- data wydania
- Literatura dziecięca
- język
- dodała
- joly_fh
Do książki z bajką o brzydkim kaczątku zakradł się krokodyl, który rujnuje całą opowieść. Panoszy się na stronach, pożera litery i słowa, za żadne skarby nie daje się wypłoszyć. Dopiero kiedy kaczątko wraz z czytelnikiem podstępem ubierają go w baletki i spódniczkę, wygryza dziurę w okładce, przez którą ucieka.
Otwórz bardzo ostrożnie to książka-przygoda. Czy masz odwagę się z nią zmierzyć?
źródło opisu: Wydawnictwo Wilga, 2014
źródło okładki: http://sklep.gwfoksal.pl

Opinie czytelników (20)
Dwa dni temu, wypełniony złymi zamiarami, podstępnie i chytrze, zakradłem się do pewnej księgarni, wykorzystałem okazję i jak jakiś obmierzły wszetecznik cichcem przeczytałem tę książeczkę. Bez kupowania jej. Nie czuję się z tym jednak źle, bo okazała się być zupełnie cudownym dziełkiem sztuki (sztuczki?).
Jeśli miałbym dziecko, kupiłbym ją bez chwili zastanowienia (poza tym podejrzewam, że prędzej czy później i tak kupię ją samemu sobie). Wszystko, co znajdujemy w środku jest absolutnie fantastyczne, zabawne, śmieszne, bajkowe, cudowne i tak dalej i tak dalej. Wywołanie wybuchu śmiechu i poprawienie humoru na cały dzień gwarantowane! I piszę to z perspektywy osoby dorosłej. Mogę sobie jedynie wyobrażać ile radości i zabawy przebrnięcie przez nią może przynieść dzieciakom.
Rzecz jasna nie napiszę nic o zawartości książki, gdyż element zaskoczenia i pomysłowość autorów są tutaj najważniejsze, czynią lekturę wyjątkowym i niezapomnianym przeżyciem. Niezapomnianym i wyjątkowym, choć...
Nie wiem kto był pierwszy ale to książeczka w stylu pomysłów Herve`a Tulleta. Bawi tak samo fajnie, dla mnie ma przyjemniejsze ilustracje niż Tulleta.