Zdrowie bez recepty. Czyli skrobia, która leczy
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Tytuł oryginału:
- The Starch Solution: Eat the Foods You Love, Regain Your Health, and Lose the Weight for Good!
- Wydawnictwo:
- Druga Strona
- Data wydania:
- 2014-09-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-09-01
- Liczba stron:
- 400
- Czas czytania
- 6 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364190070
- Tłumacz:
- Anna Frankowska
- Tagi:
- dieta skrobia McDougall zdrowie dietetyka
Jedz to, co lubisz, odzyskaj zdrowie i schudnij raz na zawsze!
Książka dr McDougalla to kompendium wiedzy na temat diety roślinnej, która umożliwia powrót do zdrowia oraz utratę zbędnych kilogramów. Ten model żywienia oparty jest na wynikach badań naukowych oraz ponad trzydziestoletnim doświadczeniu lekarskim autora.
Większość osób na tej diecie przestaje mieć problemy z ciśnieniem, cholesterolem i trawieniem. W wielu przypadkach pacjenci przestają brać dotychczasowe leki i suplementy. W odróżnieniu od medycyny tradycyjnej, dieta roślinna oparta na skrobi nie leczy objawów, lecz przyczyny chorób, takich jak otyłość, choroby serca czy cukrzyca. Właściwie dobrana dieta może działać jak lekarstwo.
Dr McDougall nie boi się mówić prawdy na temat skutków tzw. diety zachodniej i wpływu produktów odzwierzęcych na stan zdrowia. Traktuje pacjenta jak partnera – uważa, że każdy musi zrozumieć, jakie są korzyści spożywania skrobi, aby tę dietę konsekwentnie i świadomie stosować. Jasno tłumaczy wpływ odżywiania na ludzki organizm oraz obala mity żywieniowe. Książka zawiera łatwy plan diety oraz sto prostych i smacznych przepisów przygotowanych przez Mary McDougall.
To nie kolejna krótkotrwała moda, lecz bezpieczna i zdrowa dieta oparta na wiedzy medycznej, którą można stosować przez całe życie.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 171
- 102
- 32
- 6
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
Przeczytałam angielską wersję, bo niestety po polsku już nigdzie nie można jej dostać. Uwielbiam tę książkę, doktora i tę dietę. Mogę śmiało powiedzieć, że ta książka mieniła moje życie, podejście do żywienia i zdrowia. Stosuje się do zasad opisanych w tej pozycji na codzień i schudłam już 10 kg, idę po więcej.
Przeczytałam angielską wersję, bo niestety po polsku już nigdzie nie można jej dostać. Uwielbiam tę książkę, doktora i tę dietę. Mogę śmiało powiedzieć, że ta książka mieniła moje życie, podejście do żywienia i zdrowia. Stosuje się do zasad opisanych w tej pozycji na codzień i schudłam już 10 kg, idę po więcej.
Pokaż mimo toKolejny amerykanski bestseller z dziedziny dietetyki. Niby taki przelomowy i odkrywczy, ale ja tam wyczytalam same oczywistosci.
Kolejny amerykanski bestseller z dziedziny dietetyki. Niby taki przelomowy i odkrywczy, ale ja tam wyczytalam same oczywistosci.
Pokaż mimo toLekka w odbiorze i do czytania. Poparta historiami "gwiazd" Dr McDougalla. Rewolucyjna jak dla mnie, bo wcześniej nie wiele pochlebnych słów słyszałam o skrobi, prędzej "nie jedz ziemniaków - bo tuczą", a prawda jest taka, że to nie ziemniaki a sosy (przeważnie na bazie mięsa) przyczyniają się do otyłości.
Bardzo ciekawa pozycja z ogromem prostych przepisów, których na pewno chociaż część wcielę do swojego bezmięsnego żywienia.
Lekka w odbiorze i do czytania. Poparta historiami "gwiazd" Dr McDougalla. Rewolucyjna jak dla mnie, bo wcześniej nie wiele pochlebnych słów słyszałam o skrobi, prędzej "nie jedz ziemniaków - bo tuczą", a prawda jest taka, że to nie ziemniaki a sosy (przeważnie na bazie mięsa) przyczyniają się do otyłości.
więcej Pokaż mimo toBardzo ciekawa pozycja z ogromem prostych przepisów, których na...
Przystępnie napisana i bardzo praktyczną książka, mówiąca o ogromych korzyściach nie tylko zdrowotnych ale i ekologicznych, powrotu do tradycyjnej diety wysokoskrobiowej.
Przytoczony został szereg badań, potwierdzających wysnute przez doktora wnioski, kilkanaście historii z życia jego pacjentów, u których dieta ta przyniosła fenomenalne korzyści.
