Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Jeść, by żyć

Wydawnictwo: Varsovia
7,4 (35 ocen i 7 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
8
8
9
7
7
6
7
5
2
4
1
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Eat to live. The Amazing Nutrient-Rich Program for Fast and Sustained Weight Loss
data wydania
ISBN
9788361463054
liczba stron
456
kategoria
poradniki
język
polski
dodała
laurka

Książka obecna przez wiele miesięcy na liście bestsellerów The New York Times! Aby cieszyć się dobrym zdrowiem i prawidłową wagą, należy spożywać tylko takie produkty, których zagregowana wartość odżywcza zdecydowanie przewyższa ich wartość kaloryczną. Niestety wielu lekarzy i dietetyków nie zna najnowszych badań w tej dziedzinie i nie stosuje w praktyce swego poradnictwa skali ANDI, która...

Książka obecna przez wiele miesięcy
na liście bestsellerów The New York Times!

Aby cieszyć się dobrym zdrowiem i prawidłową wagą, należy spożywać tylko takie produkty, których zagregowana wartość odżywcza zdecydowanie przewyższa ich wartość kaloryczną. Niestety wielu lekarzy i dietetyków nie zna najnowszych badań w tej dziedzinie i nie stosuje w praktyce swego poradnictwa skali ANDI, która informuje o całkowitej wartości odżywczej pokarmów pod kątem tego, ile zawierają one ważnych dla zdrowia i życia substancji jak: wapń, karotenoidy (beta-karoten, alfa-karoten, luteina, zeaksantyna i likopen), błonnik, kwas foliowy, glukozynolaty, żelazo, magnez, niacyna, selen, witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6, witamina B12, witamina C, witamina E, cynk oraz inne. Pokazuje ona także, jaką ilość antyoksydantów zawiera dany pokarm i jaką ma on zdolność do absorbowania wolnych rodników.

Ta książka pomoże ci:
- całkowicie zredukować nadmiar masy ciała
- pozbyć się przewlekłych, groźnych schorzeń
- dobrze spać
- czuć się lepiej zarówno fizycznie, jak i psychicznie
- mieć więcej energii.

Dowiesz się z niej także:
- czy picie mleka jest zdrowe
- czy nabiał chroni przed osteoporozą
- dlaczego klasyczna piramida żywieniowa jest de facto grobowcem dla naszego zdrowia.

Jeśli więc nie chcesz wykopać sobie grobu nożem i widelcem, poznaj:
- „parszywą dwunastkę”, czyli najbardziej toksyczne produkty wśród tych najzdrowszych
- filozofię jedzenia niedożywionych grubasów
- ciemną stronę białek zwierzęcych.

 

źródło opisu: http://www.varsovia.biz/index.php?route=product/pr...(?)

źródło okładki: http://www.varsovia.biz/index.php?route=product/pr...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (152)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 306
Zapiekanka kulturalna | 2013-08-03
Na półkach: Posiadam
Przeczytana: 01 sierpnia 2013

Na początek krótkie wyjaśnienie, a mianowicie: czy ta książka promuje weganizm? Tak. Ale nie będzie tu słowa o empatii czy prawach zwierząt. "Jeść, by żyć" to zgoła odmienne i całkowicie egoistyczne spojrzenie na dietę. Jedzenie jest tu tylko środkiem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i długim życiem. A taki stan, zdaniem Fuhrmana, można osiągnąć tylko komponując swoją dietę ze świeżych warzyw i owoców. Autor nie jest przy tym restrykcyjny, zgodnie z jego zaleceniami ze źródeł roślinnych powinno pochodzić 90% uzyskiwanych przez nas codziennie kalorii. W ramach pozostałych 10% można czasem pozwolić sobie na nabiał lub mięso.

