Przy słowiańskim stole czyli kulinaria wczesnego średniowiecza
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Wydawnictwo:
- Triglav
- Data wydania:
- 2010-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-01-01
- Liczba stron:
- 86
- Czas czytania
- 1 godz. 26 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788392493488
- Tagi:
- Kuchnia słowiańska Kultura stołu -- Słowianie Słowianie -- etnografia
"Stół tam jest zawsze pełen wszystkiego, co potrzebne do picia i jedzenia..."
pisał Herbord w XII w. O tym właśnie traktuje ta książka.
"Chcesz poznać smaki potraw jadanych tysiąc lat temu? Przeniesiemy Cię w czasy pierwszych Piastów i pokażemy jak wyglądała wtedy kuchnia od ... kuchni.
Nowatorski poradnik dla rekonstruktorów i nie tylko, zestawiający wyniki badań kilku dyscyplin nauki, pozwalający na opisanie kulinariów Słowian Zachodnich we wczesnym średniowieczu. W przystępny sposób przedstawiono dane archeologiczne, etnograficzne, opinie antropologów, oraz teksty źródłowe i skonfrontowano je z eksperymentami archeologicznymi.
Dowiesz się jakich wówczas używano składników, jak je przechowywano i obrabiano, które sprzęty wykorzystywano do przyrządzania posiłku i jaki mógł być tego efekt.
Szereg ciekawostek, w tym rekonstrukcje przepisów zainteresują także odbiorcę spoza środowiska odtwórców, a być może zainspirują do samodzielnego komponowania potraw i prowadzenia własnych doświadczeń. A to dopiero początek."
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 52
- 10
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Przy słowiańskim stole czyli kulinaria wczesnego średniowiecza
Dodaj cytat
Opinia
Książka trafiła na moją półkę za namową mojego męża, który interesuje się tematyką słowiańską. Jest to niewielka pod względem ilości stron pozycja. Z nie małym zainteresowaniem sięgnęłam po ten tytuł w przerwie między innymi pozycjami.
Jak już wspomina sama autorka, w Polsce brak jest pozycji dotyczącej jadła w okresie średniowiecza. Korzysta ona z własnych doświadczeń, pragnie przedstawić choć w niewielki sposób kuchnię wczesnośredniowieczną. Wiele razy odwołuje się do źródeł pisanych, aby jak najbardziej i jak najdokładniej opisać jakie składniki wykorzystywano do posiłków, w jaki sposób pozyskiwano mięso, a przede wszystkim jaką zwierzynę jedzono.
Autorka bardzo plastycznym językiem opisuje sam proces kucharzenia, w jaki sposób obrabiano zboża, jakie warzywa uprawiano, przetwarzano i konserwowano.
Każdy z rozdziałów opatrzony jest wieloma interesującymi rysunkami. Natomiast w drugiej części przedstawiono przepisy na podstawowe dania: polewki, mięso, podpłomyki, chleb na zakwasie.
Książka bardzo interesująca, szczególnie osobom zainteresowanym słowiańszczyzną jak również dla odtwórców historycznych.
Książka trafiła na moją półkę za namową mojego męża, który interesuje się tematyką słowiańską. Jest to niewielka pod względem ilości stron pozycja. Z nie małym zainteresowaniem sięgnęłam po ten tytuł w przerwie między innymi pozycjami.
więcej Pokaż mimo toJak już wspomina sama autorka, w Polsce brak jest pozycji dotyczącej jadła w okresie średniowiecza. Korzysta ona z własnych doświadczeń,...