Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Przy słowiańskim stole czyli kulinaria wczesnego średniowiecza

Wydawnictwo: Triglav
7 (3 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
2
7
0
6
0
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788392493488
liczba stron
86
kategoria
popularnonaukowa
język
polski
dodała
Kasiulek

"Stół tam jest zawsze pełen wszystkiego, co potrzebne do picia i jedzenia..." pisał Herbord w XII w. O tym właśnie traktuje ta książka. "Chcesz poznać smaki potraw jadanych tysiąc lat temu? Przeniesiemy Cię w czasy pierwszych Piastów i pokażemy jak wyglądała wtedy kuchnia od ... kuchni. Nowatorski poradnik dla rekonstruktorów i nie tylko, zestawiający wyniki badań kilku dyscyplin nauki,...

"Stół tam jest zawsze pełen wszystkiego, co potrzebne do picia i jedzenia..."
pisał Herbord w XII w. O tym właśnie traktuje ta książka.
"Chcesz poznać smaki potraw jadanych tysiąc lat temu? Przeniesiemy Cię w czasy pierwszych Piastów i pokażemy jak wyglądała wtedy kuchnia od ... kuchni.

Nowatorski poradnik dla rekonstruktorów i nie tylko, zestawiający wyniki badań kilku dyscyplin nauki, pozwalający na opisanie kulinariów Słowian Zachodnich we wczesnym średniowieczu. W przystępny sposób przedstawiono dane archeologiczne, etnograficzne, opinie antropologów, oraz teksty źródłowe i skonfrontowano je z eksperymentami archeologicznymi.

Dowiesz się jakich wówczas używano składników, jak je przechowywano i obrabiano, które sprzęty wykorzystywano do przyrządzania posiłku i jaki mógł być tego efekt.

Szereg ciekawostek, w tym rekonstrukcje przepisów zainteresują także odbiorcę spoza środowiska odtwórców, a być może zainspirują do samodzielnego komponowania potraw i prowadzenia własnych doświadczeń. A to dopiero początek."

 

źródło opisu: Wydawnictwo Triglav, 2010

źródło okładki: http://www.wydawnictwo.triglav.com.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 3268
Kasiulek | 2013-02-18
Przeczytana: luty 2013

Książka trafiła na moją półkę za namową mojego męża, który interesuje się tematyką słowiańską. Jest to niewielka pod względem ilości stron pozycja. Z nie małym zainteresowaniem sięgnęłam po ten tytuł w przerwie między innymi pozycjami.
Jak już wspomina sama autorka, w Polsce brak jest pozycji dotyczącej jadła w okresie średniowiecza. Korzysta ona z własnych doświadczeń, pragnie przedstawić choć w niewielki sposób kuchnię wczesnośredniowieczną. Wiele razy odwołuje się do źródeł pisanych, aby jak najbardziej i jak najdokładniej opisać jakie składniki wykorzystywano do posiłków, w jaki sposób pozyskiwano mięso, a przede wszystkim jaką zwierzynę jedzono.
Autorka bardzo plastycznym językiem opisuje sam proces kucharzenia, w jaki sposób obrabiano zboża, jakie warzywa uprawiano, przetwarzano i konserwowano.
Każdy z rozdziałów opatrzony jest wieloma interesującymi rysunkami. Natomiast w drugiej części przedstawiono przepisy na podstawowe dania: polewki, mięso, podpłomyki, chleb na zakwasie.

Książka bardzo interesująca, szczególnie osobom zainteresowanym słowiańszczyzną jak również dla odtwórców historycznych.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Filtr przeciwsłoneczny Jak chrześcijanie nieświadomie zamykają się na łaskę

Jak przeczytałem opis na okładce, to prawie odłożyłem tę książkę z powrotem na półkę w duchu kpiąc, że to jakiś kolejny, amerykański tandetny poradnik...

zgłoś błąd zgłoś błąd