Francuski szef kuchni
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- The French Chef
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2013-10-24
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-10-24
- Liczba stron:
- 520
- Czas czytania
- 8 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788308052280
- Tłumacz:
- Małgorzata Hesko-Kołodzińska
Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca – Julia Child – do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Kuchnia francuska bez tajemnic!
Codziennie miliony ludzi na świecie poświęcają czas na gotowanie. Jedni robią to z konieczności, inni dzięki przygotowywaniu posiłków zarabiają na życie, ale są i tacy, dla których gotowanie jest pasją i hobby. Właśnie ci ostatni czują się w swoich kuchniach jak ryby w wodzie. Pomieszczenie w którym pichcą jest dla nich niczym atelier dla malarza. Tu mogą eksperymentować, ulepszać, komponować dania. Dawniej przepisy kulinarne były pilnie strzeżoną rodzinną tajemnicą i przekazywano je z pokolenia na pokolenie. Dziś jest wiele sposobów na osiągnięcie mistrzostwa wśród garnków i piekarników. Księgarskie półki uginają się od książek kucharskich, w Internecie istnieją setki stron poświęconych sztuce kulinarnej, a edukacyjne programy o gotowaniu emituje sporo telewizyjnych stacji. Wiele lat temu serca miłośników sztuki kulinarnej podbił reality show „Francuski szef kuchni”. Pierwszy pilotażowy odcinek wyemitowano w lutym 1963 roku. To był strzał w dziesiątkach. Przed szklanymi ekranami zasiadało miliony widzów. Zdobyta przez serię popularność doprowadziła do wznowień emisji i kręcenia kontynuacji. Prowadząca Julia Child została sławna i stała się dla wielu wzorem do naśladowania. Bo czyż nie jest prawdą, że „gotować każdy może?”
Nakładem Wydawnictwa Literackiego ukazała się książkowa wersja popularnego programu. To dość grube tomiszcze, które ma pomóc opanować sztukę kulinarną rodem z ojczyzny Napoleona. Kuchnia francuska jest sławna na całym globie. Słynie z wykwintnych dań, kojarzy się z potrawami z żabich udek i ślimaków. Kuchnia francuska jak się okazuje jest bardzo bogata w przeróżne receptury na wiele dań. Niektóre są dość popularne i gotuje się je w wielu zakątkach świata, ale są i przepisy mniej znane.
Książka Julii Child jest adresowana do bardzo szerokiego grona osób. Zawiera w sobie i receptury bardzo proste idealne dla początkujących, ale i przepisy dość skomplikowane wymagające już pewnych umiejętności oraz doświadczenia. Autorce zależy bowiem zarówno na przybliżeniu czytelnikom podstaw i prawideł obowiązujących kucharzy, ale i na pogłębieniu już posiadanej wiedzy. W publikacji znajdują się przepisy na rozmaite potrawy – są propozycje przekąsek, obiadów, kolacji i deserów. Od samego czytania leci ślinka i aż chce się wejść do kuchni i pogrążyć w wyczarowaniu czegoś smakowitego. Jest w czym wybierać! W lekturze zgromadzono przepisy z aż stu dziewiętnastu odcinków programu. Ale to nie wszystko. Oprócz receptur książka zawiera też cenne porady i wskazówki, które pomogą ułatwić gotowanie, ale też zapobiec katastrofom w kuchni.
Jak najlepiej przechowywać samodzielnie wykonane praliny? Jak elegancko, szybko i dokładnie nadziać kurczaka? Co zrobić, gdy majonez się rozwarstwił? Odpowiedzi na te i podobne pytania znajdziecie we „Francuskim szefie kuchni”. Nie powiem, że jestem kulinarnym laikiem, ale też i nie osiągnęłam w tej dziedzinie mistrzostwa. Przeglądałam wiele książek kucharskich, wiele kulinarnych poradników. Publikacja Child ujęła mnie prostotą, profesjonalizmem ale i udzieliła mi się z niej pasja autorki do gotowania. Jeszcze w trakcie lektury skusiłam się na wypróbowanie tego i owego. Efekt był znakomity. Po raz pierwszy wykonałam tort naleśnikowy, upiekłam wspaniałe brioszki i nakarmiłam rodzinę rosołem ze świeżymi pomidorami. Przede mną jeszcze wiele pomysłów, jeszcze wiele receptur do wypróbowania. Zatem szybko się z tą pozycją nie rozstanę. Cieszę się że dostarczyła mi ona ciekawych pomysłów które urozmaicają proponowane przeze mnie menu. Nie będę ukrywać, że odkryłam też nowe smaki i wreszcie upiekłam ciasto francuskie, które nie wydało mi się zbyt papierowe.
Gorąco polecam tę książkę spragnionym weny w kuchni, szukającym czegoś nowego do spróbowania na rodzinny obiad, imieniny czy zwyczajną kolację. Każdy posiłek może przecież okazać się wspaniałą i niezapomnianą ucztą.
