151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Pascal
- Data wydania:
- 2015-07-29
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-07-29
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788376425566
Od czterech lat nieustannie podróżuję po Polsce.
Łącznie przejechałam już ponad 300 tysięcy kilometrów, przemierzając kraj wzdłuż i wszerz. Podróże pozwalają mi na odkrywanie Polski, o jakiej zawsze marzyłam – pełnej smaku, zapachu, koloru i serdeczności. Odnalazłam w niej cudowne rodzinne restauracje i hotele zachwycające nieprawdopodobną jakością i wzruszającą czasem dbałością o gości.
Polska to dziś dla wszystkich ogromna, radosna niespodzianka. Nasz kraj jest pełen miejsc niezwykłych, rodzinnych, serdecznych i zjawiskowo pysznych, a znalezienie Polski na talerzu nigdy dotąd nie było tak proste. Ekologiczna rodzima kuchnia zaskakuje odkrywaniem na nowo starych, zapomnianych smaków we współczesnej, zdrowej i pełnej smaku formie. Nasze hotele śmiało mogą konkurować z najbardziej znanymi światowymi markami, niejednokrotnie bijąc je na głowę nie tylko jakością usług, ale niepowtarzalną w skali świata lokalizacją. Ogromnie się cieszę, że te wszystkie cuda mamy tuż obok, na wyciągnięcie ręki, w dodatku nader często w cenach zupełnie nieświatowych.
151 najlepszych polskich restauracji i hoteli to mój subiektywny, emocjonalny wybór. Stoi za nim potrzeba podzielenia się z wami moim smakiem i ogromna chęć wskazania pysznych miejsc, których właściciele i ich rodziny pracują z pasją i miłością. Skorzystanie z ich gościnności będzie najlepszym potwierdzeniem, że ten wysiłek ma sens. Dla mnie będzie to ogromna satysfakcja, płynąca z tego, że mogłam pokazać restauracje spełniające marzenia o zapomnianych smakach, i hotele, w których po prostu
poczujecie się jak w domu.
"Weźcie ze sobą na wyprawę mój przewodnik.
Zaprowadzi was w tajemnicze miejsca i pokaże cuda, o których w Polsce dotąd nikomu się nie śniło".
Magda Gessler
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 12
- 6
- 5
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Tym razem, dzięki uprzejmości portalu „Z kamerą wśród książek”, miałam okazję po raz pierwszy zapoznać się z książką Magdy Gessler „151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”. Jest to swego rodzaju poradnik jak i przewodnik po zasługujących na uwagę i odwiedzenie lokalach. Ale czy na pewno?
Poradnik zapowiadał się bardzo intrygująco. W sieci miałam okazję zapoznać się z wieloma pochlebnymi opiniami na jego temat. Można powiedzieć, że podeszłam do książki zbyt optymistycznie, gdyż niemal natychmiast po rozpoczęciu lektury mój optymizm został ugaszony „kubłem zimnej wody”.
Na najwyższą pochwałę zasługuje w tym przypadku druk, jak i oprawa graficzna książki. Gdyby przewodnik został odpowiednio dopracowany to idealnie sprawdzałby się w podróży. To wszystko zasługa doboru elastycznej okładki, stabilnej kapitałki, czy dobrego papieru. Przewodnik dodatkowo został wyposażony w mapę Polski, która następnie została podzielona na regiony. Każdy rozdział odpowiadał innemu regionowi, do którego przydzielono odpowiadający mu kolor. Na początku każdego rozdziału na specjalnie przygotowanej mapce zamieszczono liczby, które w zamieszczonej niżej legendzie odnosiły się do konkretnego lokalu i jego położenia. Dobrym pomysłem było zamieszczenie rankingu jakości oraz podział na hotel/restauracja. Jednak tutaj nie obyło się bez wad. Mam wrażenie, że książka nie została w pełni dopracowana. Nie każdy lokal miał wspominaną na początku lektury oznakę jakości oraz nie był odpowiednio oznaczony jako hotel czy też restauracja. Wprowadzało to zamieszanie, nie zawsze byłam w stanie wywnioskować o czym jest mowa w przewodniku. Ponadto nie wiedziałam, czy ten lokal jest tak dobry, że nie potrzebuje oznaki jakości czy jest na tyle kiepski. Po co zamieszczać ranking, do którego konsekwentnie się nie stosuje? Ponadto wypowiedzi czasami odnosiły się całkowicie do innego tematu niż powinny. Na przykład wypowiedź odnośnie jednego z lokali, który nie otrzymał „poziomki Magdy Gessler”
„ Niezwykle cieszy mnie ta polska Kalifornia nad Bałtykiem, bo choć spotkacie tu głównie ludzi bogatych, eleganckich i szczupłych, to nawet jeśli nie zaliczacie się do wąskiej grupy posiadaczy jachtów, poczujecie się tu rodzinnie, miło i spokojnie”
Pytanie, który statystyczny Polak po przeczytaniu takiej rekomendacji chciałby się pojawić w lokalu? Pomijając fakt, że czułby się gorszy niż te osoby, które tam się pojawiają? Obstawiam, że chyba żaden.
