rozwiń zwiń

Zjadanie zwierząt

Okładka książki Zjadanie zwierząt Jonathan Safran Foer Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Zjadanie zwierząt
Jonathan Safran Foer Wydawnictwo: Krytyka Polityczna reportaż
320 str. 5 godz. 20 min.
Kategoria:
reportaż
Tytuł oryginału:
Eating Animals
Wydawnictwo:
Krytyka Polityczna
Data wydania:
2013-06-19
Data 1. wyd. pol.:
2013-06-19
Data 1. wydania:
2010-09-01
Liczba stron:
320
Czas czytania
5 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
9788363855314
Tłumacz:
Dominika Dymińska
Tagi:
prawa zwierząt hodowla przemysłowa mięso nabiał weganizm zwierzęta okrucieństwo przemoc morderstwo rzeź

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oficjalne recenzje i

Zjadanie śmie(r)ci



1386 159 87

Oceny

Średnia ocen
7,5 / 10
792 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
711
209

Na półkach: , ,

Nie spodziewałam się zupełnie, że po lekturze "Jeść przyzwoicie" Karen Duve coś jeszcze będzie w stanie mnie zaskoczyć, czy nawet zszokować. Tak było, dopóki nie otworzyłam "Zjadania zwierząt", które całkowicie mnie... zjadło.

Te dwa z pozoru podobne tematycznie tytuły okazały się zupełnie różne. O ile książka Niemki opierała się na analizie autoeksperymentu żywieniowego, o tyle Foer skupia się głównie na etyce i moralności w odniesieniu do świetnie rozwiniętego przemysłu mięsnego. Zagląda w każdy kąt i zaułek, nawet najciemniejszy. Pisze o hodowcach i ich hodowlach, biorąc pod lupę każdy krok produkcji tak chętnie kupowanego przez nas białka zwierzęcego.

W książce autor stosuje podział na ryby, ptaki, świnie i krowy i po kolei opisuje warunki w hodowlach przemysłowych. Osobny rozdział poświęcony jest rzeźniom; tu naświetlone zostają liczne nadużycia i okrucieństwa względem zwierząt w ostatnich chwilach ich pełnego bólu życia. Bo przeznaczone na pokarm ludzki stworzenia dotykają za życia liczne niepełnosprawności spowodowane taką, a nie inną metodą chowu. W publikacji znalazło się też miejsce na długi spis grożących ludziom chorób odzwierzęcych. Tu robi się strasznie, ale przecież nie jest wcale tak, że żyjemy w nieświadomości. Wolimy ignorować fakty, których Foer nie chce przemilczeć.

Dla równowagi pisarz przytacza również parę pozytywnych przykładów zza oceanu, dając głos tym, którzy starają się walczyć z chorymi metodami korporacji rządzących rynkiem mięsnym w Ameryce. Smutna prawda jest jednak taka, że trudno walczyć z czymś, co ma poparcie w prawie stanowym. Na paru stronach pojawiają się cytaty aktywistów walczących o prawa zwierząt - ile prawdy jest w ich sloganach? Czy i tu nie kryje się jakiś ukryty cel? Wreszcie ciekawie wplecione między hodowlane realia statystyki dotyczące smakoszy mięsa w porównaniu do wegetarian, spójnie łączą temat zwierząt i ludzi.

Do wegetarian zaliczyć można m.in. tak różnych ludzi jak Tołstoj, Ghandi, Hitler czy syn Martina Luthera Kinga, Dexter Scott King; jest nim też autor książki, Amerykanin o żydowskim pochodzeniu. Mimo to "Zjadanie zwierząt" trudno nazwać podręcznikiem wzorowego jarosza. Lektura ta to po prostu lekcja etyki dla człowieka współczesnego, leniwego, nieświadomego hipokryty. Dla smaku (!) paskudnej jakości mięsnego ochłapu z maltretowanego i schorowanego zwierzęcia ludzkość jest w stanie przymknąć oczy na przemoc, która już w odniesieniu do ludzi byłaby czymś szokującym i niedopuszczalnym w naszych czasach.

Recenzja z: wwww.book-loaf.blogspot.com

Nie spodziewałam się zupełnie, że po lekturze "Jeść przyzwoicie" Karen Duve coś jeszcze będzie w stanie mnie zaskoczyć, czy nawet zszokować. Tak było, dopóki nie otworzyłam "Zjadania zwierząt", które całkowicie mnie... zjadło.

Te dwa z pozoru podobne tematycznie tytuły okazały się zupełnie różne. O ile książka Niemki opierała się na analizie autoeksperymentu żywieniowego,...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    1 698
  • Przeczytane
    1 090
  • Posiadam
    219
  • Teraz czytam
    59
  • Ulubione
    44
  • 2013
    20
  • 2019
    17
  • 2021
    15
  • 2018
    13
  • Reportaż
    12

Cytaty

Więcej
Jonathan Safran Foer Zjadanie zwierząt Zobacz więcej
Jonathan Safran Foer Zjadanie zwierząt Zobacz więcej
Jonathan Safran Foer Zjadanie zwierząt Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także