rozwińzwiń

Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

Okładka książki Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu Szymon Kubicki
Okładka książki Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu
Szymon Kubicki Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie poradniki
320 str. 5 godz. 20 min.
Kategoria:
poradniki
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Literackie
Data wydania:
2015-09-24
Data 1. wyd. pol.:
2015-09-24
Liczba stron:
320
Czas czytania
5 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
9788308060056
Średnia ocen

7,6 7,6 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,6 / 10
28 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
3
3

Na półkach:

Ciekawe przepisy, na pewno skorzystam

Ciekawe przepisy, na pewno skorzystam

Pokaż mimo to

avatar
146
122

Na półkach: ,

Recenzję tej książki znajdziesz także na: www.maagia-ksiazek.blogspot.com

"Facet i Kuchnia" nie jest książką o zwykłych potrawach, które jada praktycznie każdy z nas na codzień. Przepisy, którymi pan Szymon dzieli się z nami w swojej książce mogą nauczyć Cię zdrowszego odżywiania, a także poznania odmiennych smaków, niekoniecznie składających się z mąki przennej. I nie chodzi mi tutaj o zamianę tego składnika na inny odpowiednik.
Książka składa się z 20 części, a każda z nich skupia się na innym składniku:
I Szparagi, bób, groszek
II Cukinia i kwiaty cukinii
III Pomidory
IV Truskawki, maliny, jagody, wiśnie...
V Dynia
VI Jabłka i gruszki
VII Marchew i buraki
VIII Ziemniaki i bataty
IX Pory
X Szpinak i jarmuż
XI Soczewica
XII Kasze
XIII Ryż i komosa ryżowa
XIV Mąka
XV Jaja
XVI Sery
XVII Ryby i owoce morza
XVIII Mięso
XIX Bakalie
XX Czekolada
Jak większość ludzi na tym świecie, uwielbiam czekoladę. Dlatego właśnie ten rozdział najbardziej przypadł mi do gustu (a zwłaszcza przepis na domową nutellę :D),choć jest też kilka innych, które górują na mojej liście, np. "Jabłka i gruszki", "Truskawki, maliny, jagody, wiśnie..." z racji gdyż uwielbiam owoce
. :)
W przyszłości na pewno będę z nich korzystać, choć teraz jeszcze rzadko mam okazję coś upichcić. :) Wiele spośród tych przepisów zaciekawiło mnie i pobudziło moją wyobraźnię, a że bardzo lubię jeść, spróbuję tej odmiany na potrawy bezglutenowe, choć na pewno nie zrezygnuję z glutenu na stałe, tylko od czasu do czasu. Pan Szymon zachęca nas w swojej książce także do tego, aby niekoniecznie w całości przygotowywać wszystko według tego, co napisał, lecz używać wyobraźni, eksperymentować, zamieniać niektóre składniki, może coś dodawać... Bądźmy kreatywni. :)
Książkę polecam jak najbardziej i osobiście sama zachęcam do spróbowania takiej bezglutenowej diety - chociażby na jakiś czas. :)

Recenzję tej książki znajdziesz także na: www.maagia-ksiazek.blogspot.com

"Facet i Kuchnia" nie jest książką o zwykłych potrawach, które jada praktycznie każdy z nas na codzień. Przepisy, którymi pan Szymon dzieli się z nami w swojej książce mogą nauczyć Cię zdrowszego odżywiania, a także poznania odmiennych smaków, niekoniecznie składających się z mąki przennej. I nie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
754
753

Na półkach: ,

"Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu" cieszy oczy barwnymi i soczystymi ilustracjami, które, aż zachęcają do gotowania. Książka skupia się na przepisach dla osób, które nie toleruje glutenu. Jednak wymienionych w niej przepisów powinni spróbować i ci, którzy gluten tolerują. Ponieważ są po prostu diabelnie smaczne. Zrobiłem kilka dań z tej książki i muszę stwierdzić, że są na prawdę pyszne, a do tego zdrowe. Muszę nadmienić jeszcze, że nie jestem mistrzem kuchni, a poradziłem sobie z ugotowaniem potraw wymienionych w książce. Tak przynajmniej twierdzą osoby, którym przyszło próbować upitraszonych przeze mnie rarytasów.

