Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Zielona Toskania

Wydawnictwo: Relacja
5 (11 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
0
8
0
7
0
6
3
5
3
4
0
3
4
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788364270000
język
polski

Zielona Toskania” to opowieść o życiu Polki, która od wielu lat mieszka, pracuje i wraz z włoskim mężem wychowuje córkę w toskańskim miasteczku. Przedstawia jego mieszkańców – tych, którzy zdecydowali się na styl życia przyjazny środowisku i nieświadomie wpisali się tym w globalny nurt powrotu do natury. Aleksandra Seghi, znana już polskim czytelnikom jako autorka dwóch książek, przeplata...

Zielona Toskania” to opowieść o życiu Polki, która od wielu lat mieszka, pracuje i wraz z włoskim mężem wychowuje córkę w toskańskim miasteczku. Przedstawia jego mieszkańców – tych, którzy zdecydowali się na styl życia przyjazny środowisku i nieświadomie wpisali się tym w globalny nurt powrotu do natury.



Aleksandra Seghi, znana już polskim czytelnikom jako autorka dwóch książek, przeplata swoje opowieści przepisami na fantastyczne chleby, ciasta, dania obiadowe – pachnące rosnącymi lokalnie ziołami, przygotowane ze zdrowych i pysznych składników. Ilustrowane barwnymi fotografiami zachęcają do eksperymentowania z przygotowaniem pomarańczowych babeczek, ciecierzycy po toskańsku lub kokosowych ciasteczek.



To książka dla entuzjastów gotowania, fanów zdrowego odżywiania, zwolenników ekologicznych rozwiązań w codziennym życiu, a także wszystkich miłośników Toskanii.



Polecają:



Aleksandra Seghi podjęła interesującą próbę przedstawienia pewnego aspektu życia w jednym z najpiękniejszych zakątków świata. Od Autorki dowiemy się o takim obliczu Toskanii, którego nie znajdziemy w innych książkach. Ekotargi, ekowioski, segregowanie śmieci, jak być eko w dużym mieście, oto niektóre wątki poruszone w „Zielonej Toskanii“. Niektóre opinie mogą wydawać się dość radykalne, ale opisane są z dużą dawką entuzjazmu i optymizmu. Książka jest ujmującym, osobistym rozważaniem na temat przyszłości nie tylko Toskanii, ale całej planety.

Tessa Capponi-Borawska



Sięgałam po „Zieloną Toskanię” jak po książkę kulinarną, zaczęłam czytać i... zaskoczenie! Bo to jest głównie książka poświęcona ekologicznemu stylowi życia. No nie! Pomyślałam – znowu ci ekolodzy! Nie lubię ekstremalnych rozwiązań w żadnej dziedzinie życia, z postanowieniami „tylko to, tylko taki styl życia i żaden inny!”. Ale lubię Aleksandrę i mam do niej zaufanie. Więc przeczytałam książkę. Do samiutkiego końca. I wiecie co? Zamówiłam kompostownik! Zasiałam zioła! Posadziłam pomidory! Od teraz mam trzy wory na śmieci, a nie jeden! A jeśli uda mi się jeszcze zwalczyć wredne zaziębienie wyłącznie naturalnymi metodami (z tej książki), polecę do Włoch i pokłonię się Autorce do ziemi! W końcu podróże kształcą. Ta książka również – gorąco polecam!



Agnieszka Pilaszewska



Myślałam, że „Zielona Toskania” to wyłącznie kulinarny przewodnik po ekologicznej Toskanii. Ale to coś więcej. Pomiędzy inspirującymi przepisami znajdziemy szczere i porywające rozmowy z mieszkańcami kolorowych toskańskich miasteczek o ich codziennym życiu, wyborach i wyzwaniach. Jak Toskańczycy radzą sobie ze zdobyciem biożywności, z pieluchami wielorazowymi, porodami domowymi, karmieniem piersią, segregowaniem śmieci czy zdrowym odżywianiem? Sprawdźcie sami, można się wiele nauczyć!



