Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zgłosuj na książki roku 2017

Zielono & zdrowo

Tłumaczenie: Małgorzata Samborska
Wydawnictwo: Buchmann
7,36 (11 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
6
7
3
6
0
5
0
4
0
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
The Green Kitchen
data wydania
ISBN
9788328019218
liczba stron
248
język
polski
dodała
justyna

Dbającej o jakość produktów, lecz nie rezygnującej z mięsa Luise oraz Davida – niezdrowo odżywiającego się wegetarianina (tak, są tacy!) - miłośnika makaronów, pizzy i słodyczy… Efektem ich wspólnych kulinarnych poszukiwań okazał się znakomity blog „The Green Kitchen Stories” oraz książka, dzięki której odkryjemy bogactwo zup, sałatek, soków i przekąsek, prostych do przyrządzenia, ale pełnych...

Dbającej o jakość produktów, lecz nie rezygnującej z mięsa Luise oraz Davida – niezdrowo odżywiającego się wegetarianina (tak, są tacy!) - miłośnika makaronów, pizzy i słodyczy…
Efektem ich wspólnych kulinarnych poszukiwań okazał się znakomity blog „The Green Kitchen Stories” oraz książka, dzięki której odkryjemy bogactwo zup, sałatek, soków i przekąsek, prostych do przyrządzenia, ale pełnych smaku i fantastycznie podanych.

 

źródło opisu: http://www.grupawydawniczafoksal.pl/

źródło okładki: http://www.grupawydawniczafoksal.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 620
BookLoaf | 2015-10-10
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2015
Przeczytana: 10 października 2015

Moja kulinarna osobowość mieści się w pojęciu fleksitarianizm: nie przepadam za mięsem, choć nie rezygnuję z niego całkowicie. Żywieniowo identyfikuję się zarówno z Davidem, jak i Luise - autorami książki, szwedzko-duńską parą mieszkającą z córeczką Elsą i synkiem Isakiem w Sztokholmie. Eksperymentują w kuchni wegetariańskiej od wielu lat i całemu światu znani są jako autorzy bloga kulinarnego Green Kitchen Stories. Ich pierwsza książka ukazała się w Polsce pod koniec wakacji.

Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że ten tytuł to jedna z lepiej wydanych książek kucharskich. Minimalistyczna i bardzo oszczędna, pozbawiona zbędnych zapychaczy, naturalna. Zupełnie, jak przepisy, które znajdziemy w środku. Zawsze warto przejrzeć spis treści, zanim podejmie się decyzję o zakupie. Dla mnie podział na posiłki jest bardzo praktyczny, ułatwia przeglądanie książki, kiedy szukam dania odpowiadającego moim potrzebom.

Pierwszy rozdział to niezbędnik początkującego wegetarianina; autorzy wymieniają w nim wszystkie ciekawe składniki zrównoważonej diety bezmięsnej. Dalej m.in. część poświęcona przekąskom i posiłkom łatwym do zapakowania, muffiny, tarty czy sałatki. Warto również więcej czasu poświęcić często niedocenianym przez ludzi napojom. Mówi o znaczeniu wody dla organizmu, ale jak można ją "doprawić"? Jesienią świetnie sprawdzi się na przykład czaj z orzechami i masalą, herbata słodka, aromatyczna i idealnie rozgrzewająca w chłodniejsze dni.

Najważniejsza sekcja to ta, w której znajdziemy przepisy na pyszne, sycące obiady. Ponieważ uwielbiam kasze, szczególnie zachwyciła mnie zupa gryczana z imbirem - na pewno zrobię ją w tym miesiącu nie jeden raz. Z kolei przepis na pulpeciki z soczewicy to świetny pomysł na obiad "na wynos", do podgryzania przy biurku w bardziej pracowite dni. Wygląda na to, że znajdę tu wszystko, czego mi potrzeba.. i wiele więcej.

Skandynawski minimalizm widoczny w fotografii naprawdę przekonał mnie do tej książki. Oprócz wielu przepisów na pysznej i wartościowe posiłki, w "Green Kitchen" czytelnik łasuch i esteta znajdzie luźno powiązane z treścią zdjęcia, które jednak świetnie dopełniają całości. Zrobiłam się głodna od samego patrzenia, a w głowie aż kotłuje mi się od pomysłów obiadowych na kolejne tygodnie. Byłoby cudownie, gdybym dała radę skorzystać z pomysłów na śniadania, ale chyba zostawię sobie tę przyjemność na weekendy. Polecam osobom doceniającym piękno i prostotę zdrowej kuchni.

Recenzja z: www.book-loaf.blogspot.com

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Anglicy. Przewodnik podglądacza

Chyba nie ma narodu, który byłby wolny od swojego stereotypu - Japończyk jest pracowity, Australijczyk wyluzowany, Niemiec solidny i tak dalej. An...

zgłoś błąd zgłoś błąd