Wśród mangowych drzew
- Kategoria:
- literatura piękna
- Seria:
- Dolce Vita
- Tytuł oryginału:
- Climbing the mango trees. A memoir of a childhood in India
- Wydawnictwo:
- Czarne
- Data wydania:
- 2013-03-20
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-03-20
- Data 1. wydania:
- 2006-06-01
- Liczba stron:
- 312
- Czas czytania
- 5 godz. 12 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788375365245
- Tłumacz:
- Paweł Lipszyc
- Tagi:
- Indie kuchnia indyjska literatura indyjska
Madhur Jaffrey, indyjska aktorka i wielokrotnie nagradzana autorka książek kulinarnych, dzieli się z czytelnikami swymi wspomnieniami z dzieciństwa i młodości spędzonych w Delhi. Barwnie opisuje ogromny i gwarny dom swego dziadka, rodzinne obyczaje, radosne zabawy z kuzynostwem, uroczystości, święta, dziecięce tajemnice. A wszystko przepojone zniewalającymi smakami i zapachami indyjskiej kuchni: pikantnych placków z kozieradką, aromatycznego curry jagnięcego z kartoflami czy delikatnego kurczaka w sosie jogurtowo-migdałowym.
W tle zaś rozgrywa się dramatyczna historia dwudziestowiecznych Indii – zdobycie niepodległości, śmierć Mahatmy Gandhiego, krwawe zamieszki po odłączeniu się Pakistanu.
Wśród mangowych drzew to fantastyczna podróż w czasie i przestrzeni, nostalgiczna, zmysłowa wyprawa w lata młodości i wspaniały przewodnik po indyjskiej kuchni. Na tych, którzy zgłodnieją w trakcie lektury, czekają przepisy wprost z pachnącego kardamonem i lepkiego od słodkiego soku mango dzieciństwa Madhur Jaffrey.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Smaki i zapachy
Kiedy wchodzę do jednego ze sklepów sieci „Kuchnie świata” i kiedy już się oswoję z bogactwem produktów, (pierwszy raz tu jestem) mam kłopot tylko ze znalezieniem kozieradki. Ale uprzejma pani sprzedawczyni w mig wskazuje mi półeczkę z poszukiwaną przyprawą i zadowolona, z pełnym koszykiem, maszeruję do kasy. Na obiad będzie kaczka oraz ziemniaki z pomidorami zgodnie z przepisem Madhur Jaffrey. Nie brzmi to może zbyt egzotycznie, ale po lekturze książki i przeglądnięciu przepisów na końcu, dla mnie nawet pomidor i ziemniak ma wyszukany posmak przypraw kuchni indyjskiej.
Nie jestem smakoszem, nie jestem nawet wielką fanką jedzenia. Nie przepadam za gotowaniem, mało co mi smakuje. Do przeczytania książki raczej zachęciły mnie powojenne Indie, o których nie wiem absolutnie nic, niż zapachy i smaki kuchni indyjskiej. A tu proszę…
Czytałam ostatnio, że producenci czytników poszukują (a może już wdrażają) sposobu, by e-booki pachniały jak książki. Nie wiem, czy ci ludzie znają potęgę słowa. Książka Madhur Jaffrey, pachnie i smakuje od samych zdań. To jest opowieść pełna przypraw, składników i całych dań. Literka po literce, w odpowiednich proporcjach, do tego trochę tła historii, nie mniej rodzinnych więzi, głos kuzyna, polecenie dziadka, zmysł negocjacji matki, jej jedwabny szal, zmartwienia siostry Kamal, wszystko delikatnie mieszamy lekką konstrukcją zdania, i na języku pozostają nienazwane smaki, których nigdy wcześniej nie doświadczyliśmy. Intrygujące i fascynujące. Z pewnością budzące niedosyt. Jeszcze nigdy nie gotowałam w ten sposób. Jeszcze nigdy kartki tak nie pachniały.
Jeszcze nigdy nie czytałam książki językiem i nosem, nie smakowałam jej jedynie dwoma opuszkami palców, zgodnie z naukami głowy rodziny. I jeszcze nigdy, w mojej własnej kuchni, nie zafascynował mnie talerz, garnek, czy zawartość lodówki. Ale na kilka tygodni to się zmieni, bo zamierzam spróbować wszystkich zaproponowanych potraw.
A i Wam życzę smacznego czytania
Monika Stocka
Oceny
Książka na półkach
- 183
- 101
- 44
- 8
- 6
- 5
- 4
- 3
- 3
- 2
Cytaty
Kiedy tylko zaczęły się rozmowy o Podziale większość naszych nastoletnich przyjaźni zwiędła i obumarła. ...W naszej klasie: po jednej stroni...
RozwińNiepodległość Indii ogłoszono 15 sierpnia 1947 roku, dwa dni po moich czternastych urodzinach. ... Flagę brytyjską oficjalnie opuszczono, tr...
Rozwiń
Opinia
Smakowicie napisana książka. Gdy ją czytałam, wciąż chciało mi się jeść i to tak kolorowo, aromatycznie i ostro, jak bohaterowie książki.
Jej tematem jest jedzenie, rodzina i czas. Czas mija, dzieci podrastają, relacje w rodzinie się zmieniają, sama rodzina mimo śmierci poszczególnych członków rozrasta się. Powiększa się o tych włączanych w nią poprzez śluby, o narodzone dzieci. W tym czasie dużo się razem je, przy stole, na piknikach, w Kanpur, w Delhi, czy w górach w Śimli.
Przeżywa się upały, monsuny, płacz z powodu śmierci kuzynów lub pryszczy i nieśmiałości. Mała dziewczynka dorasta, staje się dziewczyną, w między czasie świat wokół niej się zmienia. Kończy się II Wojna Światowa, Indie odzyskują niepodległość, a wraz z nią następuje podział. Nie tylko ten krwawy Podział dzięki któremu z Indii wyodrębnił się Pakistan, ale też podział w relacjach szkolnych bohaterki. Muzułmanki przestają już być bliskimi przyjaciółkami hindusek, pojawiają się pendżabscy uchodźcy z tej części Pendżabu, która weszła w skład muzułmańskiego Pakistanu. Delhi wypełnia się sikhami, którzy przemieniają stolicę. Madhur Jaffrey opisując zmiany zachodzące w otaczającym ją świecie przedstawia też jak zmienia się to, co i jak się je. Przepisy indyjskich potraw z ich rodzinnej kuchni zajmują sporą część książki. Podobnie jak czarno-białe zdjęcia bohaterki i jej rodziny. Może to właściwość wspomnień? Może pamiętamy dom poprzez smaki potraw, a zdarzenia o tyle o ile uwieczniono je na zdjęciach rodzinnych?
Madhur Jaffrey umie pisać o jedzeniu. Indyjskim jedzeniu. Chociaż kojarzyłam ją sobie z rolami w indyjskich filmach Ivorego (Shakespeare Wallah, The Guru, Heat and Dust ), w Ameryce - być może tęskniąc za krajem - zadebiutowała przecież książką "An Invitation to Indian Cooking", którą "The New York Timees" określił jako "jedną z najlepszych... książek o indyjskiej kuchni".
W tej książce też znajdziemy tęsknotę. Osiemdziesięciolatki za opisywanym czasem, od którego minęło co najmniej sześćdziesiąt lat. I ta tęsknota udziela się czytelnikowi. Budzi refleksję nad własnym dzieciństwem, ale i przynagla, by pobiec szybko do kuchni i spróbować wg przepisów autorki wyczarować te wszystkie cudowne smaki czyjegoś dzieciństwa.
Podobało mi się też jak autorka opisuje radosne chwile: ekstatyczne święto Holi, z jego jednodniowym wyzwoleniem i mantrą "Nie obraź się na to, co dziś mówimy i robimy, bo dziś jest Holi", czy upał a potem nadejście monsunu.
Bardzo poruszył mnie opis osobiście przeżywanego czasu Podziału z 1947 roku:
"Kiedy tylko zaczęły się rozmowy o Podziale większość naszych nastoletnich przyjaźni zwiędła i obumarła. ...W naszej klasie: po jednej stronie muzułmanki...domagające się podziału kraju, z drugiej hinduski...mówiące : Nigdy!
... Nastał nieznośny czas postrzegania wszystkiego w czarno-białych barwach, czas podziału na nas i nich. ...Zgodnie z przewidywaniami Brytyjczycy wkrótce wykreślili granice podziału Indii. Gdzieś w odległym gabinecie wytyczono linie, które przecinały gospodarstwa rolne, wioski, rzeki i domy. Wszędzie zapanowały strach i niepewność. Czy nowo utworzony muzułmański rząd Pakistanu pozwoli hindusom na współistnienie? Jak muzułmańska mniejszość poradzi sobie w nowych świeckich Indiach?
Niepodległość Indii ogłoszono 15 sierpnia 1947 roku, dwa dni po moich czternastych urodzinach. ... Flagę brytyjską oficjalnie opuszczono, trójkolorowa flaga Indii powędrowała w górę. Wiwatowaliśmy co sił w płucach....
Radość nie trwała długo. W nowym Pakistanie Zachodnim muzułmańscy fanatycy zaczęli mordować hindusów i sikhów i zajmować ich domy. W okrojonych Indiach hindusi zaczęli wyrzynać muzułmanów, których obwiniali o rozpad kraju. Ludzie, którzy dotychczas sobie ufali, zaczęli się zdradzać. Inni, którzy nigdy nie zwracali uwagi na sąsiadów, teraz ukrywali ich i ratowali. Tłumy maszerowały przez wioski, miasteczka i miasta, zabijając wyznawców religii odmiennych od ich własnej. Mężczyzn osaczano i kazano puszczać spodnie, by odróżniać obrzezanych muzułmanów od nieobrzezanych hindusów. Jeśli wynik okazywał się niezadowalający, w ruch szły sztylety, broń palna i noże, które szybko odbierały cenne życie.
Wkrótce rozpoczęła się wielonarodowa migracja na masową skalę. Hindusi ruszyli do Indii na dachach zatłoczonych pociągów i trzymając się drzwi; muzułmanie jechali pociągami do obu Pakistanów. Niekiedy do celu docierały pociągi pełne martwych ciał, bo wcześniej zostały przechwycone przez żądną krwi tłuszczę. Milion ludzi straciło życie. Kilka milionów utraciło cały dobytek podczas ucieczki. Po obu stronach utworzonych granic rosły rzesze gniewnych, nieszczęśliwych uchodźców."
Kopiuję tu moją opinię z blogu valley-of-dance.blog i z mojej strony nietylkoindie.pl (tam z ilustracjami)
Smakowicie napisana książka. Gdy ją czytałam, wciąż chciało mi się jeść i to tak kolorowo, aromatycznie i ostro, jak bohaterowie książki.
więcej Pokaż mimo toJej tematem jest jedzenie, rodzina i czas. Czas mija, dzieci podrastają, relacje w rodzinie się zmieniają, sama rodzina mimo śmierci poszczególnych członków rozrasta się. Powiększa się o tych włączanych w nią poprzez śluby, o narodzone...