Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Podróż na sto stóp

Tłumaczenie: Urszula Ruzik-Kulińska
Wydawnictwo: Bellona
5,94 (349 ocen i 81 opinii) Zobacz oceny
10
8
9
17
8
24
7
67
6
112
5
65
4
28
3
19
2
4
1
5
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
The Hundred-Foot Journey
data wydania
ISBN
9788311134003
liczba stron
312
słowa kluczowe
podróż, Indie, Bombaj, kucharz, restauracja
język
polski
dodała
Ag2S

Wibrująca kolorami, zapachami i smakami kuchni powieść, kipiąca nimi aż po brzegi kart, serwuje rubaszną biesiadę ze słów o rodzinie, narodowościach i tajnikach dobrego smaku. Hassana Haji to zdumiewający smakosz, który w tej uroczej książce opowiada dzieje swojego życia. Bohater prowadził w Bombaju skromną restaurację. Zmuszony do emigracji, osiedla się we francuskiej wsi Lumiere,...

Wibrująca kolorami, zapachami i smakami kuchni powieść, kipiąca nimi aż po brzegi kart, serwuje rubaszną biesiadę ze słów o rodzinie, narodowościach i tajnikach dobrego smaku.

Hassana Haji to zdumiewający smakosz, który w tej uroczej książce opowiada dzieje swojego życia. Bohater prowadził w Bombaju skromną restaurację. Zmuszony do emigracji, osiedla się we francuskiej wsi Lumiere, naprzeciwko znanego francuskiego kucharza i zakłada tam maleńką restaurację. Jej wielki sukces wywołuje międzykulturową wojnę.

 

źródło opisu: Wydawnictwo Bellona, 2014

źródło okładki: http://ksiegarnia.bellona.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 35361
Muminka | 2015-01-06
Na półkach: Przeczytane, Moje!, 2015
Przeczytana: 05 stycznia 2015

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Haji opisuje swoje dzieciństwo w Mumbaju. Ojciec to człowiek przedsiębiorczy, założył sieć rowerowych przekąsek i szybko się dorobił. Oczywiście sprzedawał tylko tradycyjne potrawy. Dochował się kilkorga dzieci, ich matka to znana piękność. Dzięki bohaterowi i jego obeznaniu, jego szczególnemu darowi poznajemy tajniki indyjskiej kuchni, typowe przyprawy, składniki sosu masala- podane tak smakowicie, że otwierając książkę czuje się te aromaty. Z tego egzotycznego dla nas raju całą rodzinę wygania tragedia- pożar domu i śmierć matki. Ojciec decyduje się pojechać do brata zmarłej żony do Londynu. Tułaczka ma parę etapów a jej dalsze części są związane z misją głównego bohatera by stać się najlepszym kucharzem na świecie, łączącym indyjską i europejską sztukę kulinarną.
Najciekawsza część książki to Lumiere oraz -ogólnie_ Francja i łamanie tradycyjnych przepisów m.in. na żabie udka. Sprzymierzeńcem chłopca w realizacji marze n jest uznana szefowa kuchni, Madame Mallory, trochę szorstka, zrzędliwa, mająca poczucie wyższości, kostyczna Angielka która też widzi Bożą iskrę w naszym bohaterze.
Choć czasem było przewidywalnie, nigdy nie wiało nudą a opisy wszelkich potraw były bardzo plastyczne i łatwo dało się odtworzyć w wyobraźni te nietuzinkowe delicje. Na plus zaliczam też ciekawe postaci bohaterów, im bardziej ekscentryczni tym lepiej, no i scenę poniżenia czy raczej utarcia nosa Madame przez ojca chłopca na targu. Jeśli lubicie jeść, poznawać nowe przepisy, eksperymentować w kuchni i marzycie otwarciu własnej restauracji, możecie podpatrzeć mistrza przy pracy, który udzieli wam wielu cennych wskazówek. Polecam dla odstresowania się w ostatni świąteczny dzień.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Jeden dzień

"Możesz przeżyć całe życie nie dostrzegając, że to, czego szukasz, jest tuż przed Tobą" Wspaniała...

zgłoś błąd zgłoś błąd