Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa

Okładka książki Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa
Philip LymberyIsabel Oakeshott Wydawnictwo: Vivante flora i fauna
388 str. 6 godz. 28 min.
Kategoria:
flora i fauna
Tytuł oryginału:
Farmageddon: The True Cost of Cheap Meat
Wydawnictwo:
Vivante
Data wydania:
2015-05-01
Data 1. wyd. pol.:
2015-05-01
Liczba stron:
388
Czas czytania
6 godz. 28 min.
Język:
polski
ISBN:
9788364645587
Tłumacz:
Ryszard Oślizło
Tagi:
hodowla mięso zwierzęta
Średnia ocen

                7,7 7,7 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa Philip Lymbery, Isabel Oakeshott
Ocena 7,7
Farmagedon. Rz... Philip Lymbery, Isa...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,7 / 10
104 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
220
101

Na półkach:

Książka, która otworzy oczy na wiele kwestii związanych z produkcją żywności. „Farmagedon” udowadnia że, dokonując skrajnej, ale uzasadnionej infantylizacji, mit o złych korporacjach zbijających majątek na niedoli przeciętnych ludzi, nie tylko nie jest mitem, ale też w przypadku produkcji żywności, a w szczególności mięsa jest tak wyraźny, jak to tylko możliwe.

Wiadomo, że nie można zabierać się za tę książkę (jak i żadną inną) jako za zbiór prawd objawionych – tym niemniej sprawia wrażenie napisanej bardzo rzetelnie – w każdym rozdziale mamy kilkanaście przypisów, a Philip Lymbery, w na poły reporterski sposób opisujący kilkuletnie mozolne gromadzenie materiału, jest więcej niż przekonujący. Brytyjczyk opisuje, w jak skandaliczny sposób produkowana jest żywność – począwszy od faszerowanych sterydami kurczaków, przez karmione zmodyfikowaną paszą świnie tak tłuste, że niekiedy niemogące chodzić, po krowy, wyselekcjonowane w taki sposób, by produkowały kilkakrotnie większą ilość mleka, niż najbardziej wydajne okazy żyjące w naturalnych hodowlach. Co zaskakujące, „Farmagedon” to nie spis lewackich utyskiwań na biedne zwierzątka cierpiące w klatkach – a przynajmniej nie tylko – Lymbery podchodzi do problemu od strony konsumenta – jak bardzo niskiej jakości jest mięso zwierząt w hodowlach przemysłowych i jakie skutki dla ludzkiego organizmu ma spożywanie go.

Oczywiście, o większości poruszanych w książce kwestii większość z nas już gdzieś słyszała lub czytała, jednak zebrane w całość, opatrzone ciekawymi wtrętami fabularnymi, jaskrawymi przykładami i garścią danych, sprawiają wiarygodne i przygnębiające wrażenie. Lymbery dowodzi, że przemysłowa produkcja żywności, a w szczególności mięsa, nie tylko wpływa na drastyczne pogorszenie ludzkiego zdrowia, ale powoduje ubożenie ludności tradycyjnie zajmującej się rolnictwem, bezradnej wobec wielkich farm, dramatyczne zanieczyszczenie środowiska będące bezpośrednim skutkiem tychże, zaburzenie równowagi ekologicznej, a nawet klimatycznej, spowodowane nienaturalnym sposobem prowadzenia hodowli na ogromną skalę.

Choć długi i momentami sprawiająca wrażenie monotonnego, „Farmagedon” należy do książek, które powinny zostać przeczytane. Nie wiem, czy fatalistyczne procesy i fakty wyliczane przez autora wydadzą się wiarygodne i wam, dla mnie ta książka była impulsem by poważnie zastanowić się nie tylko nad swoimi nawykami i żywieniem, ale też nad losem całej planety.

Książka, która otworzy oczy na wiele kwestii związanych z produkcją żywności. „Farmagedon” udowadnia że, dokonując skrajnej, ale uzasadnionej infantylizacji, mit o złych korporacjach zbijających majątek na niedoli przeciętnych ludzi, nie tylko nie jest mitem, ale też w przypadku produkcji żywności, a w szczególności mięsa jest tak wyraźny, jak to tylko możliwe.

Wiadomo, że...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    706
  • Przeczytane
    215
  • Posiadam
    66
  • Teraz czytam
    21
  • Chcę w prezencie
    10
  • Literatura faktu
    4
  • Wege
    4
  • 2020
    3
  • 2021
    3
  • Z biblioteki
    3

Cytaty

Więcej
Philip Lymbery Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także