Szymon Kubicki znany między innymi ze swojej strony o gotowaniu, na pierwszy rzut oka wyróżnia się swoim wyglądem wikinga. Jednak niech was jego wygląd nie zmyli, ponieważ gotuje on świetnie i przedstawia na dowód sporo ciekawych i niebanalnych przepisów. Gotujący facet może nie jest częstym widokiem, jednak Panu FiK-owi udało się zaciekawić mnie i zmotywować do wypróbowania paru przepisów z jego książki. Muszę przyznać, że potrawy w niej wymienione wychodzą bardzo smaczne, nawet pomimo tego, że bez glutenu. Są to potrawy pobudzające kubki smakowe i otwierające na nowe horyzonty kulinarne. Dzięki niniejszej publikacji wielu z nas będzie mogło otworzyć się na nowe smaki oraz produkty. Produkty często niedoceniane w codziennej kuchni, a posiadające tak ogromy potencjał.

Osoby zmuszone do diety bez glutenowej dzięki tej książce będą mogły wprowadzić do swojej kuchni spore urozmaicenie i nowe smaki. Choć potrawy w niej zawarte powinny przyciągnąć również i innych miłośników sezonowych przepisów oraz prostych i zdrowych składników. Apetyczne, kolorowe i umiarkowane w mięso dania, aż kuszą do zaserwowania ich na naszym stole. Przepisów w książce jest, aż sto trzydzieści, co sprawia, że pole do popisów kulinarnych jest dość duże. Autor opisuje i dzieli na rozdziały produkty, których najczęściej używa. Wyjaśniając przy tym ich liczne zalety i zastosowanie. Przepisy pozwalają wyczarować dania pełne aromatów i dotąd niedoznanych smaków. Pozycja ta jest skierowana do wszystkich, którzy lubią czerpać z jedzenia prawdziwą przyjemność.

"Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu" to prawdziwa kopalnia wiedzy dla każdego kto lubi eksperymentować w kuchni. Sam dzięki niej odkryłem wiele nowych smaków, które z pewnością jeszcze nie raz powtórzę u siebie w domu. Ilustracje zostały bardzo ładnie wykonane, dodając książce wyrazistości. Książka przydatna jest przede wszystkim dla osób, które muszą wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu. Lecz również dla osób chcących wprowadzić urozmaicenie w codziennej diecie. Różnorodność przepisów i składników jest tak ogromna, że na pewno większość z was znajdzie coś dla siebie. Zapraszam do zapoznania się z przepisami FiKa i spróbowania ugotowania ich we własnym domu. Kto wie, a może odkryjecie dzięki nim pasję w gotowaniu. Gorąco polecam.

"Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu" cieszy oczy barwnymi i soczystymi ilustracjami, które, aż zachęcają do gotowania. Książka skupia się na przepisach dla osób, które nie toleruje glutenu. Jednak wymienionych w niej przepisów powinni spróbować i ci, którzy gluten tolerują. Ponieważ są po prostu diabelnie smaczne. Zrobiłem kilka dań z tej książki i muszę...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1841
1841

Na półkach: ,

Już niejednokrotnie słyszałam o tym, że faceci to lepsi kucharze niż kobiety, niestety nie miałam okazji przekonać się o tym na własnej skórze, albo raczej na własnym podniebieniu ;) Mąż mój w kuchni na kuchence grzeje jedynie wodę do kawy. Właśnie sobie uświadomiłam, że jesteśmy ze sobą dziesięć lat, a ja przez ten czas nie widziałam go nigdy smażącego choćby jajecznicę. Jego szczytem kulinarnym jest najprawdopodobniej ugotowanie ziemniaków ;) Nie przeszkadza mi to, choć przyznam, że nie obraziłabym się gdyby mój mąż potrafił gotować. Sama nie pałam do tego zajęcia zbyt wielką miłością i nie specjalnie mi to wychodzi więc taki kucharz z prawdziwego zdarzenia byłby mile widziany ;)

