Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
7,64 (25 ocen i 9 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
3
8
10
7
9
6
1
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788308060056
liczba stron
320
kategoria
poradniki
język
polski
dodała
Meggie

Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony www.facetikuchnia.com.pl, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne,...

Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony www.facetikuchnia.com.pl, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten. Gotowanie bez glutenu otworzyło przed nim nowe niedostrzegane wcześniej możliwości, pobudziło kulinarną kreatywność, a co najważniejsze — pozwoliło poznać smaki i produkty, na które dotąd nie zwracał szczególnej uwagi.



Książka zawiera 130 przepisów, w dużej mierze nigdzie wcześniej niepublikowanych — w sumie 20 rozdziałów, odpowiadających produktom albo grupom produktów, po które Szymon sięga najczęściej i które uważa za warte włączenia do codziennego menu. To kuchnia pełna wyjątkowych smaków i aromatów, hołdująca idei slow food, która zainspiruje nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale też wegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy chcą czerpać przyjemność z jedzenia.


Poznajcie FiKa i jego kuchnię bez glutenu, odkryjcie w sobie pasję gotowania!

 

źródło opisu: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/

źródło okładki: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (9)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 149
Kasandra | 2015-12-03
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Recenzję tej książki znajdziesz także na: www.maagia-ksiazek.blogspot.com

"Facet i Kuchnia" nie jest książką o zwykłych potrawach, które jada praktycznie każdy z nas na codzień. Przepisy, którymi pan Szymon dzieli się z nami w swojej książce mogą nauczyć Cię zdrowszego odżywiania, a także poznania odmiennych smaków, niekoniecznie składających się z mąki przennej. I nie chodzi mi tutaj o zamianę tego składnika na inny odpowiednik.
Książka składa się z 20 części, a każda z nich skupia się na innym składniku:
I Szparagi, bób, groszek
II Cukinia i kwiaty cukinii
III Pomidory
IV Truskawki, maliny, jagody, wiśnie...
V Dynia
VI Jabłka i gruszki
VII Marchew i buraki
VIII Ziemniaki i bataty
IX Pory
X Szpinak i jarmuż
XI Soczewica
XII Kasze
XIII Ryż i komosa ryżowa
XIV Mąka
XV Jaja
XVI Sery
XVII Ryby i owoce morza
XVIII Mięso
XIX Bakalie
XX Czekolada
Jak większość ludzi na tym świecie, uwielbiam czekoladę. Dlatego właśnie ten rozdział najbardziej przypadł mi do gustu (a zwłaszcza przepis na...

książek: 864
Fantasy-Bestiarium | 2015-11-08
Na półkach: Przeczytane, Ulubione

"Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu" cieszy oczy barwnymi i soczystymi ilustracjami, które, aż zachęcają do gotowania. Książka skupia się na przepisach dla osób, które nie toleruje glutenu. Jednak wymienionych w niej przepisów powinni spróbować i ci, którzy gluten tolerują. Ponieważ są po prostu diabelnie smaczne. Zrobiłem kilka dań z tej książki i muszę stwierdzić, że są na prawdę pyszne, a do tego zdrowe. Muszę nadmienić jeszcze, że nie jestem mistrzem kuchni, a poradziłem sobie z ugotowaniem potraw wymienionych w książce. Tak przynajmniej twierdzą osoby, którym przyszło próbować upitraszonych przeze mnie rarytasów.

Szymon Kubicki znany między innymi ze swojej strony o gotowaniu, na pierwszy rzut oka wyróżnia się swoim wyglądem wikinga. Jednak niech was jego wygląd nie zmyli, ponieważ gotuje on świetnie i przedstawia na dowód sporo ciekawych i niebanalnych przepisów. Gotujący facet może nie jest częstym widokiem, jednak Panu FiK-owi udało się zaciekawić mnie i...

