Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii

Tłumaczenie: Magdalena Rabsztyn
Seria: Bieguny
Wydawnictwo: Carta Blanca
6,88 (112 ocen i 22 opinie) Zobacz oceny
10
3
9
2
8
31
7
39
6
25
5
6
4
3
3
3
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Sushi and beyond. What the Japanese know about cooking
data wydania
ISBN
9788377052747
liczba stron
352
słowa kluczowe
Japonia, kuchnia japońska, bieguny
język
polski
dodała
joly_fh

Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchnia nie stroni od takich dań jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka. Michael Booth postanawia wyruszyć na podbój Kraju Kwitnącej Wiśni, by sprawdzić,...

Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchnia nie stroni od takich dań jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka. Michael Booth postanawia wyruszyć na podbój Kraju Kwitnącej Wiśni, by sprawdzić, gdzie bije kulinarny puls współczesnej Japonii, a przy tym poznać tajemnice, znane tylko nielicznym mieszkańcom Zachodu. W towarzystwie zwariowanej rodziny podróżuje – korzystając m.in. z superszybkiego pociągu pocisku Shinkansen – od wysuniętej najdalej na północ, ogromnej wyspy Hokkaido przez tętniące życiem metropolie, jak Tokio i Osaka, po leżącą na uboczu, różniącą się od reszty kraju Okinawę. Po drodze dowiaduje się, skąd biorą siłę zawodnicy sumo, odkrywa sekret nadzwyczajnej długowieczności Japończyków, robi masaż najdroższym krowom świata i poi je piwem, zdradza, jak polubić surową rybę i jak powinno smakować perfekcyjne sushi, a ponadto je obiad w najlepszej restauracji w kraju w towarzystwie mistrza tamtejszej kuchni i przekonuje się, jakie korzyści może przynieść tradycyjna japońska dieta.

Z rzeczy mniej przyjemnych – jest świadkiem masowej rzezi fugu, ma uraz po spotkaniu z gigantycznymi krabami, lekkomyślnie podejmuje się pokazu gotowania dla pań z socjety Kioto, który skutkuje katastrofą, a najsłynniejszym gwiazdom japońskiej telewizji zadaje nieopacznie pytanie: „Kim wy jesteście?”.

Co Japończycy wiedzą o jedzeniu? Okazuje się, że być może więcej niż ktokolwiek na świecie…

 

źródło opisu: Dom Wydawniczy PWN, 2013

źródło okładki: http://www.dwpwn.pl/produkty/817/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 314
lukaska | 2017-09-02
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 17 sierpnia 2017

Ciekawa i przyjemna książka dla miłośników kuchni japońskiej, ale też i kuchni w ogóle. Autor już na początku ostrzega, że będzie tylko o jedzeniu i w zasadzie słowa dotrzymuje, chociaż trudno tam nie dostrzec filozofii i przenikania się jej wpływu na kulturę i odwrotnie. Fascynująca jest egzotyka i unikalność japońskich " wynalazków" kulinarnych, co Michael Booth świetnie i rzetelnie przedstawia. Warto też poszperać w TV lub internecie i zobaczyć to, co autor tak ładnie opisuje, np. jak się robi sos sojowy w Kioto, albo jak się struga rybę na japoński rosół... wrażenia niezapomniane!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Dieta w insulinooporności

Sałatka z okładki jest rewelacyjna. Potrawy są smaczne, składniki zróżnicowane. Jak dla mnie jedna z lepszych książek kucharskich.

zgłoś błąd zgłoś błąd