Jakiś czas temu w oko wpadła mi nowość wydawnictwa Literackie. Od jakiegoś czasu zaglądam na stronę autora tej książki, więc kiedy ukazała się ona na rynku wydawniczym musiałam zobaczyć co za cuda się w niej kryją! A kryją, się kryją, smaczne, kolorowe, smakowicie wyglądające cuda :)

Czym wyróżnia się ta książka na tle całej masy innych kulinarnych książek? Z całą pewnością tym, że autorem jest mężczyzna, długowłosy, z bujną brodą - nie wiem jak Wy, ale ja raczej nie często widzę takich panów w kuchni, nawet oglądając moje ulubione programy kulinarne ;) Ale jest jeszcze coś czym ta książka różni się od innych tego typu publikacji, a mianowicie zawiera ona przepisy całkowicie bezglutenowe. Gratka, dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Ja co prawda nie mam z tym problemu, nikt z mojej rodziny także nie, ale mam znajomą, która boryka się z tym problemem i wiem jak musi uważać, jak ubolewa nad tym, że nie może jeść tak smacznie jak wszyscy dookoła... Ta książka uświadomi wszystkim, że to nieprawda! Bez glutenu także można jeść pysznie!

Zanim opowiem Wam więcej o tej książce wspomnę tylko, że to, że nie macie problemu z jedzeniem glutenu wcale nie oznacza, że nie przyda Wam się ta książka, że nie znajdziecie tutaj nic dla siebie. Ogromnie się mylicie ponieważ wszystkie te dania są ciekawe, kreatywne, wyglądają pięknie i chociaż sama nie próbowałam z pewnością są smakowite. Jak sam autor pisze, każde z tych dań możemy przerobić po swojemu, dodać do nich co tylko zechcemy, możemy zrobić je w taki sposób jaki nam najbardziej odpowiada. Jeśli mamy ochotę dodać gdzieś tam mięsko to kto nam zabroni? Jeśli chcemy użyć zwykłej mąki to użyjmy. Przecież nie musimy sztywno trzymać się przepisów. Tu chodzi raczej o pomysły na ciekawe, zdrowe dania, to od nas zależy czy zostawimy je bez zmian czy zrobimy je po swojemu.

Ale do rzeczy, bo rozpisałam się okropnie, a Wy nie wiecie jeszcze co znajdziemy wewnątrz książki. No pewnie, że przepisy, dziwne byłoby gdybyśmy ich tu nie znaleźli ;) Książka ta podzielona jest dwadzieścia rozdziałów! Jest ich cała masa prawda? Mamy tutaj dosyć szczegółowy podział na różne warzywa i owoce. 1. Szparagi, bób, groszek 2. Cukinia i kwiaty cukinii 3. Pomidory 4. Truskawki, maliny, jagody, wiśnie 5. Dynia 6. Jabłka i gruszki 7. Marchew i buraki 8. Ziemniaki i bataty 9 Pory 10. Szpinak i jarmuż 11. Soczewica 12. Kasze 13. Ryż i komosa ryżowa 14. Mąka 15. Jaja 16. Sery 17. Ryby i owoce morza, 18. Mięso 19. Bakalie 20. Czekolada i kakao

W każdym z tych rozdziałów znajdziemy po kilka różnych przepisów. Niektóre z nich są łatwiejsze, inne trudniejsze, bardziej lub mniej czasochłonne, bardziej lub mniej skomplikowane, ale każde z nich bez wyjątku wygląda pysznie, ślicznie, kolorowo, aż ślinka cieknie! Placki z bobu, Zupa bazyliowa z cukinią, Truskawkowa owsianka z pieca, Zapiekanka z jabłek i dyni piżmowej, Zupa krem z pieczonych buraków, Zapiekana kasza jaglana na trzy sposoby, Risotto z figami i orzechami, Batoniki słonecznikowe ze śliwkami, Omlet z białek z malinami i czekoladą, Placki twarogowe z jagodami, Cytrynowa pasta z dorsza, Królik duszony w cydrze, Placek bakaliowy bez pieczenia, Domowa wytrawna nutella...

