Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Światowa gospodarka żywnościowa. Batalia o przyszłość rolnictwa.

Tłumaczenie: Katarzyna Makaruk
Wydawnictwo: Polska Akcja Humanitarna
0 (0 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788363069155
język
polski
dodała
Siwann

Półki supermarketów uginają się pod ciężarem ogromnych ilości produktów pochodzących ze wszystkich stron świata. Rzadko zastanawiamy się jaką drogę te towary przebyły, kto i jakim kosztem je wyprodukował. Rzadko też uświadamiamy sobie fakt, że mając na wyciągnięcie ręki tak wiele żywności, jesteśmy uprzywilejowani względem miliarda ludzi, których na co dzień dotyka głód lub niedożywienie. W...

Półki supermarketów uginają się pod ciężarem ogromnych ilości produktów pochodzących ze wszystkich stron świata. Rzadko zastanawiamy się jaką drogę te towary przebyły, kto i jakim kosztem je wyprodukował. Rzadko też uświadamiamy sobie fakt, że mając na wyciągnięcie ręki tak wiele żywności, jesteśmy uprzywilejowani względem miliarda ludzi, których na co dzień dotyka głód lub niedożywienie.

W krajach rozwiniętych szybko rośnie odsetek otyłych, w krajach rozwijających się liczba głodnych i niedożywionych maleje bardzo powoli. Na międzynarodowym rynku dominują ogromne korporacje produkujące żywność na skalę przemysłową. Rosnące zapotrzebowanie na żywność, w tym także na mięso, powoduje, że rabunkowo eksploatuje się zasoby naturalne. Tymczasem drobni rolnicy w różnych częściach świata, nie będąc w stanie konkurować z tanią, masowo produkowaną żywnością, migrują do miast i zasilają dzielnice biedy.Globalny system żywnościowy charakteryzuje się ogromnymi nierównościami. Negatywne zjawiska w światowej gospodarce żywnościowej nie są jednak nieuchronne. Istnieją realne alternatywy, które należy pilnie wdrożyć.

Tony Weis podpowiada jaką drogę trzeba podjąć, aby budować światową gospodarkę w oparciu o sprawiedliwość, odpowiedzialność wobec środowiska naturalnego i poszanowanie praw człowieka. Jego książka pozwala zobaczyć zróżnicowane konteksty lokalne w szerszych ramach i w ostatecznym rozrachunku pobudza do działania.

 

źródło opisu: http://www.pah.org.pl

źródło okładki: Zdjęcie autorskie

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (3)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 154
kirahy | 2016-03-16
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 310
mersault | 2014-01-16
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 289
Siwann | 2013-03-21
Na półkach: Chcę przeczytać, Posiadam
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd