Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Piekę zdrowy chleb! I ciastka!

Wydawnictwo: Burda Książki
7,13 (16 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
2
9
0
8
2
7
7
6
4
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788377788950
liczba stron
104
język
polski
dodała
Figunia33

Piekę prawdziwy, zdrowy chleb! I wymyśliłam jak upiec 100% zdrowe ciastka! W tej książce znajdziesz wszystkie wskazówki i przepisy – jak zrobić zakwas, jakiej użyć mąki, co dodać do chleba i słodkich placków, jak je przygotować i upiec. Zrobienie takiego 100% zdrowego, pełnoziarnistego chleba na zakwasie albo żytniego placka z bakaliami to pół godziny pracy. Naprawdę warto!

 

źródło opisu: http://www.burdaksiazki.pl/szukam.html

źródło okładki: http://www.burdaksiazki.pl/szukam.html

Brak materiałów.
książek: 254
Zielonooka | 2017-04-24
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, E-book, 2017
Przeczytana: 18 kwietnia 2017

W ramach kolejnej ebook-owej promocji zakupiłam kilka książek Beaty Pawlikowskiej. Na początek sięgnęłam po książkę "Piekę zdrowy chleb i ciastka!", choć w mojej opinii trudno to nazwać książką, ze względu na baaardzo małą liczbę stron (tym bardziej po uwzględnieniu samego tekstu, bez zdjęć), jednak na szczęście przepisów jest sporo, jest w czym wybierać i co testować, więc nie można narzekać.

Piekłam już wcześniej chleb, ale zawsze był to chleb oparty na drożdżach, a nie na zakwasie. Wybierałam też klasyczną, białą mąkę pszenną, zamiast zdrowej, pełnoziarnistej. Beata Pawlikowska pokazuje, że można zupełnie inaczej - prościej, smaczniej (mam nadzieję) i przede wszystkim zdrowiej. Proponuje konkretne mąki, dodatki w postaci bakalii czy ziaren, czy po prostu wykorzystanie tej "zakwasowej" bazy do zrobienia zdrowych ciastek... a ciastka zawsze są mile widziane ;)
Tak jak pisałam, pomimo, że sama treść/wstęp/wyjaśnienia dotyczące mąk czy zakwasu spokojnie zmieściłyby się w jakimś dłuższym artykule, to jednak mnóstwo ciekawych przepisów ratują całość. Co prawda, jeszcze nie miałam okazji wypróbować żadnego z nich (nie kupiłam jeszcze mąki to zrobienia bazy - zakwasu), to myślę, że na pewno przynajmniej kilka z nich wypróbuję i postaram się wtedy zaktualizować moją opinię.

Polecam ją przede wszystkim początkującym, osobom zainteresowanym zdrowym trybem życia czy tak jak w moim przypadku - gdy większość waszych wypieków opiera się na białej mące, mleku czy białym cukrze - w przypadku ciastek. Jest to na pewno fajne źródło inspiracji i pomysłów na modyfikację czy po prostu urozmaicenie waszych kulinarnych zapędów ;)

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Niechciana prawda

Bardzo dobra książka, bardzo. Autorka poruszyła tak naprawdę mało nam znany temat. Przynajmniej ja znam go tylko z filmów. Beata dowiaduje się od męż...

zgłoś błąd zgłoś błąd