książek: 1858

Już niejednokrotnie słyszałam o tym, że faceci to lepsi kucharze niż kobiety, niestety nie miałam okazji przekonać się o tym na własnej skórze, albo raczej na własnym podniebieniu ;) Mąż mój w kuchni na kuchence grzeje jedynie wodę do kawy. Właśnie sobie uświadomiłam, że jesteśmy ze sobą dziesięć lat, a ja przez ten czas nie widziałam go nigdy smażącego choćby jajecznicę. Jego szczytem kulinarnym jest najprawdopodobniej ugotowanie ziemniaków ;) Nie przeszkadza mi to, choć przyznam, że nie obraziłabym się gdyby mój mąż potrafił gotować. Sama nie pałam do tego zajęcia zbyt wielką miłością i nie specjalnie mi to wychodzi więc taki kucharz z prawdziwego zdarzenia byłby mile widziany ;)

Jakiś czas temu w oko wpadła mi nowość wydawnictwa Literackie. Od jakiegoś czasu zaglądam na stronę autora tej książki, więc kiedy ukazała się ona na rynku wydawniczym musiałam zobaczyć co za cuda się w niej kryją! A kryją, się kryją, smaczne, kolorowe, smakowicie wyglądające cuda :)

Czym wyróżnia się...

książek: 448
aga | 2015-10-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Kulinarne

Mam słabość do książek kulinarnych a gdy jeszcze wydaje ją facet to już miodzio. Tym razem tematem przewodnim jest smaczna i kreatywna kuchnia bez glutenu. Książka podzielona jest na 20 rozdziałów a n ich miedzy innymi znajdziemy przepisy ze szparagami, bobem i groszkiem, jabłkami i gruszkami, porami czy kaszą, ryżem i komosą ryżową. Dla mnie jest to okazja do zapoznania się z kuchnią bez glutenu, która może być smaczna i nie nudna a ciekawa i mieć sporo kombinacji. Nie zabrakło tutaj również propozycji dla wegetarian. Do tego piękne i smakowite zdjęcia, które aż zachęcają by spróbować samemu przyrządzić te smakowitości. W sumie w książce znajdziemy ponad 100 przepisów na dania główne, sałatki, przystawki, zupy, desery i koktajle więc propozycji jest masa. To propozycja dla każdego kto chce zmienić swoje żywienie, poszaleć kreatywnie w kuchni i przy tym zjeść zdrowo, smacznie wykorzystując sezonowe skarby. A żeby tych dobroci było więcej autor prowadzi bloga :).

książek: 0
| 2015-10-14
Na półkach: Przeczytane, 2015, Posiadam, Kuchnia

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Prostota przede wszystkim

Jak ja bym chciała, by któryś z moich domowych panów stał się takim Facetem w Kuchni. Wszystko bym zjadła, te fizoły, frytki z brukwi i mąkę kasztanową. Cokolwiek, jeśli zrobią to tak smacznie, pięknie i przede wszystkim - sami! A teraz właśnie, w połowie października, mają najwspanialsze produkty - kolorowe warzywa i owoce, cukinie, dynie, jarmuże, pomidory, słodkie maliny i chrupiące jabłka. Żyć, nie umierać i jeść do wypęku z Facetem pod ręką.

Warto się skusić, nie tylko ze względu na diety i ograniczenia. Kolorowe, apetyczne i sezonowe przepisy, proste składniki i nieskomplikowane wykonanie, dania, którymi zachwyci się każdy. Skomponowane przez umiarkowanego mięsożercę uczulonego na gluten do wykorzystania przez każdego. Za zdanie "nie rezygnuj z przepisu, jeśli nie uda ci się zdobyć któregoś ze składników - po prostu go pomiń albo zastąp innym" w ciemno biorę każdą książkę kucharską.

A teraz wybaczcie, muszę dyskretnie podsunąć ją moim panom, a...

książek: 716
annapotuczko | 2015-09-24
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2015
Przeczytana: 20 września 2015

Moją najnowszą kulinarną fascynacją jest książka autora bloga o gotowaniu Facet i Kuchnia. Przyznam szczerze, że dopóki nie dowiedziałam się o planowanej premierze wydawniczej, nie wiedziałam, że gdzieś w otchłaniach internetu facet z brodą gotuje różne zdrowe pyszności. Teraz już go znam i mogę śmiało powiedzieć, że adres, pod którym rezyduje, dołączy do mojej sporej i ciągle rosnącej listy ulubionych stron o gotowaniu.

Od zawsze zazdrościłam Amerykanom ich wspaniale wydawanych książek kucharskich. Dobra oprawa graficzna stoi u nich na równi z wartością i użytecznością samych przepisów. Na szczęście od paru lat na naszym rodzimym rynku zmienia się wiele w kwestii poradników kulinarnych. Są równie piękne, co inne gatunki, a może nawet o niebo od nich lepsze, bo na widok przykuwających wzrok fotografii jedzenia od razu chce się gotować.

Na stronę wizualną "Faceta i kuchni" nie mogę narzekać. Jest piękna, pełna soczystych barw, taka właśnie, jaka powinna być kuchnia - nie tylko...

książek: 2563
jeke | 2015-09-24
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 24 września 2015

Facet, który gotuje i piecze to prawdziwy skarb:)
Szymon Kubicki z wykształcenia jest prawnikiem, na co dzień pracuje jako redaktor muzyczny, ale jego największą pasją jest gotowanie. Efektem tego zamiłowania jest pierwsza książka, którą napisał pt.,,Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu".

Zawarł w niej 130 autorskich przepisów na śniadania, dania główne, przystawki, sałatki, zupy, desery i koktajle, które z pewnością będą atrakcyjne nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej, ale dla wszystkich, którzy chcą zmienić sposób odżywiania, pobudzić swoją kreatywność w kuchni i wykorzystywać świeże produkty sezonowe.

Książka podzielona jest na 20 rozdziałów, w których zawarte są przepisy na dania z bobu, groszku, szparagów, cukinii i jej kwiatów, pomidorów, truskawek, malin, jagód, wiśni, dyni, jabłek, gruszek, marchwi, buraczków, ziemniaków, batatów, porów, szpinaku, jarmużu, soczewicy, kasz, ryżu, komosy ryżowej, mąki, jaj, serów, ryb, owoców morza, mięsa, bakalii oraz...

książek: 426
majeczka241 | 2015-09-21
Na półkach: Przeczytane

Zawsze uważałam, że kobiety tylko zajmują się gotowaniem, a mężczyźni zalegają na kanapie w oczekiwaniu na smaczny obiadek. Po lekturze ,,Facet i kuchnia" przekonałam się, że mężczyźni także potrafią gotować, nawet smacznie i dobrze. Książka zawiera rozmaite przepisy smacznych, zdrowych, różnorodnych, urozmaiconych i kolorowych potraw bez glutenu. Osoba nie tolerująca tego białka pomyśli, że książka jest bezwartościowa, gdyż z takiego jedzenia, które nie zawiera gluten nie da się urozmaicić by były pyszne. I tutaj może się bardzo pomylić.

Książka jest barwna w ilustracje które pokazują jak powinny wyglądać nasze potrawy. Wiadomo, że nie wyjdą tak pięknie za pierwszym podejściem, ale jak będziemy je często stosować do naszego jadłospisu w końcu osiągniemy oczekiwany efekt. Przepisy nie są zbyt skomplikowane, dzięki czemu szybko i łatwo przyrządzimy dane potrawy. Nie jestem osobą, która nie toleruje glutenu, ale z przyjemnością zrobiłam kilka dań z tej książki. I są na prawdę dobre...

książek: 796
Meggie | 2015-09-08
Na półkach: Przeczytane

Dieta zazwyczaj kojarzy się z ograniczeniami z niej wynikającymi, odchudzaniem, czy eliminacją najbardziej smakowitych produktów. Tak jednak nie musi być i to właśnie stara się przekazać w swojej książce Szymon Kubicki. Przygotowywane przez niego potrawy są kolorowe, różnorodne i przede wszystkim zdrowe. Przekonajcie się o tym sami sięgając po tę publikację.

Szymon Kubicki jest z wykształcenia prawnikiem, chociaż pracuje jako redaktor muzyczny. W wolnych chwilach zajmuje się swoją pasją, czyli gotowaniem i prowadzeniem serwisu internetowego www.facetikuchnia.com.pl. Teraz macie możliwość poznania jego pierwszej książki, w której prezentuje pełen wachlarz przepisów na dania bez glutenu.

Gluten to białko roślinne znajdujące się w ziarnach między innymi pszenicy, żyta, jęczmienia. Niektórzy rezygnują z niego z powodu choroby zwanej celiakią lub alergii, inni natomiast dlatego, że chcą odżywiać się zdrowiej. Ta książka jest dla wszystkich tych osób, ale także pozostałych, którzy...

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd