Dieta bez pszenicy. Jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym

Tłumaczenie: Roman Palewicz
Seria: Zdrowie
Wydawnictwo: Bukowy Las
6,77 (267 ocen i 39 opinii) Zobacz oceny
10
15
9
16
8
52
7
81
6
62
5
18
4
10
3
6
2
4
1
3
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Wheat Belly Cookbook: 150 Recipes to Help You Lose the Wheat, Lose the Weight, and Find Your Path Back to Health
data wydania
ISBN
9788362478927
liczba stron
328
kategoria
poradniki
język
polski
dodał
asica

Dr William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, analizując historię spożywania produktów z tego zboża i zmiany, jakim ulegały. Dzisiejsza pszenica nie jest już solidną podstawą pożywienia, z której powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, by producenci żywności mogli osiągać jak największe zyski przy minimalnych kosztach. W rezultacie to dobroczynne...

Dr William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, analizując historię spożywania produktów z tego zboża i zmiany, jakim ulegały. Dzisiejsza pszenica nie jest już solidną podstawą pożywienia, z której powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, by producenci żywności mogli osiągać jak największe zyski przy minimalnych kosztach.

W rezultacie to dobroczynne niegdyś zboże stało się żywieniowo bezwartościowym, acz wszechobecnym składnikiem, który sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru, a ponadto ma właściwości uzależniające, co doprowadza do huśtawki głodu i przejadania się oraz zmęczenia.
Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz niezwykłych wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów po rezygnacji z produktów zawierających pszenicę, dr Davis przedstawia argumenty przeciwko temu wszechobecnemu składnikowi pokarmowemu. Dieta bez pszenicy skutkuje wg niego znaczącymi korzyściami, takimi jak: stała utrata wagi; złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2; wyleczenie z problemów jelitowych; wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu; poprawa gęstości kości; zanik dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, afty, łysienie; ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych.
Ta atrakcyjna w czytaniu, skłaniająca do myślenia i starannie udokumentowana książka oferuje nowy, niezmiernie ważny punkt widzenia na najistotniejsze problemy zdrowotne naszych czasów.

 

źródło opisu: http://bukowylas.pl/ksiazki/dieta-bez-pszenicy

źródło okładki: http://bukowylas.pl/ksiazki/dieta-bez-pszenicy

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 419
Małgorzata Kowarska | 2015-11-30
Na półkach: Przeczytane, 2015
Przeczytana: 29 listopada 2015

Przeczytałam, żeby lepiej zgłębić temat od strony naukowej, ale niestety nie znalazłam tutaj wiele wartościowych treści. Cała książka jest w zasadzie zbiorem wielu wersji tego samego zdania - "pszenica to zło". Wiele przykładów, niby naukowych, na poparcie tej tezy, ale większość zazwyczaj kończy się zdaniem "gdyby ktoś to zbadał to właśnie tak by wyszło". Ton teorii spiskowej zakrawa na autora opowieści z Roswell. Niemniej jednak, warto na sobie przetestować odstawienie glutenu i sprawdzić, czy aby organizm nam się za to nie odwdzięczy lepszym samopoczuciem.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Bez skrupułów

Takiego finału się nie spodziewałam, a mnie naprawdę ciężko zaskoczyć. Jak zwykle u Cobena w książce zastaniemy świetny humor i mnóstwo ciekawych wątk...

zgłoś błąd zgłoś błąd