Białe trufle

Tłumaczenie: Marta Pająk
Wydawnictwo: Znak Literanova
5,79 (238 ocen i 40 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
7
8
21
7
47
6
63
5
52
4
23
3
18
2
1
1
3
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
White Truffles in Winter
data wydania
ISBN
978-83-240-2331-8
liczba stron
336
słowa kluczowe
kucharz, Francja, miłość, jedzenie
język
polski
dodała
Ag2S

Smakowita opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia. Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z...

Smakowita opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia.

Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni.

Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach. Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.

Białe trufle to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.

 

źródło opisu: http://www.znak.com.pl/

źródło okładki: http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,3545,Biale-trufle

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1368
Lenka | 2013-03-23
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2013
Przeczytana: 23 marca 2013

Tytułem wstępu:

"Białe trufle" to nieprawdziwa historia o prawdziwym człowieku, żyjącym za czasów panowania Królowej Wiktorii, wojny francusko-pruskiej, w dniach największej sławy prasykiego kabaretu Moulin Rouge. Jest to książka o człowieku, który wywrócił kuchnie, gotowanie i restaurację do góry nogami i poukładał od nowa. Jest to opowieść o człowieku dzielącym życie na trzy miasta - Paryż, Londyn i Monte Carlo - oraz pomiędzy trzy kobiety. Jednym zdaniem jest to powieść o Auguste Escoffier.

Minusy:

Niestety wielkość książki nie dorównuje wielkości francuskiemu kucharzowi. W powieści szerzą się dłużyzny i przynudnawe opisy potraw i spoosbów ich przyrządzania, co dla osoby nie pałającej miłością do jedzienia jest istną katorgą...
Dużą przeszkodą w czytaniu jest mnóstwo francuskiech półsłowek, słów, zdań, a czasem i fragmentów konwersacji, co dla osób nie znających mowy żabojadów może okazać się przeszkodą nie do przejścia.
Punkt trzeci - niechronologiczny opis życia największego szefa kuchni wprowadza niepotrzebny zamęt i odbiera przyjemność czytania. Miejsce i czas akcji często zmienia się co rozdział, akcja przerywana jest w dziwnych momentach, co tylko potęguje chaos.
Mnóstwo, naprawdę mnóstwo nazwisk francuskich, angielskich i niemieckich pojawiających się raz tu, raz tam tez nie ułatwia lektury.
To "COŚ" co znajduje się na odwrocie książki nie ma z nią nic wspólnego oprócz podania imion bohaterów! Czytając te kilka zdań zamieszczonych na tylnej okładce mamy wrażenia, że czaka nas typowy romans posiadający opisy dań jedzonych przez parę głównych boahterów. Jest to jedno wielkie kłamstwo, romansu tam tyle co kot napłakał, zwłaszcza między parą wymienioną na odwrocie.
Ostatnie 90 stron przeczytałam ze względu na własną dumę, która nigdy nie może przeboleć, gdy porzucam jakąś książkę przed końcem. Końcówka jest tak nudna, dziwna i jeszcze raz nudna, że nawet dla wytrwałego czytelnika i fana powieści osadzonych w niezbyt dalekiej przeszłości może okazać się twierdzą nie do zdobycia.

Plusy:
Największym plusem tej powieści jest jej okładka, która faktycznie intryguje w przeciwieństwie do samej treści.
Po drugie - dużo odniesień historycznych. To chyba ratuje tę powieść przed całkowitą krytyką z mojej strony. Można rzec, że wszystkie te odwołania są drogowskazami, dzięki którym odnajdujemy się w książce.
Po trzecie i ostatnie - autoska ma duży talent do opisywania samków i woni. Momentami wyobrażenie sobie smaków potraw było wręczn naturalne.

Na zakończnie

Podsumowując, jest to powieść dla osób, które nie spodziewają się wartkiej akcji, pikantnego romansu, czy topowej biografi. Ta książka to niezbyt udana wariacja na temat życia "króla kucharzy" dla kogoś, kto pragnie odmiany od szablonowych powieści. Nie polecam osobom, które liczą na szybki rozrachunek i przyjemną lekturę, ponieważ mogą się bardzo rozczarować.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Spowiedź Ewy Braun. W cieniu Hitlera

Wspomnienia Anny Lerke - Polki, która z winy polityki Hitlera znalazła się wraz z rodziną w obozie pracy (i patrzyła, jak umierają), a za sprawą Ewy B...

zgłoś błąd zgłoś błąd