Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Seria:
- Bieguny
- Tytuł oryginału:
- Sushi and beyond. What the Japanese know about cooking
- Wydawnictwo:
- Carta Blanca
- Data wydania:
- 2013-06-05
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-06-05
- Liczba stron:
- 352
- Czas czytania
- 5 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377052747
- Tłumacz:
- Magdalena Rabsztyn
- Tagi:
- Japonia kuchnia japońska bieguny
Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchnia nie stroni od takich dań jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka. Michael Booth postanawia wyruszyć na podbój Kraju Kwitnącej Wiśni, by sprawdzić, gdzie bije kulinarny puls współczesnej Japonii, a przy tym poznać tajemnice, znane tylko nielicznym mieszkańcom Zachodu. W towarzystwie zwariowanej rodziny podróżuje – korzystając m.in. z superszybkiego pociągu pocisku Shinkansen – od wysuniętej najdalej na północ, ogromnej wyspy Hokkaido przez tętniące życiem metropolie, jak Tokio i Osaka, po leżącą na uboczu, różniącą się od reszty kraju Okinawę. Po drodze dowiaduje się, skąd biorą siłę zawodnicy sumo, odkrywa sekret nadzwyczajnej długowieczności Japończyków, robi masaż najdroższym krowom świata i poi je piwem, zdradza, jak polubić surową rybę i jak powinno smakować perfekcyjne sushi, a ponadto je obiad w najlepszej restauracji w kraju w towarzystwie mistrza tamtejszej kuchni i przekonuje się, jakie korzyści może przynieść tradycyjna japońska dieta.
Z rzeczy mniej przyjemnych – jest świadkiem masowej rzezi fugu, ma uraz po spotkaniu z gigantycznymi krabami, lekkomyślnie podejmuje się pokazu gotowania dla pań z socjety Kioto, który skutkuje katastrofą, a najsłynniejszym gwiazdom japońskiej telewizji zadaje nieopacznie pytanie: „Kim wy jesteście?”.
Co Japończycy wiedzą o jedzeniu? Okazuje się, że być może więcej niż ktokolwiek na świecie…
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 368
- 203
- 84
- 17
- 8
- 8
- 8
- 7
- 7
- 4
Opinia
Jestem bardzo, ale to bardzo rozczarowana. Książka, która zapowiadała się na rarytas i smakołyk okazała się raczej mdła i nieciekawa jak ciągnący się za długo obiad - nie wiem, czy dlatego, że autorowi brakuje talentu, czy dlatego, że chciał umieścić w niej wszystko, czy właśnie dlatego, że umieszczając wszystko, nie zostawił miejsca na żadną głębszą analizę poruszanego problemu.
"Sushi i cała reszta" to kolejna książka z popularnego gatunku "gaijin odkrywa Japonię dla siebie" a to, niestety, skutkuje tym, że opisuje to samo, co inni przygodni turyści, olśnieni i zachwyceni tymi samymi miejscami, tymi samymi zwyczajami i tymi samymi różnicami kulturowymi.
Jest więc trochę prób pisania reportażu, ale jak na złość powierzchownych i o miernej raczej wartości merytorycznej, na głębszą refleksję zabrakło już miejsca i prawdopodobnie także pomysłu.
Jest trochę historii kultury i historii jedzenia, ale raczej skrótowo i pobieżnie, stąd takie kwiatki, jak nazywanie od zarania swoich dziejów mieszczańskiego teatru kabuki sztuką arystokratów. Kto natomiast interesuje się japońską sztuką kulinarną, niech raczej sięgnie po książkę Kordzińskiej-Nawrockiej poświęconej temu zagadnieniu - korzyści nieporównanie większe.
Jest tu trochę pamiętnika, niewątpliwie fascynujących dla tych, którzy lubią opowieści o parze rozwydrzonych chłopców i zmaganiach rodziców z tym nieokiełznanym żywiołem oraz przygód autora, sprowadzających się do tego, że dojechał w miejsce, gdzie się przejadł i popełnił gafę.
Prawdopodobnie były też ambicje, aby w książce znalazły się elementy kulinarne i "smakoszowskie" - na tym polu sytuacja jest nieco lepsza, ale słabiutki warsztat autora, wprost przyznającego, że opisanie smaku to trudne zajęcie, nie poodnosi jakości tej jałowej pisaniny.
W całej książce znalazłam może cztery ciekawe fragmenty (glutaminian sodu, targ Tsukiji, pobyt na Okinawie, najlepsza kolacja świata), które nadal nie zaspokoiły mojej ciekawości ani nie pozostawiły z wrażeniem, że książka ma szanse się wybronić.
Pewnie, że przez blisko czterysta stron peregrynacji w założeniu kulinarnych da się przebrnąć. Pytanie tylko po co?
Jestem bardzo, ale to bardzo rozczarowana. Książka, która zapowiadała się na rarytas i smakołyk okazała się raczej mdła i nieciekawa jak ciągnący się za długo obiad - nie wiem, czy dlatego, że autorowi brakuje talentu, czy dlatego, że chciał umieścić w niej wszystko, czy właśnie dlatego, że umieszczając wszystko, nie zostawił miejsca na żadną głębszą analizę poruszanego...
więcej Pokaż mimo to