To wszystko to oczywiście tylko malutka część tego co znajdziemy w tej książce, taki przedsmak, abyście wiedzieli co za pyszności są tutaj zaprezentowane i opisane. Przepisów jest aż 130! Są one bardzo różnorodne, śniadania, przekąski, obiady, desery - do koloru do wyboru :) Każdy przepis jest zaprezentowany bardzo podobnie. Po lewej stronie zawsze zdjęcie przedstawiające danie, duże, śliczne, na całą stronę. Po prawej stronie nazwa dania, opis autora, lista składników oraz sposób przygotowania podany z punktach. Wszystko jak w większości książek kucharskich, choć tutaj duży plus za te dodatkowe kilka słów do każdego dania, za punktowy opis przygotowania. Wszystko takie przejrzyste, czytelne, no i te zdjęcia! Od samego patrzenia cieknie ślinka, gdyby tak ktoś chciał mi to wszystko gotować to byłabym w siódmym niebie ;)

Na koniec słów kilka o wydaniu choć tutaj nie będę zbyt oryginalna i napiszę po prostu, że okładka jest sztywna, kartki zszywane, strony takie hmm, na pół śliskie. Całość prezentuje się bardzo solidnie więc częste użytkowanie tej książki, wcale nie powinno jej zaszkodzić ;) No i najważniejsza, wszystkie przepisy przedstawione są w prostu, łatwy do zrozumienia sposób. Choć przygotowanie niektórych z tych dań jest nieco bardziej inne nieco mniej skomplikowane to i tak patrząc na te zdjęcia ma się ochotę przyrządzić i spróbować ich wszystkich :) I chociaż przepisy te są bezglutenowe to mimo to polecam tę książkę dla wszystkich ponieważ lekkie ich przerobienie na potrzeby własne z pewnością im nie zaszkodzi. Musze przyznać, że autorowi z całą pewnością nie można odmówić, ani talentu, ani kreatywności, ani pomysłowości. Mi pozostaje jedynie pozazdrościć i poślinić się do tej książki ;) Ale będę próbowała choć w malutkim procencie zrobić czasem coś tak fajnego, może kiedyś mi się uda ;)

Już niejednokrotnie słyszałam o tym, że faceci to lepsi kucharze niż kobiety, niestety nie miałam okazji przekonać się o tym na własnej skórze, albo raczej na własnym podniebieniu ;) Mąż mój w kuchni na kuchence grzeje jedynie wodę do kawy. Właśnie sobie uświadomiłam, że jesteśmy ze sobą dziesięć lat, a ja przez ten czas nie widziałam go nigdy smażącego choćby jajecznicę....

więcej Pokaż mimo to

avatar
443
110

Na półkach: , ,

Mam słabość do książek kulinarnych a gdy jeszcze wydaje ją facet to już miodzio. Tym razem tematem przewodnim jest smaczna i kreatywna kuchnia bez glutenu. Książka podzielona jest na 20 rozdziałów a n ich miedzy innymi znajdziemy przepisy ze szparagami, bobem i groszkiem, jabłkami i gruszkami, porami czy kaszą, ryżem i komosą ryżową. Dla mnie jest to okazja do zapoznania się z kuchnią bez glutenu, która może być smaczna i nie nudna a ciekawa i mieć sporo kombinacji. Nie zabrakło tutaj również propozycji dla wegetarian. Do tego piękne i smakowite zdjęcia, które aż zachęcają by spróbować samemu przyrządzić te smakowitości. W sumie w książce znajdziemy ponad 100 przepisów na dania główne, sałatki, przystawki, zupy, desery i koktajle więc propozycji jest masa. To propozycja dla każdego kto chce zmienić swoje żywienie, poszaleć kreatywnie w kuchni i przy tym zjeść zdrowo, smacznie wykorzystując sezonowe skarby. A żeby tych dobroci było więcej autor prowadzi bloga :).

