Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Głodny mnich czyli sekrety refektarza

Wydawnictwo: Baobab
7,2 (5 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
2
7
2
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788389642448
liczba stron
278
słowa kluczowe
kulinaria, historia
kategoria
popularnonaukowa
język
polski
dodał
Maynard

Na początku wyjaśnijmy, czym ta książka jest i czym nie jest. Jest na pewno opowieścią o jedzeniu i piciu, czyli tej stronie naszego życia, bez której, niezależnie jakbyśmy się starali, nie możemy się obejść. Powiedzenie "czy jemy aby żyć, czy żyjemy aby jeść", mimo sardonicznego, sokratesowego tonu, jest powiedzeniem w obu wersjach prawdziwym. W tej książce staramy się opisać naszą...

Na początku wyjaśnijmy, czym ta książka jest i czym nie jest. Jest na pewno opowieścią o jedzeniu i piciu, czyli tej stronie naszego życia, bez której, niezależnie jakbyśmy się starali, nie możemy się obejść. Powiedzenie "czy jemy aby żyć, czy żyjemy aby jeść", mimo sardonicznego, sokratesowego tonu, jest powiedzeniem w obu wersjach prawdziwym. W tej książce staramy się opisać naszą "żarłoczną" rzeczywistość w cieniu klasztornej ciszy; ten tajemniczy świat nieustająco się bowiem zmieniał i zaskakiwał, łącząc przyziemne opisy z metafizycznymi uniesieniami i wjeżdżając na klasztorny stół z iście "diabelskim" jadłospisem.Natomiast "Głodny mnich" nie pretenduje do miana historycznego dzieła, nie stanowi żadnego kompendium; jest raczej luźną opowieścią o setkach lat doświadczeń refektarza. Czasami dotyczącą ascetycznego do przesady, a czasami skłonnego do rozpusty mniszego żołądka. To dywagacje (uzupełnione przepisami) o kulinarnym wkładzie klasztornych braci w poszerzanie naszego menu. Ci wielcy degustatorzy zaczynali od modlitwy chwalącej boże dary i często kończyli na rozkosznej satysfakcji z ich spożywania; niezależnie czy mówili "amen", rozumiejąc to jako starotestamentowe "niech tak będzie", czy jako nowotestamentowy symbol Jezusa, to zawsze strawa pojawiająca się na ich stołach miała przynosić ulgę zarówno tę w wymiarze duchowym, jak i tę zaspokajającą cielesne potrzeby.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 555
Maynard | 2012-12-30
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 30 grudnia 2012

Kompendium wiedzy z zakresu kulinariów monastycznych od starożytności do czasów współczesnych. Bogato ilustrowana, pięknie wydana, uzupełniona o niezbędne informacje z zakresu początków i rozwoju zakonów w Polsce i na świecie, prezentująca ciekawe sylwetki najważniejszych świętych, założycieli i patronów zakonów, opatów i przeciętnych cenobitów. Bogata w anegdoty, fragmenty tekstów źródłowych i prawie 100 stron przepisów. Spotkanie książek Nigelli Lawson z "Imieniem róży" :-) Minusy to: chaotyczność narracji i zbytnie nafaszerowanie książki fragmentami innych książek. Reszta w porządku i jedyna w swoim, niepowtarzalnym, rodzaju.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Inwazja

Poziom ignorancji (miało być orientacji) autora w geopolityce jest porażający. Jego pseudo-polityczne intrygi są na poziomie słabego kabaretu. Posta...

zgłoś błąd zgłoś błąd