Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury

Tłumaczenie: Kamila Petrikowska
Wydawnictwo: Vital
6 (1 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
0
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788364278747
liczba stron
139
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodała
jusiaq

Jesteśmy społeczeństwem, w którym coraz częściej diagnozuje się przypadki cukrzycy, nadciśnienia, udarów mózgu, chorób neurodegeneracyjnych czy osteoporozy. Są one skutkiem nieprawidłowej diety opartej na przetworzonych pokarmach, które nie odżywiają naszych organizmów, a je zatruwają i obciążają. Natura oferuje nam zadziwiające produkty, które przywracają w naszych organizmach równowagę i...

Jesteśmy społeczeństwem, w którym coraz częściej diagnozuje się przypadki cukrzycy, nadciśnienia, udarów mózgu, chorób neurodegeneracyjnych czy osteoporozy. Są one skutkiem nieprawidłowej diety opartej na przetworzonych pokarmach, które nie odżywiają naszych organizmów, a je zatruwają i obciążają.

Natura oferuje nam zadziwiające produkty, które przywracają w naszych organizmach równowagę i pozwalają na zachowanie optymalnego stanu zdrowia. Żywność funkcjonalna nie tylko odżywia organizm, ale również ma właściwości uzdrawiające.

Autorzy opisują ponad pięćdziesiąt najzdrowszych i uznawanych za życiodajne owoców, warzyw, ziół, korzeni, nasion, grzybów z całego świata. Podają również pełną charakterystykę ich właściwości prozdrowotnych. Na przykład pokrzywa ma silnie odtruwające działanie i oczyszcza organizm, natomiast rumianek działa rozkurczowo i łagodzi stres. Siemię lniane zmniejsza zagrożenie chorobami serca i naczyń krwionośnych. Wbrew powszechnym opiniom, awokado efektywnie spala tłuszcz i utrzymuje prawidłowy poziom insuliny. Aloes działa chłodząco, wspomaga leczenie ran i hamuje stany zapalne.

Przy każdym produkcie znajdziesz prosty przepis na deser, koktajl czy pastę. Wypróbuj je, a przekonasz się, że na stałe zrzucisz wagę, odbudujesz system obronny organizmu, Twoja skóra będzie promieniała, a ciało pozostanie młode. Będziesz potrzebował mniej snu i oczyścisz umysł. Wszystkie produkty są łatwo dostępne.

Poznaj najbardziej wartościową żywność z natury.

 

źródło opisu: www.empik.com

źródło okładki: www.empik.com

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 2147
Shetani | 2015-12-20
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 20 grudnia 2015

Żywność funkcjonalna staje się w naszym kraju coraz bardziej rozpoznawalna, a ja sama zaliczam się do jej zwolenników. To niesamowite, że odpowiednie dodatki stosowane w diecie są w stanie zapewnić naszemu ciału zdrowie, młodość i witalność. Pragniecie wzmocnić swoją odporność, zyskać energię i witalność oraz uniknąć ciężkich chorób czy częstych wizyt u lekarzy? Żywność funkcjonalna przychodzi z pomocą!
Dzięki książce Thorstena Weissa i Jenny Bor dowiecie się, jakie dobrodziejstwa kryje w sobie natura. Autorzy w bardzo przystępny i zwięzły sposób opisują poszczególne produkty, a jest ich naprawdę sporo. Z pewnością o części z nich już słyszeliście, część będzie dla Was czymś nowym. Każdy z produktów został przyporządkowany do odpowiedniej grupy, i w ten właśnie sposób otrzymaliśmy rozdziały poświęcone zasadowej superżywności, produktom bardzo zielonym (chlorofil górą!),superziołach, supernasionach, superowocach, superkorzeniach, grzybach i produktach słodzących.
Na wstępie otrzymujemy informacje o tym, jakie pozytywne cechy charakteryzują produkty przedstawione w książce. Superżywność wspomaga nasz układ odpornościowy, leczy procesy zapalne w ciele już na poziomie komórkowym, zapewnia równowagę, zmniejsza uczucie zmęczenia i zwiększa jasność umysłu. A to zaledwie tylko kilka zalet płynących z jej stosowania. Autorzy tłumaczą, z czego to wynika, tłumaczą różnice pomiędzy żywnością funkcjonalną a normalnym pożywieniem oraz zwracają uwagę na to, jakich sprzętów nie może zabraknąć w kuchni, gdy już zdecydujemy się stosować superprodukty w codziennej diecie.
Nie jest to pozycja napisana w sposób naukowy czy skomplikowany, toteż idealnie nada się dla każdego, kto pragnie zmienić swoją dietę i wprowadzić do niej superżywność. Początkowo może być to nieco trudne, bowiem wiele z wymienionych przez autorów produktów nie jest ogólnodostępna i ciężko znaleźć sposób ich przyrządzenia, ale i tutaj pan Weiss i pni Bor przychodzą z pomocą. W książce znajdziemy kilka bardzo prostych i szybkich przepisów, które w swoim składzie zawierają różne superprodukty.
Książka została wydana w bardzo przyjemny dla oka sposób. Jest kolorowa, zawiera mnóstwo zachęcających zdjęć i pozytywnie nastrajających kolorów. Być może nie jest to idealne kompendium wiedzy na temat przedstawionych w niej produktów, ale z pewnością będzie idealna dla osób początkujących, które dopiero zaczynają się z tym tematem zapoznawać. To taki pierwszy krok w stronę dobrych zmian, który naprawdę nie wymaga od nas specjalnego poświęcenia.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Trzy odbicia w lustrze

Nie znalazłem autora w Wikipedii, więc moja wiedza o nim ograniczona jest do informacji Wydawnictwa i znalezionej daty urodzenia – 19...

zgłoś błąd zgłoś błąd