Fotografia żywności od kuchni
- Kategoria:
- hobby
- Tytuł oryginału:
- Food Photography & Lighting
- Wydawnictwo:
- Galaktyka
- Data wydania:
- 2014-03-17
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-03-17
- Liczba stron:
- 208
- Czas czytania
- 3 godz. 28 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788375792997
- Tłumacz:
- Przemysław Imieliński
- Tagi:
- fotografia żywność poradnik oświetlenie
Wiesz już, co to jest obiektyw oraz jak zgrać zdjęcia z karty pamięci na komputer? Jeśli tak, to świetnie. Czas na nową, porządną dawkę wiedzy na wyższym poziomie.
Zawodowy fotograf żywności Teri Campbell, nazywany mistrzem oświetlenia, w tej pięknie ilustrowanej książce prezentuje szczegółowe porady, dzięki którym twoje zdjęcia nabiorą zupełnie nowego wyrazu. Szczegółowe schematy ustawienia dynamicznych kompozycji, omówienie pracy ze sprzętem, w tym m.in. z lampami błyskowymi, dyfuzorami oraz ekranami odbijającymi światło – to wszystko pomoże ci stworzyć doskonałe obrazy.
Teri Campbell dzieli się swoim doświadczeniem zdobytym podczas realizacji profesjonalnych sesji, wśród których można wymienić fotografowanie pizzy z ciągnącym się serem, stworzenie doskonałego ujęcia przedstawiającego nalewanie mrożonej herbaty oraz sesję zdjęciową nasion fasoli pieczonych na prawdziwym ogniu w jego pracowni. Campbell omawia także stosowane przez siebie techniki edycji obrazu w Adobe Camera Raw i Adobe Photoshop w celu uzyskania zdjęć, którym nie sposób się oprzeć. W czasach rosnącej popularności stron internetowych i blogów poświęconych gotowaniu umiejętność wykonania dobrej fotografii żywności nabiera coraz większego znaczenia. Apetyczne uchwycenie na zdjęciu potraw i napojów jest tylko pozornie proste, dlatego warto poznać tajniki tego rzemiosła. Teri Campbell pokazuje na konkretnych przykładach, jak uzyskać zamierzone efekty. Dzięki jego poradom dopracujesz swój warsztat, a schematy aranżacji oświetlenia oraz szczegółowe opisy przebiegu sesji pomogą ci rozwinąć skrzydła w dziedzinie fotografii kulinarnej.Marcin Grabowiecki, Fotopolis.pl
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 12
- 8
- 5
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Jak smakowicie sfotografować żywność? To pytanie, które zajmuje poranki i noce fotografów reklamowych na całym świecie. Ci, którzy znaleźli odpowiedź na to pytanie, są szczęśliwymi ludźmi, którzy nie tylko rozwijają swoją pasję i talent, ale mogą przy okazji zarobić niezłe pieniądze.
Jednym z tych, którzy zgłębili ową tajemnicę, jest Teri Campbell, amerykański zawodowy fotograf, mistrz w zakresie fotografowania jedzenia. Można rzec, że w restauracji się urodził i wychował, bo spędzał tam jako dziecko mnóstwo czasu, razem z mamą – kelnerką. Sam twierdzi dziś, że ten okres skłonił go do późniejszego wyboru fotografii reklamowej i specjalizacji, fotografii żywności, jako życiowego zawodu i celu. W swoim zawodzie Campbell pracuje już od wielu lat, mając na koncie mnóstwo sukcesów i fotografii, które przyniosły mu uznanie i sławę w środowisku.
Idąc za ciosem, fotograf postanowił, że podzieli się z pasjonatami fotografii żywności swoimi przemyśleniami i podpowie, jak prawidłowo i nietypowo sfotografować potrawy. W ten sposób powstała Fotografia żywności od kuchni, traktująca o wykonywaniu zdjęć potraw, zawierająca masę informacji na temat aranżowania zdjęć, szczegółów technicznych, sposobu fotografowania, oświetlania, etc. Książka, która może stać się bodźcem do własnych poszukiwań i do szlifowania własnych zdolności.
Fotografia żywności…, to niezbyt obszerny poradnik, skierowany do osób, które mają pojęcie o fotografowaniu. Autorowi przyświecał cel przybliżenia fotografii żywności tym osobom, które posiadają już dość dużą wiedzę na temat samego warsztatu fotografa, po to, by przybliżyć nie zupełnym laikom, a praktykom z doświadczeniem dziedzinę fotografii, którą sam się zajmuje. A być może także i po to, by znaleźć godnego następcę.
W książce znajdziemy schematy ustawienia kompozycji, omówienie pracy ze sprzętem, na jaki niestety nie mogą sobie pozwolić wszyscy, a już na pewno nie osoby pstrykające fotografie dla zabawy. To książka albo dla zawodowców, albo dla dość majętnych hobbystów, którzy jednak zupełnymi amatorami nie są. Omawia nie tylko sam proces powstawania zdjęć, przygotowanie do sesji, etc. ale i drugi, równie ważny proces, obróbkę. W tym przypadku w Adobe Camera Raw i Adobe Photoshop. To książka o tajnikach fotografowania żywności, dająca możliwość dopracowania warsztatu, nie zaś nauka od podstaw (!),o ile już próbuje się pracy z fotografią żywności.
Zdecydowanie jest to pozycja dla pasjonatów, takich jak jej autor.
To krótki, a treściwy poradnik, z pięknymi zdjęciami, które zachęcić mogą do spróbowania choćby pracy z tym rodzajem fotografii. Znajdziemy tu opisy 12 sesji, które zostały zaplanowane wokół różnorodnych tematów. To pomysły na zdjęcia od kulek lodowych, poprzez krewetki aż do pizzy z ciągnącym się serem, czy ujęcie nalewanej mrożonej herbaty. Wykorzystujące różnolite techniki, aranżacje, etc. wnoszą świeżość i sporo wiedzy na temat technik fotografowania jedzenia. To mnóstwo praktycznych rad zebranych w jednym miejscu.
Polecam!
Jak smakowicie sfotografować żywność? To pytanie, które zajmuje poranki i noce fotografów reklamowych na całym świecie. Ci, którzy znaleźli odpowiedź na to pytanie, są szczęśliwymi ludźmi, którzy nie tylko rozwijają swoją pasję i talent, ale mogą przy okazji zarobić niezłe pieniądze.
więcej Pokaż mimo toJednym z tych, którzy zgłębili ową tajemnicę, jest Teri Campbell, amerykański zawodowy...
ważna lektura
ważna lektura
Pokaż mimo to