Miłego gotowania i smacznego!
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
Książka na półkach
- 196
- 79
- 60
- 12
- 9
- 5
- 4
- 4
- 4
- 3
Opinia
Przykuwała uwagę milionów Amerykanów, podbijała ich serca jedno po drugim opowiadając o tym, jak faszerować gęś, czy jak wybrać dobre wino. Kochały ją rzesze amerykańskich gospodyń, które zapragnęły tak, jak ona, gotować. I to nie byle jak. Po francusku.
Julie Child, żywiołowa Amerykanka, kobieta torpeda, mająca w telewizji swój własny program kulinarny zawojowała nie tylko rynek telewizyjny, ale i wydawniczy. Nagrywała programy telewizyjne, pisała książki kucharskie, stając się ikoną w świecie kulinarnym. Jej program Francuski Szef Kuchni stał się jednym z najpopularniejszych w dziejach telewizji, zdobyła za niego nagrodę EMMY oraz Peabody Award.
Jej książki sprzedały się w 6 milionach egzemplarzy. O niej samej powstał zaś film Julie & Julia, gdzie główną rolę zagrała Meryl Streep.
„Francuski szef kuchni”, to książka napisana na podstawie programu o tym samym tytule, którego pierwszy odcinek wyemitowano w lutym 1963 roku. Child miała w nim uczyć podstaw klasycznej kuchni francuskiej. Dziś, jak zrobić coq au vin wiemy dzięki programom z Magdą Gessler, ale ja wolę uczyć się od prawdziwej mistrzyni.
Książka prezentuje przepisy ze 119 wyemitowanych w telewizji odcinków. Jest książką kucharską z szeregiem przepisów i przewodnikiem tematycznym na jej końcu (dla lepszego odnalezienia tego, co w danej chwili w duszy nam gra, albo w żołądku piszczy). Zastrzegam za autorką, że przy przygotowywaniu potraw kluczową sprawę odgrywa restrykcyjne przestrzeganie przepisów. Tylko to daje gwarancję sukcesu.
We „Francuskim szefie kuchni” znaleźć można różnorodne przepisy, od mięs i warzyw po desery. Są jasne i klarowne. Krok po kroku przeprowadzają adepta sztuki kulinarnej przez tajniki kuchni francuskiej. Julie Child uczy nie tylko jak zrobić daną potrawę, uczy też jak dobrać najlepsze składniki do niej. Niestety przy wielu produktach, w naszych warunkach nie mamy większej możliwości wyboru...Bo jak np. zdobyć świeżego homara, czy określoną część cielęciny? Jeśli jednak ma się taką możliwość, rady Child są bezcenne.
Prezentowane w książce przepisy, to receptury dla wytrwałych. Nie dla leniwych! Komuś, kto jest kulinarnym tradycjonalistą, trudno będzie zmusić się, albo podjąć wyzwanie eksperymentowania w kuchni, typu kaczka z auszpikami. Ale jeśli ktoś lubi testować nowe potrawy, nie boi się, że wygłodniała rodzina nieufnie mieszać będzie widelcem w talerzu ze skwaszoną miną, nie doceniając poświęcenia i inwencji kucharza, ta książka jest dla niego.
W książce przeszkadzał mi nieco jej układ. Wolałabym zamiast spisu tematycznego na końcu książki, mieć układ przepisów wg typu dań. Wolę przeglądać deser za deserem, zupę za zupą zestawione obok siebie, i tak dokonywać wyboru, co trafić ma do mojego garnka. Zabrakło mi także zdjęć prezentujących gotową potrawę. W przypadku jedzenia jestem wzrokowcem i chętnie apetyt podsycę potrawą żądającą wręcz, by się na nią rzucić!
Co jeszcze ważne jest we „Francuskim szefie kuchni”? Rodzaj dań. Większość można zrobić w krótkim czasie, bo są tu przepisy na tzw. dania szybkie. Plus dla osób pracujących, które późno wracają z pracy i mają ochotę na szybki, smaczny obiad. Warunek – osoba przygotowująca go musi potrafić szybko obierać, szatkować, kroić etc., czyli szybko przygotowywać składniki do dania. Dla mnie istotne były również praktyczne rady na temat gotowania i czynności wokół tego zajęcia, typu jak kupować świeże pieczarki, blanszować bekon, czy klarować masło. Polecam z uwagi na sprawnie dobrane przepisy oraz możliwość przygotowania ich w warunkach nawet skromnej kuchni i jeszcze skromniejszych umiejętności.
Przykuwała uwagę milionów Amerykanów, podbijała ich serca jedno po drugim opowiadając o tym, jak faszerować gęś, czy jak wybrać dobre wino. Kochały ją rzesze amerykańskich gospodyń, które zapragnęły tak, jak ona, gotować. I to nie byle jak. Po francusku.
więcej Pokaż mimo toJulie Child, żywiołowa Amerykanka, kobieta torpeda, mająca w telewizji swój własny program kulinarny zawojowała nie tylko...