Przy słowiańskim stole czyli kulinaria wczesnego średniowiecza

Okładka książki Przy słowiańskim stole czyli kulinaria wczesnego średniowiecza
Małgorzata Krasna-Korycińska Wydawnictwo: Triglav popularnonaukowa
86 str. 1 godz. 26 min.
Kategoria:
popularnonaukowa
Wydawnictwo:
Triglav
Data wydania:
2010-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2010-01-01
Liczba stron:
86
Czas czytania
1 godz. 26 min.
Język:
polski
ISBN:
9788392493488
Tagi:
Kuchnia słowiańska Kultura stołu -- Słowianie Słowianie -- etnografia
Średnia ocen

                7,3 7,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,3 / 10
9 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
1095
591

Na półkach: ,

Książka trafiła na moją półkę za namową mojego męża, który interesuje się tematyką słowiańską. Jest to niewielka pod względem ilości stron pozycja. Z nie małym zainteresowaniem sięgnęłam po ten tytuł w przerwie między innymi pozycjami.
Jak już wspomina sama autorka, w Polsce brak jest pozycji dotyczącej jadła w okresie średniowiecza. Korzysta ona z własnych doświadczeń, pragnie przedstawić choć w niewielki sposób kuchnię wczesnośredniowieczną. Wiele razy odwołuje się do źródeł pisanych, aby jak najbardziej i jak najdokładniej opisać jakie składniki wykorzystywano do posiłków, w jaki sposób pozyskiwano mięso, a przede wszystkim jaką zwierzynę jedzono.
Autorka bardzo plastycznym językiem opisuje sam proces kucharzenia, w jaki sposób obrabiano zboża, jakie warzywa uprawiano, przetwarzano i konserwowano.
Każdy z rozdziałów opatrzony jest wieloma interesującymi rysunkami. Natomiast w drugiej części przedstawiono przepisy na podstawowe dania: polewki, mięso, podpłomyki, chleb na zakwasie.

Książka bardzo interesująca, szczególnie osobom zainteresowanym słowiańszczyzną jak również dla odtwórców historycznych.

Książka trafiła na moją półkę za namową mojego męża, który interesuje się tematyką słowiańską. Jest to niewielka pod względem ilości stron pozycja. Z nie małym zainteresowaniem sięgnęłam po ten tytuł w przerwie między innymi pozycjami.
Jak już wspomina sama autorka, w Polsce brak jest pozycji dotyczącej jadła w okresie średniowiecza. Korzysta ona z własnych doświadczeń,...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    52
  • Przeczytane
    10
  • Słowianie
    2
  • Do kupienia
    2
  • Prywatna biblioteczka
    1
  • Pilnie przeczytać
    1
  • Posiadam
    1
  • Lista życzeń
    1
  • Literatura Słowiańska
    1
  • Chcę w prezencie/Do wypożyczenia
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Przy słowiańskim stole czyli kulinaria wczesnego średniowiecza


Podobne książki

Przeczytaj także

Ciekawostki historyczne