Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Cukier? Nie! Dziękuje

Tłumaczenie: Dariusz Łyżnik
Wydawnictwo: Spółdzielcza Agencja Reklamowa SPAR
7 (1 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
1
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Zucker - nein Danke
data wydania
ISBN
83-85359-85-0
liczba stron
152
słowa kluczowe
zdrowie, jedzenie, cukier, poradnik
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodała
Aneta

Wymienione poniżej choroby powstają na skutek niezdrowego odżywiania się, tzw. diety cywilizacyjnej. Cukier, jako wybitny przykład izolowanego, denaturowanego, dla organizmu całkowicie zbędnego, a mimo to w dużych ilościach spożywanego produktu, zdaniem ekspertów przyczynia się co najmniej pośrednio do powstania i rozwoju: - próchnicy, paradontozy, stanów zapalnych dziąseł, - schorzeń...

Wymienione poniżej choroby powstają na skutek niezdrowego odżywiania się, tzw. diety cywilizacyjnej. Cukier, jako wybitny przykład izolowanego, denaturowanego, dla organizmu całkowicie zbędnego, a mimo to w dużych ilościach spożywanego produktu, zdaniem ekspertów przyczynia się co najmniej pośrednio do powstania i rozwoju:

- próchnicy, paradontozy, stanów zapalnych dziąseł,
- schorzeń przemiany materii, takich jak: otyłość, cukrzyca, kamienie żółciowe, kamienie nerkowe, dolegliwości wątroby, gościec i in.,
- schorzeń aparatu ruchu, takich jak: reumatyzm, artretyzm, zwyrodnienia kręgosłupa i dysków międzykręgowych,
- schorzeń organów trawiennych, takich jak: zaparcia, zaburzenia czynności wątroby, schorzenia woreczka żółciowego, trzustki, jelita cienkiego i grubego, jak również zaburzeń trawiennych,
- schorzeń naczyniowych, takich jak: zapalenie żył, arterioskleroza, zawał serca, udar, skrzepy,
- osłabienia systemu immunologicznego, objawiającego się alergiami oraz niedostateczną odpornością na infekcje (na przykład zapalenia miedniczek nerkowych, zapalenia pęcherza), grzybice,
- oraz niektórych organicznych schorzeń systemu nerwowego.

Błędne odżywianie przyczynia się również w pewnym stopniu do rozwoju zmian nowotworowych.

[Wydawnictwo Interspar, 2004]

 

źródło opisu: okładka

źródło okładki: źródło własne

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (9)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 134
MyszkaMinnie | 2014-02-14
Na półkach: Przeczytane, 2014
Przeczytana: 14 lutego 2014
książek: 542
chahiko | 2017-06-09
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 312
Monika | 2016-10-08
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 513
Drakoon34 | 2016-09-23
książek: 123
Kriserek | 2015-07-17
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 350
Berenika | 2015-03-29
Na półkach: Teraz czytam
książek: 1076
Ewa | 2014-09-02
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 892
czarny-motyl | 2014-08-07
Na półkach: Chcę przeczytać, Eko
książek: 1
wido5 | 2013-10-30
Na półkach: Chcę przeczytać, Ulubione
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd