4-godzinny mistrz kuchni. Prosty sposób na to, aby gotować jak profesjonalista, nauczyć się wszystkiego i prowadzić dobre życie.

Tłumaczenie: Bartosz Sałbut
Wydawnictwo: Laurum
6,47 (19 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
2
9
1
8
3
7
3
6
3
5
6
4
0
3
0
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
The 4-Hour Chef: The Simple Path to Cooking Like a Pro, Learning Anything, and Living the Good Life.
data wydania
ISBN
9788377466056
liczba stron
672
kategoria
poradniki
język
polski
dodał
trycha

ak by to było, gdybyś mógł osiągnąć światowy poziom w dowolnej dziedzinie w ciągu 6 miesięcy lub nawet w krótszym czasie? 4-godzinny szef kuchni to coś więcej niż książka kucharska. To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się, dzięki któremu każdy może sam nakreślić schemat własnej przygody. Tim Ferriss, autor bestsellerowych książek, który przez całe swoje życie stronił od zajęć...

ak by to było, gdybyś mógł osiągnąć światowy poziom w dowolnej dziedzinie w ciągu 6 miesięcy lub nawet w krótszym czasie?

4-godzinny szef kuchni to coś więcej niż książka kucharska. To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się, dzięki któremu każdy może sam nakreślić schemat własnej przygody.

Tim Ferriss, autor bestsellerowych książek, który przez całe swoje życie stronił od zajęć kuchennych, zabiera czytelników w podróż z Manhattanu na Okinawę i z Doliny Krzemowej do Kalkuty. Odkrywa przed nimi sekrety ludzi zdolnych przyswajać wiedzę w najszybszym tempie oraz najlepszych szefów kuchni. Gotowanie staje się dla niego przyczynkiem do zgłębiania istoty procesu uczenia się na poziomie meta, czyli do zapoznawania się z zasadami, dzięki którym można opanować każdą umiejętność – od smażenia steków począwszy, a na rzutach za trzy w koszykówce skończywszy. Taki właśnie „przepis” można znaleźć w książce 4-godzinny szef kuchni.

Czytelnik ma okazję ćwiczyć w kuchni różne umiejętności, które przydadzą się poza kuchnią. Przywołując wskazówki i sztuczki zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, profesjonalnych sportowców, sommelierów, supermodelek i wielu innych osób, ta książka – „książka kucharska dla ludzi, którzy nie kupują książek kucharskich” – stanowi przewodnik po sztuce gotowania i po życiu.

Przede wszystkim nauczysz się, jak:

Przyswoić sobie wiedzę z 6-miesięcznego kursu gotowania w ciągu 48 godzin
Naśladować geniuszy, którzy stworzyli restauracje takie jak Alinea, ABC Kitchen, Saison, Hearth czy Riverpark
Ugotować niesamowitego okonia morskiego w umywalce w ciągu 20 minut
Wykorzystywać jedzenie jako afrodyzjak, tak podczas pierwszej randki, jak i podczas obchodów 10. rocznicy związku.
Tworzyć niesamowite napoje, takie jak burbon aromatyzowany bekonem oraz gorącą czekoladę z tequilą o dymnym aromacie Przyrządzić niesamowitą ucztę clambake w kuble na śmieci.
Zapewnić sobie traktowanie godne VIP-a w barach i restauracjach.
Zdobyć pożywienie w miejskim parku, a także łapać i jeść gołębie.
Do końca życia gotować bez konieczności odwoływania się do przepisów.

Te same zasady pozwolą ci również:

Nauczyć się płynnie mówić po hiszpańsku w ciągu 8 tygodni (s. 40).
Zdobyć rekord świata w tango w ciągu 5 miesięcy (s. 60).
Zapamiętać układ talii kart w ciągu niespełna 60 sekund (s. 606).
Zrzucić od 10 do nawet 70 kilogramów dzięki diecie Slow-Carb® (s. 74).

