Słodki jak miód, kwaśny jak cytryna
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Tytuł oryginału:
- Sweet Honey, Bitter Lemons. Travels in Sicily on a Vespa
- Wydawnictwo:
- Pascal
- Data wydania:
- 2013-07-17
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-07-17
- Liczba stron:
- 376
- Czas czytania
- 6 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788376421964
- Tłumacz:
- Karol Chojnowski
- Tagi:
- Sycylia Włochy vespa
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy!
Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego”.
Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie przygotowywanej czekoladzie z Modici.
Jeśli jednak twój apetyt nie będzie zaspokojony, nie martw się, znajdziesz w książce ponad 50 smakowitych przepisów! No i nie musisz, jak autor, obawiać się groźnej mafii.
Zatem weź głęboki oddech i przygotuj się na niezwykłą mieszankę smaków!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Sycylia od kuchni
Sycylia jaką poznałam na kartach książki Matthew Forta urzekła mnie i zaczarowała nieziemskimi zapachami i domową atmosferą, cudnymi tradycjami wokół jedzenia i uprawy roślin.
I jak tu nie zgłodnieć podczas lektury? Fort wprost czaruje opisem (tu o caponacie):
Ta wersja była wspaniała, ciemna, kleista i długo duszona, o rewelacyjnej konsystencji i głębokim, mocnym smaku. Jadłem też inne odmiany, które tańczyły na języku delikatnie jak bajkowe wróżki, potykając się o kubeczki smakowe.
Książka opisuje podróż autora przez Sycylię na Vespie o uroczym imieniu Monica. Wraz z Fortem poznajemy różne rodziny, ich zwyczaje i tradycje kulinarne. Miłość do kulinariów pisarza jest zaraźliwa, a jego przemyślenia na temat prostych zwyczajów związanych z jedzeniem są zaskakująco trafne:
Jak to jest, że w supermarkecie można spędzić dwadzieścia minut, wydać tam siedemdziesiąt pięć funtów i wyjść przygnębionym? Ana targu traci się dwa razy więcej czasu i pieniędzy, czuje się, że ramiona wypadają ze stawów, a palce obrywają się pod ciężarem niesionych toreb – a i tak kończy się zakupy w pogodnym i radosnym nastroju? W każdym razie ze mną tak jest zawsze.
Podczas podróży zatrzymujemy się w kilku miejscach, gdzie tworzy i celebruje się jedzenie – rodzinne masarnie, gdzie powstają kiełbasy, cukiernie, gdzie wytwarza się pyszne słodkości, potrawy charakterystyczne dla sycylijskiej kuchni. Autor odwiedza nawet… konkurs miodów.
Ta książka stanowi bardzo ciekawy wstęp do poznania Sycylii od strony kuchni. Czy dowiemy się jednak jaka jest Sycylia?
Sycylia jest przede wszystkim paradoksem. Stanowi wprost encyklopedię paradoksów przedstawianych reszcie świata z enigmatyczną teatralnością.
Pisarstwo Forta jest bogate nie tylko w jego podróżnicze przygody i obserwacje – w książce pieczołowicie umieszcza kontekst historyczny, czerpie z obserwacji innych autorów i popkultury. No i przede wszystkim – te przepisy! To jedna z tych książek, gdzie historia ilustrowana jest przepisami.
Być może pogłębienie lektury książki samodzielnym realizowaniem przepisów jest kluczem do poznania Sycylii. Być może dlatego autor napisał, że Sycylia to miejsce, które trzeba czuć, a nie rozumieć.
Anna Kaczmarczyk
Książka na półkach
- 117
- 49
- 26
- 7
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Umęczyłam się przy niej - początek jakiś jest ale im dalej tym nudniej.opisy krajobrazów i potraw ok ale nie trafiają do mnie te rozwlekłe historyczne wstawki ,wg mnie nic nie wnoszą prócz nudy. Nie polecam,no chyba ze już ktoś kompletnie nie ma co czytać.
Umęczyłam się przy niej - początek jakiś jest ale im dalej tym nudniej.opisy krajobrazów i potraw ok ale nie trafiają do mnie te rozwlekłe historyczne wstawki ,wg mnie nic nie wnoszą prócz nudy. Nie polecam,no chyba ze już ktoś kompletnie nie ma co czytać.
Pokaż mimo to