Reni Jusis



Aleksandra Seghi, filolożka włoska, dziennikarka Radio Diffusione Pistoia, autorka książek Smaki Toskanii oraz Słodkie pieczone kasztany. Na co dzień prowadzi blogi Moja Toskania (www.aleksandraseghi.com), Turysta w Toskanii (www.turystawtoskanii.blogspot.com) oraz Polacy we Włoszech (www.polacywewloszech.com). W polskim magazynie o Włoszech La Rivista odpowiedzialna jest za rubrykę kulinarną. Mieszka we Włoszech, w Toskanii. Wegetarianka od dzieciństwa, propaguje zdrową, ekologiczną żywność. Członkini grupy G.A.S. „A modo Bio”, zajmującej się grupowymi zakupami produktów ekologicznych. Współpracuje z magazynem W piekarni. W cukierni oraz portalami: Cooklet.com, Bosamama.pl, Rozkwitalnia.pl, ViaGiulia.pl, WloskiCafe, dla których pisze o toskańskiej i włoskiej kuchni.



Wydawnictwo Relacja

Patronat i dystrybucja: Mamania

 

źródło opisu: http://www.mamania.pl/ksiazki/zielona-toskania,43

źródło okładki: www.mamania.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (66)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 3562
kinga | 2013-12-12
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 30 października 2013

Trwający od kilku lat trend na „zdrowe życie” nabiera coraz większego rozgłosu. Bycie „eko” postrzegane jest jako pewien rodzaj ekstrawagancji, bo któż w dzisiejszym pędzie jest w stanie oprzeć się pokusom nowoczesności, gotowym obiadkom z torebki, ogromnemu wyborowi kosmetyków, środków czystości itd.? Przygotowanie posiłków z naturalnych produktów wydaje się być niezwykle kosztowne i czasochłonne, nie mówiąc już o samodzielnym wytwarzaniu mydeł czy innych środków pielęgnacji. Jeśli ktokolwiek próbuje swych sił w takim „przemyśle”, najczęściej traktuje to jako hobby, a nie styl życia. Mieszkająca od kilku lat w Toskanii Polka usiłuje przekonać nas , że ekożycie to filozofia, a co ważniejsze, że jest ono osiągalne i możliwe do zrealizowania.

Aleksandra Seghi już we „wstępie” do swojej książki przyznaje się do dążenia ku byciu idealną ekomamą. Wegetarianka od urodzenia, która dwoma rękami podpisuje się pod zasadą: „twoja dieta określa twoje życie”, żyje w ekospołeczności...

książek: 615
gloria81 | 2013-11-25
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 25 listopada 2013

Spodziewałam się czegoś zupełnie innego. Plusem książki są jak dla mnie fajne przepisy kulinarne, choć ja wykorzystałabym maksymalnie ze dwa. Natomiast na wielki minus oceniam miliony suchych faktów i to, że większa część książki jest w formie wywiadu.
No cóż jest to zdecydowanie pozycja dla osób mających wielka ochotę pomieszkać w Toskanii i będących ekologami. Dowiecie się jakie owoce, gdzie rosną, co można kupić w tamtejszych sklepach i sklepikach, ale także jakie mają spożycie antybiotyków i po jakim czasie zwrócą nam się koszty paneli słonecznych. Większość tych informacji w ogóle mnie nie interesuje więc kartkowałam książkę bardzo szybko.

książek: 564
letka82 | 2013-08-30
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2013 rok

spodziewałam się czegoś innego. Jestem zawiedziona

książek: 1628
Ajza | 2016-11-01
Na półkach: Przeczytane
książek: 0
| 2016-10-12
Na półkach: Przeczytane
książek: 164
MaJa | 2016-02-16
Na półkach: Przeczytane, Styl życia, 2016
Przeczytana: 18 lutego 2016
książek: 752
Ewutek09 | 2015-08-24
Na półkach: Przeczytane, 2015
Przeczytana: 24 sierpnia 2015
książek: 169
gosia | 2014-12-19
Na półkach: Przeczytane
książek: 2402
mantra | 2014-06-14
Przeczytana: 13 czerwca 2014
zobacz kolejne z 56 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd