w niej 130 autorskich przepisów na śniadania, dania główne,...