Pozwoliłam sobie również przejrzeć oferty niektórych lokali. Przyznam szczerze, że statystyczny Polak nie pojechałby ot tak sobie do drogiego hotelu, żeby się przespać. Nie zrobiłby tego spontanicznie. W każdym bądź razie nie każdy. Nie mówię, że wszystkie lokale zamieszczone w tej książce są z najwyższej półki, jednak według mnie przewodnik powinien być skierowany do danej grupy odbiorców. Nie mówię też o klasycznym menu składającym się z domowego rosołu etc. Jednak przystępne ceny i ciekawsze menu niewątpliwie byłyby tutaj mile widziane. Ponadto zabrakło mi tutaj informacji czy hotel przystosowany jest dla dzieci, czy posiadają animatorów, plac zabaw oraz czy można przyjechać ze zwierzęciem. Jeśli chodzi o restauracje brak informacji czy sale posiadają na przykład osobne miejsca przeznaczone dla osób palących.
Niezrozumiałe dla mnie było również wyraźne reklamowanie programu „Kuchenne rewolucje”, o których chyba kilkakrotnie była mowa. Jednak najbardziej zagadkowym dla mnie zjawiskiem było zamieszczenie reklamy kosmetyków. To jest przewodnik reklamujący hotele i restauracje czy gazetka reklamowa?
Podsumowując mam nadzieję, że kolejne wydanie zostanie odpowiednio poprawione i doszlifowane. Po odpowiednich poprawkach ma szanse stać się doskonałym przewodnikiem dla podróżujących. Kilka z wymienionych lokali mnie zaciekawiło. Być może jeśli będzie ku temu okazja to je odwiedzę. Czy polecam zakup? To już musi być wasza indywidualna decyzja. Ja przedstawiłam Wam swoja indywidualną opinię o tej książce. Wydawnictwo Pascal jest dobrym wydawnictwem, także mam nadzieję, że niedługo na rynku pojawi się już poprawiona w minimum 80% wersja.
Tym razem, dzięki uprzejmości portalu „Z kamerą wśród książek”, miałam okazję po raz pierwszy zapoznać się z książką Magdy Gessler „151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”. Jest to swego rodzaju poradnik jak i przewodnik po zasługujących na uwagę i odwiedzenie lokalach. Ale czy na pewno?
więcej Pokaż mimo toPoradnik zapowiadał się bardzo intrygująco. W sieci miałam okazję zapoznać się...
Magda Gessler to osobowość, pełna temperamentu kobieta, którą zna chyba każdy w Polsce - chociażby za sprawą telewizyjnych programów kulinarnych, jak Kuchenne rewolucje, czy Masterchief. Magda Gessler jest przede wszystkim restauratorką i znawczynią kuchni. Prowadzi własne restauracje, jest jurorką programów kulinarnych, ale i kreatywnie odmienia inne restauracje i daje im nowe życie. Jest bardzo wyrazistą postacią, pełną temperamentu i smaku.
Magda Gessler zna biznes restauracyjny od podszewki, nie tylko potrafi świetnie gotować i prowadzić restaurację, ale zna się również na biznesowej stronie tego przedsięwzięcia. Czego, o wielu powiedzieć się nie da....
Tym razem, w najnowszej książce, Magda Gessler opowiedziała nam o swoich podróżach po Polsce. Stworzyła swoisty przewodnik po polskich hotelach i restauracjach, podzielony na sześć rejonów Polski. Autorka przejechała Polskę wzdłuż i wszeż i podzieliła się z nami smakami, zwyczajami i standardem w odwiedzanych miejscach. Okazało się, że w Polsce jest wiele fantastycznych miejsc, zupełnie nie odbiegających od światowego poziomu, pięknych i smakowitych.
Przewodnik po polskich hotelach i restauracjach jest lekki, wygodny i poręczny. Bardzo ładnie wydany, na kredowym papierze, bogato ilustrowany. Cechuje go bardzo przystępna i lekka forma - w chwilę można znaleźć ciekawiące nas informacje. Na początku znajduje się czytelna mapa Polski z oznaczonymi numerami miejscami, które są opisane w treści. Oprócz opisu i oceny miejsca oraz jego specjalności, znajdzicie tutaj dokładny adres miejsca, stronę www, telefon kontaktowy, itd.
Niestety, co najlepsze to i często stosunkowo drogie, więc nie jest to oferta dla turystów szukających tanich noclegów. Są tutaj jednak opisane również lokale ze średniej półki, które zaskakują pysznymi posiłkami i wysokim poziomem obsługi. Znajdziecie tutaj również lokale znane z Kuchennych rewolucji Magdy Gessler, gdzie można smacznie i tanio zjeść w przyjemnym lokalu. Bardzo fajna pozycja, która powinna znaleźć swoje stałe miejsce w waszych samochodach, obok mapy Polski.
151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce to idealne połączenie poradnika i przewodnika - polecam :)
http://markietanka-mojeksiazki.blogspot.com/2015/10/151-najlepszych-restauracji-i-hoteli-w.html
Magda Gessler to osobowość, pełna temperamentu kobieta, którą zna chyba każdy w Polsce - chociażby za sprawą telewizyjnych programów kulinarnych, jak Kuchenne rewolucje, czy Masterchief. Magda Gessler jest przede wszystkim restauratorką i znawczynią kuchni. Prowadzi własne restauracje, jest jurorką programów kulinarnych, ale i kreatywnie odmienia inne restauracje i daje im...
więcej Pokaż mimo towww.ujrzecslowa.pl
Oczywiście wszyscy dobrze wiedzą kim jest Magda Gessler. Jedni ją uwielbiają, za dość cięty język i wytykanie błędów mniemanym restauratorom w programie Kuchenne Rewolucje, a ani wręcz za nią przepadają, właśnie ze względu na wywyższanie się. Ja osobiście należę do tej pierwszej grupy. I jakie nie byłyby zdania na jej temat, to wiadomo, że coś o restauracyjnym życiu wie i nie możemy jej zarzucić niewiedzy w tym temacie.
Gdy tylko zobaczyłam pozycję, w której wspomniana restauratorka przedstawia nam kompleksowy przewodnik po hotelach i restauracji w Polsce, to nie mogłam się powstrzymać przed tym, by nie zgarnąć jej dla siebie. Zawsze lubimy podążać za kimś i słuchać jego rad, jeżeli wiemy, że dana osoba się na tym zna. Tak też podeszłam do tej pozycji. Czas poznać te restauracje i hotele na własnej skórze.
Przewodnik jest wydany bardzo schludnie i przede wszystkim jest mały, a co za tym idzie poręczny. Ta poręczność sprawia, że idealnie pasuje do samochodowego schowka, gdzie może być wyciągnięty w każdym momencie, gdy akurat będziecie przejeżdżać obok jakiejś miejscowości i wasz żołądek będzie domagał się jedzenia. Dodatkowo, dla ludzi mobilnych, w każdej przedstawionej propozycji znajdziemy dokładny adres, jak i adres internetowy, czy telefon.
Już na pierwszych stronach mamy mapkę Polski z zaznaczonymi numerkami, które informują nas w przybliżeniu gdzie dana restauracja się znajduje. Numery te są chronologicznie uporządkowanie więc bardzo łatwo je odnaleźć na kolejnych stronach. Dodatkowo ta chronologia pozwala nam na poruszanie się po danych regionach. Zaczynamy od Pomorza, Kaszub i Kujaw, następnie jest Warmia, Mazury i Suwalszczyzna, aż przedstawione są restauracje i hotele w Małopolsce, Podhalu, czy Podkarpaciu. Polska zatem została podzielona na 6 regionów i zdecydowanie każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Oczywiście na pierwszy rzut, w moim przypadku, padł na górny i dolny Śląsk, w końcu warto zacząć eksplorację od swoich terenów. Na moje szczęście na górnym Śląsku jest bardzo dużo restauracji polecanych przez Panią Magdę i nie mogę się doczekać aż do którejś wyruszę. Nawet mam już jedną na oku.
Nie da się nie zauważyć, że pewna część tych hoteli i restauracji oferuje swoje usługi za dość wysoką cenę. Lecz w końcu płaci się za jakość. Dzięki temu, że przy każdej pozycji widnieje adres internetowy, możemy wejść na daną stronę i w większości przypadków przejrzeć menu, które dostarczy nam informacji o cenie danych usług. Ale nie zrażajcie się, ponieważ znajdują się tutaj i takie restauracje, gdzie nawet wasz portfel nie zapiszczy. Tutaj szczególnie kieruję was do Lublina i do Ąki, która jest smaczna, niedroga i klimat również niecodzienny.
Pani Magda oczywiście w tym zbiorze poleciła również te restauracje, w których wykonała rewolucje, ale ja do takiego pomysłu się wcale nie zrażam, bo to w większości te propozycje, są dla osób o mniej zamożnym portfelu.
Osobiście dość często podróżuję po Polsce, a w dodatku lubię dobrze zjeść, więc taki przewodnik jest dla mnie drogocenny i od razu wyląduje w schowku samochodowym. A kto wie, może kiedyś zaoszczędzę i wybiorę się do tych restauracji i hoteli, które może i wydają się burżujskie, ale chyba raz na jakiś czas warto zaszaleć ;)
www.ujrzecslowa.pl
więcej Pokaż mimo toOczywiście wszyscy dobrze wiedzą kim jest Magda Gessler. Jedni ją uwielbiają, za dość cięty język i wytykanie błędów mniemanym restauratorom w programie Kuchenne Rewolucje, a ani wręcz za nią przepadają, właśnie ze względu na wywyższanie się. Ja osobiście należę do tej pierwszej grupy. I jakie nie byłyby zdania na jej temat, to wiadomo, że coś o...