Mam słabość do książek kulinarnych a gdy jeszcze wydaje ją facet to już miodzio. Tym razem tematem przewodnim jest smaczna i kreatywna kuchnia bez glutenu. Książka podzielona jest na 20 rozdziałów a n ich miedzy innymi znajdziemy przepisy ze szparagami, bobem i groszkiem, jabłkami i gruszkami, porami czy kaszą, ryżem i komosą ryżową. Dla mnie jest to okazja do zapoznania...

więcej Pokaż mimo to

avatar
711
209

Na półkach: ,

Moją najnowszą kulinarną fascynacją jest książka autora bloga o gotowaniu Facet i Kuchnia. Przyznam szczerze, że dopóki nie dowiedziałam się o planowanej premierze wydawniczej, nie wiedziałam, że gdzieś w otchłaniach internetu facet z brodą gotuje różne zdrowe pyszności. Teraz już go znam i mogę śmiało powiedzieć, że adres, pod którym rezyduje, dołączy do mojej sporej i ciągle rosnącej listy ulubionych stron o gotowaniu.

Od zawsze zazdrościłam Amerykanom ich wspaniale wydawanych książek kucharskich. Dobra oprawa graficzna stoi u nich na równi z wartością i użytecznością samych przepisów. Na szczęście od paru lat na naszym rodzimym rynku zmienia się wiele w kwestii poradników kulinarnych. Są równie piękne, co inne gatunki, a może nawet o niebo od nich lepsze, bo na widok przykuwających wzrok fotografii jedzenia od razu chce się gotować.

Na stronę wizualną "Faceta i kuchni" nie mogę narzekać. Jest piękna, pełna soczystych barw, taka właśnie, jaka powinna być kuchnia - nie tylko smaczna, ale świetnie wyglądająca na talerzu. Fotografia gra tu rolę równorzędną do przepisów, a autorką zdjęć jest żona autora Małgorzata Napiórkowska-Kubicka.

Książka jest w przeważającej części wegetariańska, choć znalazło się w niej miejsce na dwa mięsno-rybne rozdziały. Układ tematyczny, widoczny w spisie treści, uważam za niezwykle trafiony. Zamiast podziałów na typy posiłków (śniadania, zupy, dania główne, przekąski, wypieki),przepisy ułożone zostały w grupach, według wiodącego składnika. To naprawdę wygodne, bo moje gotowanie zaczyna się zwykle od ochoty na określony produkt. Dziś, na przykład, chodził mi po głowie szpinak. W części poświęconej daniom z nim lub/oraz jarmużem (który wielbię równie mocno),znaleźć można trzy ciekawe dania obiadowe i jedno śniadaniowo-przekąskowe.

Motywem przewodnim książki przede wszystkim unikanie glutenu i pustych kalorii, które dostarcza. Jak pisze autor, chodzi o urozmaicenie diety i kreatywniejsze podejście do żywienia. Nie choruję na celiakię, ale właśnie rezygnacja z mąki pszennej czy żytniej to dla mnie najrozsądniejsze podejście do odchudzania. Nie diety cud, głodówki czy odmawianie sobie kolacji, a makaron ryżowy zamiast zwykłego na obiad, podobnie jak śniadaniowa frittata jako alternatywa dla tradycyjnej kanapki.

Same przepisy są pyszne, pełne smaków i aromatów, kolorowe, kuszące, kreatywnie proste i naprawdę uniwersalne - można nimi uraczyć zarówno najbliższych jak i gości. Wszyscy będą zachwyceni, bo tak dobrze wyglądające i smakujące dania przypadną do gustu każdemu. Chyba, że jest się wyjątkowo wybrednym człowiekiem, choć również na takich autor znalazł sposób - przykładem jest wytrawna nutella dla tych, którzy nie przepadają za owocowymi deserami.

Kuchnia gotującego faceta idealnie wpisuje się w moje upodobania kulinarne. Większość składników - szczególnie pochodzenia roślinnego - uwielbiam i często używam w gotowaniu, choć znajdą się też pojedyncze przypadki, gdzie będę musiała wtrącić swoje trzy grosze. Książka zawiera sto trzydzieści przepisów i na pewno sporo czasu zajmie mi przekopanie się przez całość, ponieważ nie ma tam dania, którego nie chciałabym przyrządzić w domu.

Jedno jest pewne - nie zabraknie mi pomysłów na obiady przez kilka kolejnych miesięcy. Takie książki kucharskie naprawdę warto mieć na swojej półce - po części również jako alternatywę dla lansujących się w mediach profesjonalnych szefów kuchni. Przede wszystkim jednak cieszę się z jej posiadania, bo lubię eksperymentować w kuchni, a to właśnie umożliwią mi przepisy gotującego brodacza. Szczerze polecam, nawet największej kuchennej sierotce - tak przejrzyście opisanych przepisów nie da się zepsuć!

Recenzja z: www.bookloaf.blogspot.com

Moją najnowszą kulinarną fascynacją jest książka autora bloga o gotowaniu Facet i Kuchnia. Przyznam szczerze, że dopóki nie dowiedziałam się o planowanej premierze wydawniczej, nie wiedziałam, że gdzieś w otchłaniach internetu facet z brodą gotuje różne zdrowe pyszności. Teraz już go znam i mogę śmiało powiedzieć, że adres, pod którym rezyduje, dołączy do mojej sporej i...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1112
538

Na półkach:

Facet, który gotuje i piecze to prawdziwy skarb:)
Szymon Kubicki z wykształcenia jest prawnikiem, na co dzień pracuje jako redaktor muzyczny, ale jego największą pasją jest gotowanie. Efektem tego zamiłowania jest pierwsza książka, którą napisał pt.,,Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu".

Zawarł w niej 130 autorskich przepisów na śniadania, dania główne, przystawki, sałatki, zupy, desery i koktajle, które z pewnością będą atrakcyjne nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej, ale dla wszystkich, którzy chcą zmienić sposób odżywiania, pobudzić swoją kreatywność w kuchni i wykorzystywać świeże produkty sezonowe.

Książka podzielona jest na 20 rozdziałów, w których zawarte są przepisy na dania z bobu, groszku, szparagów, cukinii i jej kwiatów, pomidorów, truskawek, malin, jagód, wiśni, dyni, jabłek, gruszek, marchwi, buraczków, ziemniaków, batatów, porów, szpinaku, jarmużu, soczewicy, kasz, ryżu, komosy ryżowej, mąki, jaj, serów, ryb, owoców morza, mięsa, bakalii oraz czekolady i kakao.

Co podoba mi się szczególnie w tej książce kucharskiej?
To, że autor dobierając przepisy pokazał, że dieta bezglutenowa wcale nie musi być uboga, niesmaczna i nudna. Pokazał, że produkty bezglutenowe mogą być łączone ze sobą na wiele różnych sposobów i tylko od nas zależy jak to zrobimy, i jaką potrawę z nich ,,wyczarujemy". Wskazał jak przygotowywać wartościowe posiłki z nieprzetworzonych i dobrych jakościowo składników.

Szymon Kubicki opracował bardzo dużo przepisów na dania jarskie i całkowicie się z nim zgadzam, że warzywa i owoce mogą być podstawą posiłku, a nie tylko dodatkiem, czy ozdobą talerza.

Jego przepisy można traktować jako źródło inspiracji i tworzyć na ich bazie własne zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi.
Książka zachwyciła mnie dopracowaną szatą graficzną, pięknymi zdjęciami potraw, jakością wydania. Naprawdę warta jest swojej ceny i myślę, że byłaby też bardzo dobrym prezentem.

http://magiawkazdymdniu.blogspot.com/

Facet, który gotuje i piecze to prawdziwy skarb:)
Szymon Kubicki z wykształcenia jest prawnikiem, na co dzień pracuje jako redaktor muzyczny, ale jego największą pasją jest gotowanie. Efektem tego zamiłowania jest pierwsza książka, którą napisał pt.,,Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu".

Zawarł w niej 130 autorskich przepisów na śniadania, dania główne,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
714
605

Na półkach:

Zawsze uważałam, że kobiety tylko zajmują się gotowaniem, a mężczyźni zalegają na kanapie w oczekiwaniu na smaczny obiadek. Po lekturze ,,Facet i kuchnia" przekonałam się, że mężczyźni także potrafią gotować, nawet smacznie i dobrze. Książka zawiera rozmaite przepisy smacznych, zdrowych, różnorodnych, urozmaiconych i kolorowych potraw bez glutenu. Osoba nie tolerująca tego białka pomyśli, że książka jest bezwartościowa, gdyż z takiego jedzenia, które nie zawiera gluten nie da się urozmaicić by były pyszne. I tutaj może się bardzo pomylić.

Książka jest barwna w ilustracje które pokazują jak powinny wyglądać nasze potrawy. Wiadomo, że nie wyjdą tak pięknie za pierwszym podejściem, ale jak będziemy je często stosować do naszego jadłospisu w końcu osiągniemy oczekiwany efekt. Przepisy nie są zbyt skomplikowane, dzięki czemu szybko i łatwo przyrządzimy dane potrawy. Nie jestem osobą, która nie toleruje glutenu, ale z przyjemnością zrobiłam kilka dań z tej książki. I są na prawdę dobre i zdrowe, a dzięki nieskomplikowanemu przepisowi nawet taka osoba nie gotująca jak ja nie miała problemu w przygotowaniu potrawy.

Najbardziej z całego zestawu przepisów spodobały mi się takie dania :


Minifrittata ze szparagami
Sałatka z kolorowych pomidorów z domowym serem z gorczycą
Puchaty owoc z owocami sezonowymi
Truskawkowa owsianka z pieca
Pieczona dynia piżmowa z oscypkiem
Mogłabym jeszcze wymieniać jakie dania przypadły mi do gustu i które niebawem wypróbuje, jednak nie chodzi tu o mnie tylko o was. Jeżeli nie chcesz już nudnego, smutnego jedzenia bez glutenu sięgnij po ,,Faceta i kuchnię'' on urozmaici twój jadłospis sprawiając, że po pracy będziesz ochoczo gotować, czy jesteś kobietą czy mężczyzną. Polecam.

Zawsze uważałam, że kobiety tylko zajmują się gotowaniem, a mężczyźni zalegają na kanapie w oczekiwaniu na smaczny obiadek. Po lekturze ,,Facet i kuchnia" przekonałam się, że mężczyźni także potrafią gotować, nawet smacznie i dobrze. Książka zawiera rozmaite przepisy smacznych, zdrowych, różnorodnych, urozmaiconych i kolorowych potraw bez glutenu. Osoba nie tolerująca tego...

więcej Pokaż mimo to

avatar
604
602

Na półkach:

Dieta zazwyczaj kojarzy się z ograniczeniami z niej wynikającymi, odchudzaniem, czy eliminacją najbardziej smakowitych produktów. Tak jednak nie musi być i to właśnie stara się przekazać w swojej książce Szymon Kubicki. Przygotowywane przez niego potrawy są kolorowe, różnorodne i przede wszystkim zdrowe. Przekonajcie się o tym sami sięgając po tę publikację.

Szymon Kubicki jest z wykształcenia prawnikiem, chociaż pracuje jako redaktor muzyczny. W wolnych chwilach zajmuje się swoją pasją, czyli gotowaniem i prowadzeniem serwisu internetowego www.facetikuchnia.com.pl. Teraz macie możliwość poznania jego pierwszej książki, w której prezentuje pełen wachlarz przepisów na dania bez glutenu.

Gluten to białko roślinne znajdujące się w ziarnach między innymi pszenicy, żyta, jęczmienia. Niektórzy rezygnują z niego z powodu choroby zwanej celiakią lub alergii, inni natomiast dlatego, że chcą odżywiać się zdrowiej. Ta książka jest dla wszystkich tych osób, ale także pozostałych, którzy chcieliby wypróbować takiej metody odżywiania.

Książkę rozpoczyna wstęp, w którym autor wyjaśnia, czemu może służyć lektura oraz przybliża informacje na temat glutenu, zasad zrównoważonego komponowanych posiłków oraz swoich przemyśleń na ten temat. Zachęca to do dalszej części, w której znajdziecie wiele ciekawych przepisów o różnorodnych smakach i kolorach. W publikacji zawartych jest aż 130 przepisów właściwie na każdą porę i dla każdego. Podział książki jest jednak nieco inny i uzależniony od grup produktów, z których składają się dania. W ten sposób powstało 20 rozdziałów. Bazę większości przepisów stanowią owoce i warzywa, które zdaniem autora powinny być włączane do codziennych posiłków nie, jako dodatek, ale podstawowe składniki. Oczywiście występują także mięsa i ryby, sery a nawet czekolada. Dla każdego coś innego, wedle gustu.

Każdy przepis rozpoczyna swoiste wprowadzenie zawierające różne informacje. Czasem dotyczą jego pochodzenia, innym razem są to informacje o wartościach poszczególnych jego składników czy też najlepszej metody wydobywania smaku z niektórych z nich. Poniżej znajduje się spis składników i ilość porcji, na które są przewidziane oraz sposób wykonania przedstawiony z dużą dokładnością. Myślę, że zgodnie z tą instrukcją każdy da radę wykonać prezentowaną potrawę. Przepisy zostały uzupełnione pięknymi zdjęciami obrazującymi efekt końcowy. Już same fotografie sprawiły, że zrobiłam się głodna i dlatego też na początek postanowiłam wypróbować kilka z nich.

Nie każde połączenie smaków przypadnie wam do gustu, ale myślę, że rozpiętość i różnorodność przepisów i składników jest tak duża, że każdy znajdzie coś dla siebie, by chociażby urozmaicić codzienny, tradycyjny jadłospis.

„Facet i kuchnia” to ciekawa, wypełniona smakami, aromatami i pięknymi zdjęciami publikacja mogąca stanowić kopalnię pomysłów na zdrowe i smaczne dania. Książka może okazać się bardzo przydatna dla osób, które zmuszone są do wyeliminowania glutenu z codziennych posiłków, ale także dla wszystkich tych, którzy chcą spróbować czegoś innego i zmienić bądź urozmaicić swój sposób odżywiania.

http://ksiazki-moj-maly-swiat.blog.pl/2015/09/08/facet-i-kuchnia-smacznie-kreatywnie-i-bez-glutenu-szymon-kubicki/

Dieta zazwyczaj kojarzy się z ograniczeniami z niej wynikającymi, odchudzaniem, czy eliminacją najbardziej smakowitych produktów. Tak jednak nie musi być i to właśnie stara się przekazać w swojej książce Szymon Kubicki. Przygotowywane przez niego potrawy są kolorowe, różnorodne i przede wszystkim zdrowe. Przekonajcie się o tym sami sięgając po tę publikację.

Szymon Kubicki...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    55
  • Przeczytane
    34
  • Posiadam
    14
  • Chcę w prezencie
    10
  • Kulinaria
    3
  • Kucharskie
    3
  • Teraz czytam
    3
  • Kuchnia
    2
  • 2015
    2
  • Kulinarne
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu


Podobne książki

Przeczytaj także