Sushi, paella, guacamole. 120 klasycznych potraw z całego świata
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Jedność
- Data wydania:
- 2015-03-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-03-01
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788379710416
- Tłumacz:
- Zofia Pająk
- Tagi:
- kulinaria sushi przepisy nauka gotowania
Szkoła gotowania krok po kroku.
Jak przygotować oryginalne sushi, kugel, chili con carne czy guacamole? Jak upiec tradycyjne apple pie czy brownies?
W tej książce znajdują się receptury opracowane przez szefów kuchni z różnych zakątków całego świata. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Preferujesz konkretne smaki, szukałeś przepisu na potrawę, której skosztowałeś podczas ostatniego urlopu? Publikacja w prosty, przystępny sposób pomoże Ci krok po kroku przyrządzić we własnej kuchni poszczególne, nietypowe dania. Sprawdzone w redakcyjnej kuchni przepisy pozwolą na zorganizowanie etnicznego wieczoru dla przyjaciół i z pewnością zachwycą również Twoich gości.
Publikacja podzielona została na dwie części. Pierwsza z nich to swoista szkoła gotowania – świetne rozwiązanie dla tych, którzy w kuchni stawiają dopiero pierwsze kroki. Na pewno okaże się pomocna także dla osób bardziej zaawansowanych kulinarnie, ale dotychczas obawiających
się przygotowywania bardziej wyrafinowanych potraw z różnych stron świata. W drugiej części znajdziemy dodatkowy zbiór przepisów przypisanych do poszczególnych kontynentów.
Odbiorcy:
- pasjonaci kuchni świata i osoby, które chcą poszerzyć wiedzę i umiejętności dotyczące kulinariów poszczególnych kontynentów
- wszyscy, których pasją jest gotowanie, i ci, którzy dotychczas obawiali się spróbować swoich sił
w kuchni.
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?
- zawiera informacje dotyczące przygotowania potraw typowych dla poszczególnych krajów
na całym świecie
- receptury przybliżone zostały krok po kroku, dodatkowo czynności zilustrowano pięknymi fotografiami, nie brakuje porad i ciekawostek na temat przepisów opracowanych przez szefów kuchni
- każda z prezentowanych w publikacji potraw została wcześniej przygotowana w redakcyjnej
kuchni – w książce znalazły się jedynie te, które pozytywnie przeszły próbę degustacji.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 8
- 7
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Sushi, paella, guacamole. 120 klasycznych potraw z całego świata
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Ja daję 10. Jeśli ktoś tworzy książkę kucharską powinna ona być łatwa w przekazie.
Zdjęcia umożliwiają kontrolę nad tym jak dane danie bądz deser powinny wyglądać.
Jest bazą do poszerzenia kulinarnej wiedzy I źròdłem inspiracji. Też dzieki niej możemy przekonać się do nowe kuchni ze Świata.
A gotowanie to super pasja
Ja daję 10. Jeśli ktoś tworzy książkę kucharską powinna ona być łatwa w przekazie.
Pokaż mimo toZdjęcia umożliwiają kontrolę nad tym jak dane danie bądz deser powinny wyglądać.
Jest bazą do poszerzenia kulinarnej wiedzy I źròdłem inspiracji. Też dzieki niej możemy przekonać się do nowe kuchni ze Świata.
A gotowanie to super pasja
Książka ładnie wydana. W środku cała masa kolorowych apetycznych fotografii przedstawiających krok po kroku przyrządzanie potraw. Wydaje mi się, że jest raczej skierowana do kompletnie "zielonego" kucharza, laika dopiero zaczynającego swoją przygodę niż do kogoś kto potrafi już coś więcej zrobić w kuchni niż tylko ugotować wodę na herbatę ;) nie mniej jednak przepisy są ciekawe i zawsze można uzupełnić swój warsztat o nowe kulinarne doświadczenia.
Podzielona jest na przepisy jak sam tytuł wskazuje pochodzące z całego świata. Tak więc mamy i przepisy z Europy (m.in. łosoś marynowany, polędwica a la Wellington, apple crumble czyli jabłka pod kruszonką – robiłam i wyszły niczego sobie ;),boeuf bourguignon, makaroniki, gazpacho, paella, musaka, tortilla hiszpańska, tzatziki) Afryki i Bliskiego Wschodu (m.in. marokańskie krokiety, tagine z jagnięciny, kuskus z warzywami, hummus, falafel,) Azji (m.in. nasi goreng, dubu kimchi, sajgonki, sushi, tempura, naan) Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej (m.in. indyk nadziewany kasztanami, sernik, amerykańska szarlotka, brownie, chilli con carne, fajitas z kurczaka, guacamole, ceviche).
Owszem wiele przepisów wydaje się być na wysokim poziomie, ale dzięki dokładnym, szczegółowym opisom nie jest tak ciężko zrobić daną potrawę.
Myślę, że chyba najciekawsze były receptury, które znajdowały się w pierwszej części książki i był przedstawiony za pomocą zdjęć krok po kroku proces ich przygotowania. Spisałam sobie co niektóre i będę próbowała też coś zrobić w swoich domowych pieleszach. ;)
Książka ładnie wydana. W środku cała masa kolorowych apetycznych fotografii przedstawiających krok po kroku przyrządzanie potraw. Wydaje mi się, że jest raczej skierowana do kompletnie "zielonego" kucharza, laika dopiero zaczynającego swoją przygodę niż do kogoś kto potrafi już coś więcej zrobić w kuchni niż tylko ugotować wodę na herbatę ;) nie mniej jednak przepisy są...
więcej Pokaż mimo to