Joel Fuhrman jest lekarzem z wieloletnią praktyką, znanym z leczenia przewlekłych chorób poprzez radykalne zmiany w diecie. Tak naprawdę jego rady nie są niczym nowym. Wiele razy słyszeliśmy już, że zdrowo jest unikać przetworzonej żywności, jeść dużo warzyw i owoców, czy też nie zapominać o codziennej aktywności fizycznej. Tak naprawdę stanowi to pewien...

książek: 106
AniaOl | 2015-04-14
Na półkach: Posiadam
Przeczytana: 14 kwietnia 2015

No cóż, nie znam się na poradnikach, na książkach o dietach, psychologicznych farmazonach, itp. ale szukałam jakiegoś pomysłu już od dłuższego czasu na zdrowie i na siebie. I to jest chyba to :) Pozycja opisuje dokładnie wszystko to o czym wiem już od dawna - że mięso jest niezdrowe, że jesteś tym co jesz, że artykuły spożywcze wysoko przetworzone są odpowiedzialne za większość chorób serca i nowotworów. Niby to wszystko wiem, ale jak przeczytałam ponad 400 stron potwierdzonych badań, przytoczonych międzynarodowych projektów, liczb i wyników badań to wiem, że widelcem i nożem faktycznie można wykopać sobie grób. Polecam zainteresowanym.

książek: 1495
kultur-alnie | 2016-03-24
Na półkach: Inspiracje
Przeczytana: 23 marca 2016

Książkę można zamknąć w dwóch zdaniach. Podstawą diety powinny być zielone warzywa liściaste (samo dobro), na drugim miejscu - rośliny strączkowe, na trzecim - owoce. Należy unikać nabiału, białka zwierzęcego i większości tłuszczów. Książka jest rozwinięciem tych dwóch zdań, ciekawie podanym, bo mimo wielu powtórzeń, czyta się dobrze.
Nie poszerzyłam swej wiedzy, bo od dłuższego czasu temat zdrowego żywienia jest mi bliski, ale na pewno wprowadzę do codziennego menu więcej zmielonego siemienia lnianego (doskonałe źródło kwasu omega-3).

książek: 62
Ela | 2015-12-15
Na półkach: 2015
Przeczytana: listopad 2015

Ciekawa książka, dla osób, które chcą schudnąć lub poprawić swoje zdrowie - ale książki T.C.Campbella są jednak lepsze.

książek: 4
cocoatea25 | 2015-01-28
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 04 sierpnia 2014

Faktycznie książka zwraca uwagę na temat śmieciowego jedzenia, które zdecydowanie wpływa na stan naszego zdrowia. Pojawia się w niej wiele teorii udowodnionej naukowo, jak i teorii wynikającej z osobistych doświadczeń autora. I to jest jej ogromnym plusem. Jej plusem jest także to, że pojawiają się zdjęcia, ilustracje, które zdecydowanie trafiają do czytelnika.
Jej dużym minusem jest to, że książka ewidentnie promuje weganizm. Uważam, że pewne teorie są nieprzekładalne na nasze polskie warunki. Także przepisy, produkty które są w niej polecane są trudno dostępne w naszym kraju.
Podsumowując, książka na pewno stanowi dobre uzupełnienie wiedzy na dany temat, uświadamia o wielu zagrożeniach wypływających z nieodpowiedniego jedzenia, jednak wywody w niej zawarte trzeba traktować z przymrużeniem oka.

książek: 128
Asassini | 2017-01-07
Na półkach: Przeczytane

Jedna z najważniejszych książek o zdrowym odżywianiu na rynku. Dużo faktów i cennej wiedzy. Przesłanie jest proste - najlepszą dietą jest nieprzetworzona dieta roślinna. Dr Joel Fuhrman przychyla nam nieba w tym temacie. Zmieniała moje myślenie o wpływie jedzenie na zdrowia w równie mocnym stopniu jak pozycja Colina Campbella - "Nowoczesne zasady odżywiania", którą również gorąco polecam!

książek: 92
Noriko | 2017-01-12
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: kwiecień 2015

Ciekawa, nawet bardzo, chociaż jak w każdej książce tego typu znajdują się momenty, w kótrych mam wrażenie, że autor bierze czytelnika za kompletnego idiotę lub ignoranta. Niemniej jednak uważam pozycję za godną polecenia zwłaszcza dla osób, które mają znaczne problemy z odżywianiem.

książek: 133
juuul7 | 2017-10-16
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 22 października 2017
książek: 2377
Dullahan | 2017-08-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2015 rok
książek: 1072
Marta | 2017-07-15
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 142 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd