Kawa. 100 przepisów

Tłumaczenie: Karolina Lossman-Bołdok
Wydawnictwo: Bellona
6,75 (12 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
8
6
2
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Top 100 coffee recipes
data wydania
ISBN
9788311121713
liczba stron
208
język
polski
dodała
Dorota_1988

Smak kawy zależy od jej odpowiedniego przygotowania: najbardziej ekskluzywną kawę można zepsuć, zaparzając ją w nieodpowiedni sposób i na odwrót z taniej kawy można wydobyć to, co najlepsze, jeśli zna się reguły sztuki jej przygotowania. Właśnie tego rodzaju wskazówek udziela autorka. Radzi też, czym się kierować przy zakupie kawy. Kolejnym etapem są sposoby jej mielenia i zaparzania. Na...

Smak kawy zależy od jej odpowiedniego przygotowania: najbardziej ekskluzywną kawę można zepsuć, zaparzając ją w nieodpowiedni sposób i na odwrót z taniej kawy można wydobyć to, co najlepsze, jeśli zna się reguły sztuki jej przygotowania. Właśnie tego rodzaju wskazówek udziela autorka. Radzi też, czym się kierować przy zakupie kawy.

Kolejnym etapem są sposoby jej mielenia i zaparzania. Na rynku mamy do wyboru wiele rozmaitych urządzeń: od ekspresów ciśnieniowych, poprzez przelewowe, aż do prostego dzbanka z tłokiem. Każde z nich ma swoje wady i zalety, które zostają w tej książce wnikliwie przedstawione.

Istotnymi czynnikami, które mają wpływ na smak kawy są: odpowiednie jej przechowywanie, rodzaj wody, odpowiednie czyszczenie naczyń i urządzeń, utrzymywanie zaparzonej kawy w odpowiedniej temperaturze oraz podanie jej w naczyniach, które trzymają ciepło i nie zmieniają jej smaku.

 

źródło opisu: http://www.i-ksiazka.pl/view_book.php?kid=23150

źródło okładki: http://www.i-ksiazka.pl/view_book.php?kid=23150

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1136
Matacz | 2015-11-10
Na półkach: Przeczytane, Kulinaria, 2015
Przeczytana: 05 listopada 2015

Nie wyobrażam sobie poranka bez kawy. To napój który nie tylko pobudza, ale również świetnie smakuje. Ale czym właściwie jest kawa? Skąd pochodzi? Jak się ją produkuje? I jak ją podawać? Po przeczytaniu tej książki, już wiem. Autorka, prawdziwa miłośniczka kawy i wszystkiego co z nią związane zabiera nas w podróż po jej świecie. Przybliża proces produkcji, podpowiada na co zwrócić uwagę podczas zakupów, oraz prezentuje przepisy na najróżniejsze kawy, desery i inne dodatki. Całość wspaniale wydana na eleganckim papierze i przyozdobiona ładnymi fotografiami. Książka idealna dla każdego kawosza.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Duchy rebelii

Duch rebelii to bardzo dobre zakończenie trylogii Buntowniczka z pustyni. Dużo się dzieje w tym tomie, mamy tutaj brutalną walkę, dylematy moralne czy...

zgłoś błąd zgłoś błąd