Jedz co chcesz. Sąd nad polskim stołem
Czy jaja nas żywią czy trują? Czy jedząc ekologiczną żywność będziemy żyć dłużej? Czy masło jest zdrowsze od margaryny? Czy mięso zmienia nas w agresywnych drapieżników? Czy żywność genetycznie modyfikowana to dobrodziejstwo czy przekleństwo? Czy istnieje idealna dieta? Autorka rozprawia się z mitami, które dręczą nas od kilku dekad.
- W Polsce często kierujemy się tym, co słyszymy w reklamie, tym co nam powie ktoś znany np. aktor, natomiast nie słuchamy głosów naukowców.
- Poglądy naukowców też się zmieniają, co innego mówili 40 lat temu, co innego mówią teraz.
Krystyna Naszkowska zauważa, że za reklamami stoją duże pieniądze i określone grupy lobbingowe.
- Często jest tak, że uniwersytet, ośrodki badawcze wiedzą coś od dawna, jest to w opracowaniach naukowych, ale kompletnie nie przebija się do powszechnej wiedzy, bo nikt na to nie daje pieniędzy - podkreśla. - Na przykład witaminy łykane w pigułkach szkodzą nam, a wie o tym niewielu.
Autorka w książce pisze o tym, jak mądrze się odżywiać, o tym co nam daje jedzenie i co nam robi z ciałem. Znajduje się tu też rozdział o diecie, niestety fanatycy odchudzania zawiodą się. Krystyna Naszkowska mówi wprost, że nie ma jednej uniwersalnej diety dla każdego. - Każdy musi słuchać swojego organizmu i kierować się mądrością - podkreśla.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 44
- 44
- 10
- 4
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Na temat żywieniowych mitów powstało już tyle książek i opracowań naukowych, że człowiek zaczyna się w tym wszystkim gubić. Wiadomo-co Polak, to opinia. Jakie zasady żywieniowe powinny obowiązywać w naszej codziennej diecie, by na starość ciało się nie zbuntowało i nie powiedziało-dosyć! Czy jajka spożywane w nadmiarze rzeczywiście szkodzą? A margaryna-czyż nie jest zdrowsza od masła? Co lepiej wypić-kufelek piwa, a może lampkę wina? Jaka woda jest lepsza-kranówa, czy butelkowa i co do tego mają małże? A GMO? Bezpieczne, czy też nie? Te i wiele innych wątpliwości próbuje rozwiać Krystyna Naszkowska, zapraszając do polskiego stołu technologów żywności, genetyków, profesorów.
Gośćmi dziennikarki są m. in. prof. dr hab. Tadeusz Trziszka-jedyny Polak, który zrobił habilitację z jaj, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska od lat walcząca z żywieniowymi mitami, prof. dr hab. Piotr Węgleński pionier inżynierii genetycznej w Polsce, prof. dr hab. Jan Hartman filozof i bioetyk, z którym Naszkowska przeprowadziła jedną z ciekawszych rozmów w książce o etycznych aspektach jedzenia mięsa i przyzwoleniu na zabijanie naszych braci mniejszych.
Wywiady dotyczą spraw często już poruszanych w świecie dietetyki, ale rozmówcy zaproszeni do stołu mają swoje oryginalne poglądy i często dziennikarka łapała się za głowę, bo jak można głosić takie herezje?
Od dziecka słyszę, że powinno się jeść najwyżej 3 jajka tygodniowo, bo cholesterol, miażdżyca itp. , a tu Pan Profesor mi uświadamia, że to totalna bzdura i powinno się wcinać co najmniej 20 jaj tygodniowo, bo obniżają cholesterol! Żywność ekologiczna, jak się okazuje, wcale nie jest zdrowsza od tej przemysłowej, a GMO wcale nie ma wpływu na wartości odżywcze i nie jest szkodliwe. Gotowanie na parze? No tak, jest zdrowe, ale lepiej jest usmażyć kotleta na teflonie, lub też zamiast wszędzie wychwalanej oliwy z oliwek zastosować smalec. Wiele takich rewelacji w tej książce, choć tak naprawdę nie jestem w stanie ocenić, czy rozmówcom warto wierzyć. Fakt, że prawie każdy z zaproszonych gości ma przed nazwiskiem tytuł profesora, ale to są ich subiektywne opinie, choć czasami podpierają się jakimiś danymi statystycznymi i doświadczeniem z przeprowadzanych badań.
Książka ma przystępną formę, każdy wywiad jest poprzedzony krótkim streszczeniem problemu i notką biograficzną rozmówcy. Wywiady nie są długie, a pytania, które zadaje autorka trafiają w sedno problemu. Pomiędzy rozmowami wplecione są rozdziały poświęcone różnym dylematom żywieniowym (co jest lepsze smażenie czy pieczenie; kefir czy jogurt; kawa czy herbata?), a na końcu książki został umieszczony słowniczek podstawowych pojęć z zakresu żywienia. To dobry pomysł, choć interlokutorzy Naszkowskiej starają się mówić językiem zrozumiałym dla zwykłego laika.
„Jedz co chcesz. Sąd nad polskim stołem" to lektura przeznaczona dla osób, które lubią poznawać różne ciekawostki żywieniowe.
Na temat żywieniowych mitów powstało już tyle książek i opracowań naukowych, że człowiek zaczyna się w tym wszystkim gubić. Wiadomo-co Polak, to opinia. Jakie zasady żywieniowe powinny obowiązywać w naszej codziennej diecie, by na starość ciało się nie zbuntowało i nie powiedziało-dosyć! Czy jajka spożywane w nadmiarze rzeczywiście szkodzą? A margaryna-czyż nie jest...
więcej Pokaż mimo to