Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Serwuj, aby wygrać

Seria: Zdrowie
Wydawnictwo: Bukowy Las
7,24 (59 ocen i 12 opinii) Zobacz oceny
10
6
9
7
8
10
7
17
6
13
5
4
4
1
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788363431839
liczba stron
192
słowa kluczowe
dieta
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodała
Suerte

Czołowy tenisista świata zdradza plan diety bezglutenowej, dzięki któremu osiągnął szczytową formę i z bombardowanego Belgradu dotarł na sam szczyt rankingu ATP. Djoković przekonuje, że w ciągu zaledwie 14 dni można poprawić kondycję fizyczną i psychiczną, stosując się do sprawdzonych przez niego sposobów na odżywianie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie. Autorem wstępu jest William Davis,...

Czołowy tenisista świata zdradza plan diety bezglutenowej, dzięki któremu osiągnął szczytową formę i z bombardowanego Belgradu dotarł na sam szczyt rankingu ATP. Djoković przekonuje, że w ciągu zaledwie 14 dni można poprawić kondycję fizyczną i psychiczną, stosując się do sprawdzonych przez niego sposobów na odżywianie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie. Autorem wstępu jest William Davis, autor bestsellerowej książki Dieta bez pszenicy.

 

źródło opisu: Wydawnictwo Bukowy Las

źródło okładki: Wydawnictwo Bukowy Las

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 52
posportowejstronie | 2015-11-05
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 11 marca 2014

ółki w księgarniach uginają się od poradników zdrowego żywienia, typu dieta cud w siedem dni, czy jak zadbać o siebie itp. Z zasady przechodzę wobec nich obojętnie. Z różnych powodów, ale ten jeden raz zrobiłem wyjątek. Sięgnąłem po pozycję „Serwuj, aby wygrać”, którą napisał Novak Djoković. I właśnie postać Serba był zdecydowanym powodem, dlaczego postanowiłem poczytać o diecie bez glutenu. Po prostu Nole jest nie tylko moim ulubionym tenisistą, ale jest jednym z tych sportowców, których cenię i podziwiam. Tyle prywaty, czas na konkrety.

Poradnik Djokovicia ukazał się nakładem Wydawnictwa Bukowy Las, które oprócz tenisowych biografii wydało kilka książek o bezglutenowej żywności: „Dieta bez pszenicy” oraz „Kuchnia bez pszenicy” autorstwa doktora Williamsa Davisa, który podjął się także napisania wstępu do poradnika serbskiego tenisisty.

W pozycji napisanej przez zwycięzcę m.in. 6 turniejów wielkoszlemowych można wyróżnić dwie części: jedna z nich opowiadająca pokrótce o najważniejszych wydarzeniach z życia Djokovicia i druga prezentująca porady Serba dotyczące odżywiania; zawierająca plan odżywiania przez 14 dni na bezglutenowych produktach.

Z uwagi na fakt, że „Serwuj, aby wygrać” nie jest tylko książką, w której można znaleźć wiele interesujących informacji dotyczących diety jednego z najlepszych graczy na świecie, a także ukazująca życiorys Serba. Tym samym jest to dobra pozycja dla wszystkich fanów tenisa w Polsce, którzy nie mieli jeszcze okazji zapoznać się ze słowem pisanym Novaka Djokovicia.

Z lektury dowiadujemy się o początkach tenisowej drogi Nole, o marzeniach sześciolatka oglądającego Pete Samprasa wygrywającego Wimbledon i pragnącego kiedyś uczynić to samo. Nie zabrakło też dramatycznych wspomnień z konfliktu w Jugosławii, bombardowań NATO, których młody Nole był w samym centrum wydarzeń. Tenisista swoje bekhendy musiał ćwiczyć w schronie, bardzo często trenował w miejscach, które ostatnio zostały zniszczone. Wszystko dlatego, że jeśli już spadły tam pociski, to więcej to się nie powtórzy. Opowieść właśnie z tego okresu wzbudziła we mnie największe emocje, owszem wiedziałem, że coś takiego w historii się wydarzyło, ale o tym jak w takich warunkach przetrwać, jak trenować i osiągać takie sukcesy jak Novak Djoković nie miałem zielonego pojęcia.

Ponadto w książce tenisista poruszył swoje problemy zdrowotne utrudniającego mu wygrywać długie mecze i triumfować w turniejach. Serb przywołał z pamięci spotkanie z Andy Roddickiem w Australian Open w 2009 roku, kiedy to broniąc tytułu musiał skapitulować. Opisał również przegrany ćwierćfinał w Melborune z Jo-Wilfriedem Tsongą, dzięki któremu później stanął na nogi. W dużej mierze za sprawą diagnozy dietetyka Igora Cetojevicia, Djoković odrzucił produkty zawierające gluten i rozpoczął triumfalny powrót na szczyt. Zmiana odżywiania zdecydowanie wpłynęła na poczynania na korcie, albowiem w 2011 roku zwyciężył w 10 turniejach, w tym trzech wielkoszlemowych, pozostając niepokonany przez 43 mecze z rzędu.

Kilka cytatów z książki:

„I wtedy to się stało. Za plecami usłyszałem, jak coś przeszywa niebo, niczym gigantyczna szufla odgarniając z chmur warstwę śniegu. Wciąż leżąc na ziemi, odwróciłem się i spojrzałem na nasz dom. Znad jego dachu nadleciał stalowy szary trójkąt, bombowiec F-117. Z przerażeniem patrzyłem, jak jego wielki metalowy brzuch otwiera się tuż nade mną i wypadają z niego dwa laserowo naprowadzane pociski, mierząc w moją rodzinę, przyjaciół i dzielnicę – wszystko, co było mi bliskie”

Więcej na mateuszminda.blogspot.com

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Wieczór taki jak ten

Idealna na świąteczny czas! Często gonimy za czymś i nie dostrzegamy tego, co mamy pod nosem. Boimy się uwierzyć i przebaczyc. Ile ludzi, tyle histo...

zgłoś błąd zgłoś błąd