Kuchnia pod chmurką
Wydawnictwo: Zakład Wydawniczo-Propagandowy PTTK kulinaria, przepisy kulinarne
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Zakład Wydawniczo-Propagandowy PTTK
- Data wydania:
- 1981-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 1981-01-01
- Język:
- polski
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 12
- 8
- 5
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Tytuł brzmi, jakby zawartość dotyczyła gotowania w polowych warunkach. To wielka zmyła. W środku można znaleźć niedookreśloną formalnie publicystykę na tematy takie jak jonizacja powietrza, zanieczyszczenie środowiska, błogosławiona rola błonnika, cud diety odchudzające i bezpieczne opalanie.
Niby 25 stron autorka poświęciła opisowi "dzikich warzyw" i przydatnych roślin ogrodowych oraz ziół, ale na pewno ich nie jadalność była kryterium, ponieważ niektóre mogą być stosowane wyłącznie zewnętrznie. Kolejne 20 stron charakteryzuje owoce (w tekście znajdują się przepisy na przetwory - domowe, wcale nie biwakowe),a na grzyby starczyły 2 strony. Ciekawy jest kalendarz zbiorów rozpisany na miesiące od lutego do listopada. Po jednej trzeciej książki to pierwszy pozytyw.
Do najbardziej interesujących fragmentów należy opis dostępnej na rynku żywności - moje wydanie jest z 1988 roku - można się dowiedzieć o takich produktach jak konserwowy bób z Tolkmicku albo kostki grochowego puree i trochę zdziwić nieobecnością kukurydzy w puszce.
Kiedy tytuły podrozdziałów zaczynają zbliżać się do tematyki kempingowej, wcale nie oznacza to zwrotu ku meritum. Trzeba przebrnąć przez konglomerat banałów, ciekawostek i truizmów. Zabezpieczanie zapałek przewożonych w kajaku, przewożenie kwiatów ciętych wbitych w ogórek, skwarki do smarowania chleba. Przepisy rozpoczynają się nagle. Przypominają jadłospis przedszkola, poza może przepisami na zupki i sosy w proszku. Zapiekanie w piekarniku, miksowanie, panierowanie, ubianie białka, pasteryzowanie. Pod chmurką?! I jeszcze dobra rada, żeby łamać spaghetti, bo naczej trudno sobie z nim poradzić.
Przepis na "chleb ze starego chleba" nawet ciekawy, ale wymaga piekarnika. Kluski z mąki ziemniaczanej zwane tutaj sztucznym ryżem (strona 118) - świetny patent do zastosowania w domu. Cztery ogólnikowe strony o gotowaniu na ognisku nie ratują całości. Jest do niczego. Na koniec pamiętajmy, żeby nie hałasować w lesie i nie śmiecić. Bla bla bla.
Tytuł brzmi, jakby zawartość dotyczyła gotowania w polowych warunkach. To wielka zmyła. W środku można znaleźć niedookreśloną formalnie publicystykę na tematy takie jak jonizacja powietrza, zanieczyszczenie środowiska, błogosławiona rola błonnika, cud diety odchudzające i bezpieczne opalanie.
więcej Pokaż mimo toNiby 25 stron autorka poświęciła opisowi "dzikich warzyw" i przydatnych roślin...