rozwiń zwiń

Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii

Okładka książki Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii
Michael Booth Wydawnictwo: Carta Blanca Seria: Bieguny literatura podróżnicza
352 str. 5 godz. 52 min.
Kategoria:
literatura podróżnicza
Seria:
Bieguny
Tytuł oryginału:
Sushi and beyond. What the Japanese know about cooking
Wydawnictwo:
Carta Blanca
Data wydania:
2013-06-05
Data 1. wyd. pol.:
2013-06-05
Liczba stron:
352
Czas czytania
5 godz. 52 min.
Język:
polski
ISBN:
9788377052747
Tłumacz:
Magdalena Rabsztyn
Tagi:
Japonia kuchnia japońska bieguny
Średnia ocen

                7,0 7,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,0 / 10
163 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
1577
1572

Na półkach: , ,

Jestem bardzo, ale to bardzo rozczarowana. Książka, która zapowiadała się na rarytas i smakołyk okazała się raczej mdła i nieciekawa jak ciągnący się za długo obiad - nie wiem, czy dlatego, że autorowi brakuje talentu, czy dlatego, że chciał umieścić w niej wszystko, czy właśnie dlatego, że umieszczając wszystko, nie zostawił miejsca na żadną głębszą analizę poruszanego problemu.

"Sushi i cała reszta" to kolejna książka z popularnego gatunku "gaijin odkrywa Japonię dla siebie" a to, niestety, skutkuje tym, że opisuje to samo, co inni przygodni turyści, olśnieni i zachwyceni tymi samymi miejscami, tymi samymi zwyczajami i tymi samymi różnicami kulturowymi.
Jest więc trochę prób pisania reportażu, ale jak na złość powierzchownych i o miernej raczej wartości merytorycznej, na głębszą refleksję zabrakło już miejsca i prawdopodobnie także pomysłu.
Jest trochę historii kultury i historii jedzenia, ale raczej skrótowo i pobieżnie, stąd takie kwiatki, jak nazywanie od zarania swoich dziejów mieszczańskiego teatru kabuki sztuką arystokratów. Kto natomiast interesuje się japońską sztuką kulinarną, niech raczej sięgnie po książkę Kordzińskiej-Nawrockiej poświęconej temu zagadnieniu - korzyści nieporównanie większe.
Jest tu trochę pamiętnika, niewątpliwie fascynujących dla tych, którzy lubią opowieści o parze rozwydrzonych chłopców i zmaganiach rodziców z tym nieokiełznanym żywiołem oraz przygód autora, sprowadzających się do tego, że dojechał w miejsce, gdzie się przejadł i popełnił gafę.
Prawdopodobnie były też ambicje, aby w książce znalazły się elementy kulinarne i "smakoszowskie" - na tym polu sytuacja jest nieco lepsza, ale słabiutki warsztat autora, wprost przyznającego, że opisanie smaku to trudne zajęcie, nie poodnosi jakości tej jałowej pisaniny.

W całej książce znalazłam może cztery ciekawe fragmenty (glutaminian sodu, targ Tsukiji, pobyt na Okinawie, najlepsza kolacja świata), które nadal nie zaspokoiły mojej ciekawości ani nie pozostawiły z wrażeniem, że książka ma szanse się wybronić.
Pewnie, że przez blisko czterysta stron peregrynacji w założeniu kulinarnych da się przebrnąć. Pytanie tylko po co?

Jestem bardzo, ale to bardzo rozczarowana. Książka, która zapowiadała się na rarytas i smakołyk okazała się raczej mdła i nieciekawa jak ciągnący się za długo obiad - nie wiem, czy dlatego, że autorowi brakuje talentu, czy dlatego, że chciał umieścić w niej wszystko, czy właśnie dlatego, że umieszczając wszystko, nie zostawił miejsca na żadną głębszą analizę poruszanego...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    368
  • Przeczytane
    203
  • Posiadam
    84
  • Japonia
    17
  • Podróżnicze
    8
  • Teraz czytam
    8
  • Chcę w prezencie
    8
  • Azja
    7
  • Japonia
    7
  • Podróże
    4

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii


Podobne książki

Przeczytaj także