Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Zamień chemię na jedzenie

Wydawnictwo: Znak
7,2 (938 ocen i 170 opinii) Zobacz oceny
10
71
9
84
8
222
7
306
6
166
5
49
4
18
3
16
2
4
1
2
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788324020454
liczba stron
200
słowa kluczowe
odżywianie, zdrowie, potrawy, ekologia
kategoria
poradniki
język
polski
dodała
Ag2S

Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje...

Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku!

Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.
Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.

W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.

 

źródło opisu: http://www.znak.com.pl/

źródło okładki: http://www.znak.com.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 474
Oliksa | 2015-01-06
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 06 stycznia 2015

O ile zgadzam się w większości z autorką, że spożywamy za dużo gotowych produktów i nie przywiązujemy zbyt dużej uwagi do tego co w siebie wrzucamy (a powinniśmy - w końcu nie jesteśmy śmietnikami), to uważam, że przesadza. Jest mi bardzo szkoda autorki i jej dzieci, że są tacy nadwrażliwi, muszę przyznać, ze nie zauważyłam u siebie wyskakujących krost po zjedzeniu nieekologicznego orzecha, ale może po prostu nie dbam o siebie. Generalnie idea jest super - więcej czasu spędzić na przygotowaniach prawdziwego, pełnowartościowego jedzenia. Jak na razie tego czasu niestety nie mam, a jedyne co otrzymałam po przeczytaniu tej książki to kompleksy, że nie jestem taka idealna jak autorka i nie mam takiej genialnej babci, która instynktownie wiedziała co dla zdrowia najlepsze. Aczkolwiek na pewno wrócę do tych przepisów, szczególnie jak będę mieszkała sama albo będę miała dzieci.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Miejsca

Epizody z życia. Komiks zbiór właściwie zbiór kilkunastu opowieści połączonych postacią Megan McKeenan, niezdecydowaną młodą kobietą usiłującą znaleźć...

zgłoś błąd zgłoś błąd