Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zgłosuj na książki roku 2017
6,91 (210 ocen i 42 opinie) Zobacz oceny
10
12
9
12
8
37
7
80
6
42
5
17
4
5
3
2
2
2
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788324034260
liczba stron
320
słowa kluczowe
literatura polska
język
polski
dodała
Ag2S

Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę. W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i...

Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę.

W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział.
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw.
Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem – to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!

 

źródło opisu: http://www.znak.com.pl/

źródło okładki: http://www.znak.com.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 184
Karolina | 2015-11-29
Przeczytana: 30 listopada 2015

Absolutnie rewelacyjna!
Pozycja z II wojną światową w tle traktuje o polskich gospodyniach-bohaterkach.
W tej książce orężem do walki z Niemcami nie była broń, różnego rodzaju małe czy duże sabotaże, lecz... kuchnia.
Lektura udowadnia, że człowiek postawiony w sytuacji przymusowej jest w stanie wykrzesać z siebie-niewyobrażalne wręcz-pokłady kreatywności. Często mówimy o bohaterskich żołnierzach, którzy zaciekle walczyli z okupantem, zapominając o równie bohaterskich kobietach, które miały za zadanie wyżywić całą rodzinę, co w realiach wojennych wcale nie było prostym zadaniem.
Narażając zdrowie i życie wyruszały na szmugiel w poszukiwaniu jedzenia, a następnie udowadniały, że potrafią przygotować "coś z niczego".
Nawiasem mówiąc-książka zainspirowała mnie do przygotowania kilku potraw z okresu okupacji.
Już się nie mogę doczekać, żeby spróbować takich specjałów! :)

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Zwierzęta nocy

Mam mieszane uczucia względem tej powieści: z jednej strony zmęczyła mnie narracja, zwłaszcza opowieści "zewnętrznej" - i to do tego stopni...

zgłoś błąd zgłoś błąd