Do tego kilka bardzo cennych rad odnośnie przygotowań do przejścia na proponowany przez autora styl odżywiania się, spis przydatnych artykułów spożywczych, porady jak zacząć oraz 100 ciekawych i prostych przepisów do wykorzystania lub zainspirowania się na początku.
Solidnie napisana, bez zbędnego rozwlekania i cienia marketingu.
Czytając ją, czułam się jak jeden z pacjentów, rzetelnego, uczciwego i bardzo wykształconego doktora jakim niewątpliwie jest dr McDougall.
Po przeczytaniu jej, naprawdę zmieniłam swoje spojrzenie na jedzenie.
Przystępnie napisana i bardzo praktyczną książka, mówiąca o ogromych korzyściach nie tylko zdrowotnych ale i ekologicznych, powrotu do tradycyjnej diety wysokoskrobiowej.
więcej Pokaż mimo toPrzytoczony został szereg badań, potwierdzających wysnute przez doktora wnioski, kilkanaście historii z życia jego pacjentów, u których dieta ta przyniosła fenomenalne korzyści.
Do tego kilka bardzo...
Od blisko trzech lat opieram swoje życie na zbilansowanej diecie, gdzie kładę głównie nacisk na zdrowe odżywianie się i dostarczanie odpowiednich składników pokarmowych i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz budowy beztłuszczowej masy mięśniowej. Uprawiam systematycznie sport i unikam, a przynajmniej staram się mocno ograniczyć spożywanie wszelkiego rodzaju napojów i posiłków, które zawierają cukier i nieprawdopodobne związki chemiczne, o których istnieniu niegdyś nie miałem zielonego pojęcia, bo nie zwracałem na to uwagi. Staram się również na bieżąco czytać wszelkiego rodzaju artykuły zamieszczane w prasie, czy internecie, stale poszerzając swoją wiedzę, ponieważ dietetyka jest nauką medyczną, która ciągle opiera się na przeprowadzaniu wszelkiego rodzaju badań, eksperymentów i rozprawek naukowych wprowadzając często coś nowego, o czym warto wiedzieć. Kiedy więc dostałem propozycję otrzymania książki "Zdrowie bez recepty. Czyli skrobia, która leczy" Johna A. McDougalla, jako materiału recenzenckiego, z miejsca poprosiłem Wydawnictwo Druga Strona o wysłanie jej do mnie.
Książka "Zdrowie bez recepty. Czyli skrobia, która leczy" nie jest pierwszą, i pewnie nie ostatnią, pozycją w dorobku doktora McDougalla traktującą o zdrowym odżywianiu. Autor ukończył medycynę na Stanowym Uniwersytecie Medycznym w Michigan i odbył kilkuletnią i pouczającą praktykę w Queen's Medical Center na Hawajach, gdzie postanowił zajmować się zdrowym odżywianiem i doradztwem żywieniowym. Od ponad 30 lat publikuje i wykłada na tematy związane ze zdrowym odżywianiem i pomógł tysiącom pacjentów zalecając stosowanie im swojej diety, która powstała na podstawie własnych długoletnich obserwacji i wnikliwych badań.
Dieta McDougalla to pożywna, niskotłuszczowa dieta roślinna, która opiera się na jedzeniu warzyw i owoców o dużej zawartości skrobi, która pozwala nie tylko na zgubienie zbędnych kilogramów, ale w znaczący sposób przyczynia się do poprawny stanu zdrowia i ograniczenia przyjmowania niepotrzebnych lekarstw i suplementów, a już na pewno do zmiany stylu życia na bardziej korzystny dla organizmu.
Autor w swojej książce przedstawia szczegółowo opracowany przez siebie model leczenia oparty na skrobi, proponuje 7-dniowy prosty plan, który można dostosować do własnych potrzeb mieszając ze sobą różne posiłki, daje możliwość skorzystania z jednego ze stu różnych przepisów opracowany wspólnie z małżonką, pisze jak i jakie robić zakupy, gdzie przechowywać żywność, jak ją przetwarzać i konserwować, obala mity na temat występującego w mleku wapnia, jedzeniu ryb dla kwasów omega -3 i -6, czy szkodliwym oddziaływaniu soli i cukru. Zamieścił też historie swoich pacjentów, które możemy przeczytać w każdym rozdziale, i w prawdziwym świetle przedstawia, co zachodnie cywilizacje od paru lat robią z naszym światem i do jak katastrofalnych skutków mogą jeszcze doprowadzi, jeśli nie podejmie się odpowiednich środków zaradczych.
Pozostaje więc zadać pytanie: czy jest to pozycja wartościowa na tyle, żeby ją kupić i zastosować przedstawione przez doktora McDougalla dietę i rozwiązania w swoim życiu? Nie ulega wątpliwości, że spora cześć prawdy ma odzwierciedlenie w słowach autora i poparte jest to jego wieloletnim doświadczeniem i fachową literaturą, którą się posługiwał pisząc tę książkę, i którą zamieścił na jej końcu. Obecny problem społeczeństwa opiera się na narastającej fali tzw. "chorób cywilizacyjnych" (otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze) czego przyczyną jest zła dieta, błędne odżywianie, stres i zbyt mała aktywność fizyczna. W takim wypadku nie sezonowa i rygorystyczna dieta cud, a zmiana stylu życia jest odpowiednim krokiem w stronę zdrowia, który trzeba koniecznie podjąć, aby te zdrowie przywrócić. Z pomocą może przyjść zatem dr McDougall i jego model żywieniowy oparty na diecie roślinnej, który pozwoli na zrzucenie zbędnych kilogramów i przywrócenie, a przynajmniej znaczącą poprawę utraconego w skutek nieodpowiedniego żywienia zdrowia. Wszystko co trzeba zrobić to obrać sobie za cel przywrócenie zdrowia i odpowiednie odżywianie, a niezbędny motywator i szereg słusznych i przydatnych rad do realizacji tego celu można znaleźć między innymi w książce "Zdrowie bez recepty. Czyli skrobia, która leczy". ;)
Za egzemplarz recenzencki serdecznie dziękuję Wydawnictwu Druga Strona.
Recenzję zamieściłem również na swoim blogu pod adresem: http://swiat-bibliofila.blogspot.com/2014/09/zdrowie-bez-recepty-czyli-skrobia-ktora.html
Od blisko trzech lat opieram swoje życie na zbilansowanej diecie, gdzie kładę głównie nacisk na zdrowe odżywianie się i dostarczanie odpowiednich składników pokarmowych i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz budowy beztłuszczowej masy mięśniowej. Uprawiam systematycznie sport i unikam, a przynajmniej staram się mocno ograniczyć spożywanie...
więcej Pokaż mimo toDługo wyczekiwana na polskim rynku książka w nowoczesnym trendzie dietetyki idącym pod prąd przemysłowi farmaceutycznemu i lobby producentów żywności. Oparta na rzetelnych badaniach publikacja, która nie tylko obala mity, ale również demaskuje ich źródło. Pokazuje, jak trudno, pozornie oczywistym treściom, przebić się do publicznej świadomości, przez co społeczeństwa świata zachodniego dotykają coraz liczniejsze choroby cywilizacyjne.
Dr McDougall nie proponuje nam kolejnej diety odchudzającej, tylko zmianę sposobu myślenia o odżywianiu, wpływie jedzenia na nasz organizm oraz szersze, globalne spojrzenie na to, co cywilizacje zachodnie robią z naszą planetą, a co w dużej mierze ma swoje źródło we współczesnych sposobach produkowania żywności.
Liczne przykłady osób, których opowieści wzbogacają książkę pokazują, że dieta oparta na skrobi potrafi przyczynić się do spektakularnej utraty wagi. To, co jednak uważam za znacznie ważniejsze, to wpływ diety na zdrowie, na całość funkcjonowania organizmu, a nie tylko utrata kilogramów.
Powrót do diety wegańskiej jest oczywisty. Wreszcie czuję się rozgrzeszona z mojej niechęci do jedzenia produktów odzwierzęcych. To ma solidne, naukowe podstawy. Im więcej takich głosów, tym więcej ludzi ma szansę zrozumieć, że niejedzenie mięsa, to nie jest tylko objaw szaleństwa, fanaberii, czy mody podszytej pseudo-miłością do zwierząt, ale jedynie sensowny wybór w walce o swoje zdrowie.
Jedna uwaga. Najpierw sprawdź, czy nie jesteś uczulony na gluten. Niestety McDougall za mało o tym mówi, a dziś jest to duży problem. Jeśli tak, część zbóż trzeba wyeliminować, ale i tak zostaje całkiem sporo, żeby dało się smacznie i zdrowo jeść do końca życia.
Rewelacyjna! - to najwyższa ocena, jaką daję poradnikom, bo jednak "Arcydzieło" to, uważam, słowo zarezerwowane dla literatury pięknej. Ale jeśli punktować, to 10/10.
Na koniec wielkie brawo dla tłumaczki, która dokonała prawdziwej adaptacji kulturowej dzięki przypisom, wyjaśniającym amerykanizmy i pozwalającym dostosować przepisy kulinarne do realiów polskiego rynku.
Długo wyczekiwana na polskim rynku książka w nowoczesnym trendzie dietetyki idącym pod prąd przemysłowi farmaceutycznemu i lobby producentów żywności. Oparta na rzetelnych badaniach publikacja, która nie tylko obala mity, ale również demaskuje ich źródło. Pokazuje, jak trudno, pozornie oczywistym treściom, przebić się do publicznej świadomości, przez co społeczeństwa świata...
więcej Pokaż mimo to