A to dopiero początek…

4-godzinny szef kuchni to pięcioetapowa podróż po sztuce i nauce uczenia się:

Proces uczenia się w ujęciu meta. Zanim nauczysz się gotować, musisz nauczyć się uczyć. Część „Meta” wytycza ścieżkę, która ma cię doprowadzić do podwojenia twojego standardowego potencjału.
„Amator” . W tej części poznasz podstawy gotowania. To swego rodzaju abecadło technik, dzięki któremu można przejść od Dr. Seussa do Shakespeare’a.
„Śmiałek”. Postęp w nauce wymaga samodzielności w każdej dziedzinie. W tej części lepiej poznasz różne składniki, będziesz też zgłębiać tajniki polowania, zbierania pożywienia i przetrwania w trudnych warunkach.
„Naukowiec”. W tej części spotykają się szalony naukowiec i malarz współczesny. To część poświęcona kaprysom i rzeczom naprawdę niesamowitym.
„Zawodowiec”. Swaraj, pojęcie kojarzone często z osobą Mahatmy Gandhiego, można by przetłumaczyć jako „panowanie nad sobą”. Ta część poświęcona została poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób najwybitniejsi ludzie świata zdobyli swój status i pozycję. Dowiesz się z niej również, jak możesz nakreślić swoją ścieżkę w obszarze wykraczającym poza zakres tej książki.

 

źródło opisu: http://www.laurum.pl/b1492-4-godzinny-mistrz-kuchni.htm

źródło okładki: http://www.laurum.pl/b1492-4-godzinny-mistrz-kuchni.htm

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (4)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 429
Kornel Tymcio | 2016-11-25
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 02 października 2016

Niestety tym razem Tim zawiódł moje oczekiwania.
Po przeczytaniu 4h tygodnia pracy, czym prędzej sięgnąłem po książkę, która miała być dla mnie lekturą nr.1. Dekonstrukcja nauki na przykładzie gotowania brzmiała kusząco, a dodatkowe rozdziały tylko wzmocniły mój zapał.
Szybko okazało się, że to ogromne tomisko mnie przytłoczyło. Zbyt wiele przepisów kulinarnych nastawionych typowo na stany. Zbyt wiele lania wody. Zbyt wiele... coś jeszcze powinno się tu znaleźć, lecz odłożyłem książkę i nie mam ochoty do niej wracać.

książek: 358
Reesh | 2016-01-31
Na półkach: Przeczytane

Zakochałam się
Odnalazłam książkę kucharską swojej generacji!!

Kiedyś zaczytywałam się w Maminej obdartusce o gotowaniu teraz przez przypadek trafiłam na swoją!!

Cudo!

książek: 97
Iguana | 2015-08-20
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2014 rok

Kilka ciekawych pomysłów, ale szybko straciłam cierpliwość.

książek: 580
trycha | 2014-06-20
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 10 czerwca 2014

Tak książka przypomina mi telezakupy mango. Obiecuje bardzo wiele, a pocztą przychodzi tandeta z plastyku warta 2 złote. To nie jest książka o gotowaniu, ba - to nie jest nawet książka o tym czego można się nauczyć podczas gotowania. To nawet, wbrew nader licznym zapewnieniom autora, nie jest książka o procesie uczenia się. To jest książka, za pomocą której autor realizuje swoje pragnienia wywierania wrażenia na innych. To pragnienie, zdaje się stanowić główny powód jej napisania - naucz się gotować by zaimponować dziewczynom i znajomym. Dzięki niej Pan Tim ma okazję pokazania czytelnikowi, jaki to nie jest zajebisty. Gotuje, poluje, zna pierdyliard języków i łapie gołębie w parku. Szok. Co więcej, obiecuje, że za jego pomocą ty również, drogi czytelniku będziesz równie zajebisty. A przynajmniej zbliżysz się umiejętnościami kulinarnymi do najlepszych amerykańskich szefów kuchni. Czy obietnicę spełnia - patrz pierwsze zdanie tej opinii.

Mimo tego narcystycznego puddingu, o dziwo,...

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd