Leczenie żywieniem

Wydawnictwo: Źródła Życia
6,22 (23 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
4
7
7
6
3
5
4
4
3
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788393467501
liczba stron
148
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodał
Damian

Autorka niniejszej książki jest lekarzem z ponad 40-letnią praktyką. W swojej działalności lekarskiej łączy różnorodne metody leczenia naturalnego jak: ziołolecznictwo, akupunktura, akupresura, homeopatia klasyczna z najnowszymi osiągnięciami medycyny światowej. Całość uzupełnia szczegółowo opracowanym programem zdrowego żywienia. Naczelną zasadą stosowaną przez autorkę jest wieloaspektowe...

Autorka niniejszej książki jest lekarzem z ponad 40-letnią praktyką. W swojej działalności lekarskiej łączy różnorodne metody leczenia naturalnego jak: ziołolecznictwo, akupunktura, akupresura, homeopatia klasyczna z najnowszymi osiągnięciami medycyny światowej. Całość uzupełnia szczegółowo opracowanym programem zdrowego żywienia.
Naczelną zasadą stosowaną przez autorkę jest wieloaspektowe podejście do pacjenta, czyli traktowanie organizmu jako całość (holizm). Podejście holistyczne jest sposobem ujęcia problematyki niniejszej książki. Co za tym idzie - nie leczy się np. wątroby, ucha czy kolana, lecz cały organizm.
Autorka twórczo wykorzystuje tradycyjne i doświadczenia z zakresu zdrowego żywienia oraz lecznictwa pochodzące z rozmaitych kultur, między innymi chińskiej, żydowskiej, staropolskiej, łącząc je wszystkie z najnowszymi osiągnięciami medycyny molekularnej.

 

źródło opisu: http://www.leczeniezywieniem.pl

źródło okładki: http://www.leczeniezywieniem.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 174
Marta | 2017-11-09
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2017 rok

Oceniam nowe wydanie książki z 2016 r., dostępne na stronie leczenieżywieniem.pl. Uważam, że książka jest fenomenalna. Odnosi się do odżywiania w sposób kompleksowy, poruszając zarówno takie tematy jak zdrowa dieta (rozumiana jako zdrowe żywienie), jak i zdrowe nawyki żywieniowe, pory posiłków i dobowy rytm życia człowieka, znaczenie zdrowego odżywiania dla całego ludzkiego organizmu, w tym także ogólny dobrostran i samopoczucie. Pani doktor Kempisty porusza te tematy 'w sposób nieprzekombinowany', odnosząc się do naszych regionalnych tradycji żywieniowych i sezonowo dostępnych produktów. Widać, iż książka łączy w sobie doświadczenie wieloletniego lekarza: pediatry, lekarza ogólnego. Wiecznie pędząc w dzisiejszym świecie zapominamy o tym, jak ważne jest zdrowe żywienie, tradycja przygotowywania posiłków w domu, dobierania różnorodnych produktów, samodzielnej obróbki, żywność ekologiczna, nieprzenawożona. Wiedza, choć bardzo podstawowa, z pokoleń na pokolenia zanika i wydaje nam się, że wystarczy kupić cos gotowego ze sklepu i jechać dalej. Otóż, moim zdaniem, niestety nie wystarczy i nie da się wszystkiego nadrobić lekami i suplementami. W tej małej książce można dowiedzieć się bardzo dużo i kompleksowo na temat zdrowego żywienia. Książka nie ma twardej okładki, nie ma wielu zdjęć, nie jest promowana przez celebrytki, kosztuje 39 zł. Polecam osobom w każdym wieku, mającym rodziny, dzieci. Sama będę do niej niejednokrotnie wracać i czekam na kolejne wydania (re-edycje) innych książek Pani dr. Kempisty. Szerzej zainteresowanym polecam również jej filmy na youtube oraz jogurt L+, który sami przygotowujemy na bazie mleka w domu i spożywamy, zamiast kupować jogurt naturalny w sklepie.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Lissy

Po "Istocie zła" spodziewałam się rewelacyjnej książki. I niestety jestem zawiedziona, nawet bardzo. Nie rozumiem dlaczego na okładce jest t...

zgłoś błąd zgłoś błąd