Wokół stołu i kuchni
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Tenten
- Data wydania:
- 1994-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 1994-01-01
- Liczba stron:
- 170
- Czas czytania
- 2 godz. 50 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 8385477829
- Tagi:
- kuchnia kuchnia polska
Maria Dembińska "Z dziejów produkcji żywności w Polsce"
Beata Meller "Obce wpływy w kuchni polskiej"
Elżbieta Kowecka "Wyposażenie kuchni w XVIII i XIX wieku"
Elżbieta Kowecka "Zastawa stołowa w Polsce w XVIII i XIX wieku"
Beata Meller "Książki kucharskie w XIX wieku"
Jolanta Niklewska "Słynne firmy spożywcze na ziemiach polskich"
Jan Łoziński "Od karczmy do kawiarni"
Maja Łozińska "Restauracje i kawiarnie jako ośrodki życia kulturalnego"
Andrzej Markowski "Kuchnia w języku, czyli o nazwach produktów kulinarnych"
Joanna Hubner-Wojciechowska "Symbolika i magia świątecznych potraw w Polsce"
Tadeusz Chrzanowski "Kuchnia a literatura"
Tadeusz Chrzanowski "Kuchnia a sztuki plastyczne"
"Zawsze i wszędzie jadło było dla ludzkości problemem podstawowym: elementem istnienia, przetrwania, utrzymania gatunku. Można jednak rzec śmiało, że u Polaków znalazło ono coś, co można by określić terminem: obrzędu, kultu. Jedzenie weszło w skład narodowego etosu" - pisze w jednym z zamieszczonych w niniejszym tomie szkiców profesor Tadeusz Chrzanowski. "Wokół stołu i kuchni" to książka, która obiegowemu pojęciu "kuchnia polska" nadaje pełniejsze znaczenie. Czytelnik znajdzie w zebranych tu pracach historię obyczajów kulinarnych, odkryje obce wpływy w kuchni polskiej, pozna związki potraw z wierzeniami religijnymi.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 18
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Jeżeli ktoś chce poczytać, jak rozwijały się polskie firmy spożywcze na przestrzeni wieków, skąd się wzięły nazwy takie jak "parówka", "bigos", "żur", gdzie jadała przed wojną elita naszych warstw kulturalnych czy jak rozwijało się wyposażenie kuchni w XVIII i XIX wieku - bardzo polecam tą książkę. Czyta się naprawdę doskonale, można się dowiedzieć naprawdę bardzo wielu ciekawych informacji.
Jeżeli ktoś chce poczytać, jak rozwijały się polskie firmy spożywcze na przestrzeni wieków, skąd się wzięły nazwy takie jak "parówka", "bigos", "żur", gdzie jadała przed wojną elita naszych warstw kulturalnych czy jak rozwijało się wyposażenie kuchni w XVIII i XIX wieku - bardzo polecam tą książkę. Czyta się naprawdę doskonale, można się dowiedzieć naprawdę bardzo wielu...
więcej Pokaż mimo to