Whisky leksykon smakosza
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Whisky Classifield. Choosing single malts by flavour
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo RM
- Data wydania:
- 2010-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-01-01
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788372437914
- Tłumacz:
- Piotr Kresak
- Tagi:
- whisky leksykon single malt
Książkę można potraktować jak katalog trunków przeznaczony dla wszystkich, którzy chcieliby kupić dobrą whisky i skonkretyzować swoje oczekiwania związane z tym alkoholem, ale także dla koneserów szukających konkretnych doznań smakowych.
Jest to pierwsza na rynku pozycja opisująca whisky słodową w tak praktyczny sposób. Jej autor dr Wishart zapoznaje nas z nowym profilem smakowym whisky. Wyszczególnia jej 12 aspektów smaku i zapachu: treść, słodkość, aspekt dymny, medyczny, tytoniowy, miodowy, korzenny, winny, orzechowy, słodowy, owocowy i kwiatowy. Odnoszą się one do ponad 400 określeń opisujących whisky, zaczerpniętych z około 1000 opublikowanych uwag z degustacji. Może ona także stanowić swoistego rodzaju przewodnik turystyczny - w niezwykle ciekawy sposób opisano w niej szkockie gorzelnie. Podano informacje o lokalnych atrakcjach dla zwiedzających, imprezach organizowanych przez gorzelnie i o bazie noclegowej.
Poznaj zawiły świat rozkoszy niesionych przez "wodę życia"!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 33
- 30
- 19
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Książka godna polecenia dla każdego rozpoczynającego swoją przygodę z degustacją whisky. Można się z niej dowiedzieć podstawowych informacji na temat produkcji, historii oraz samej degustacji. Dodatkowo książka jest uzupełniona o piękne zdjęcia i podstawowy opis najbardziej popularnych gorzelni.
Polecam spędzić wieczór, żeby przeczytać książkę i raczyć się przy tym złocistym trunkiem.
Książka godna polecenia dla każdego rozpoczynającego swoją przygodę z degustacją whisky. Można się z niej dowiedzieć podstawowych informacji na temat produkcji, historii oraz samej degustacji. Dodatkowo książka jest uzupełniona o piękne zdjęcia i podstawowy opis najbardziej popularnych gorzelni.
więcej Pokaż mimo toPolecam spędzić wieczór, żeby przeczytać książkę i raczyć się przy tym...
Pozycja bardzo wciągająca, zawiera wiele przytaczanych i ciekawych informacji nt. istniejących destylarni whisky słodowej ulokowanych w Wlk Brytanii oraz Irlandii (200 stron poświęcone temu zagadnieniu, ponad setka destylarni, których produkty możemy spotkać w każdym markecie, jak i tych niszowych, znanych jedynie bardziej zaawansowanym adeptom) i tych nowo powstających, chociaż szczerze mówiąc brak mi tu wzmianki o Bimber Distillery, która istnieje już od wielu lat - polski akcent w świecie whisky. Dodatkowo omówiony został proces degustacji whisky wraz z klasyfikacją profili smakowych.
Jest to książka idealna zarówno dla początkujących, jak i bardziej ogarniętych graczy. Jednak odnoszę wrażenie, że kolejne wydania (posiadam wyd. IV rozszerzone) są jedynie uzupełniane o nowsze zdjęcia wewnątrz i nową okładkę, zaś sama treść jest niezmienna - m.in. brak dokładniejszego omówienia nowszych destylarni, o których zostało napomknięte we wcześniejszych wersjach publikacji. Nie zmienia to oczywiście faktu, iż jest to książka warta posiadania dla osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę nt. whisky słodowej, jak i tych, które pragnełyby wejść w tej świat.
Pozycja bardzo wciągająca, zawiera wiele przytaczanych i ciekawych informacji nt. istniejących destylarni whisky słodowej ulokowanych w Wlk Brytanii oraz Irlandii (200 stron poświęcone temu zagadnieniu, ponad setka destylarni, których produkty możemy spotkać w każdym markecie, jak i tych niszowych, znanych jedynie bardziej zaawansowanym adeptom) i tych nowo powstających,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepiękny album dla koneserów. Ale ja niestety do nich nie należę ;P Może kiedyś będę miał szczęście i przyjemność skosztować którejś pozycji z tej książki.
Przepiękny album dla koneserów. Ale ja niestety do nich nie należę ;P Może kiedyś będę miał szczęście i przyjemność skosztować którejś pozycji z tej książki.
Pokaż mimo toDobry pomysł na gwiazdkowy prezent dla miłośnika whisky. Książka bardzo ładnie wydana, zawiera dużo ciekawych informacji dotyczących historii, procesów wytwarzania, sposobów degustacji tego trunku. Przedstawia też szkockie gorzelnie - wraz z ich krótką historią i ich najbardziej charakterystyczne produkty.
Dobry pomysł na gwiazdkowy prezent dla miłośnika whisky. Książka bardzo ładnie wydana, zawiera dużo ciekawych informacji dotyczących historii, procesów wytwarzania, sposobów degustacji tego trunku. Przedstawia też szkockie gorzelnie - wraz z ich krótką historią i ich najbardziej charakterystyczne produkty.
Pokaż mimo to