Białe trufle
- Kategoria:
- literatura piękna
- Tytuł oryginału:
- White Truffles in Winter
- Wydawnictwo:
- Znak Literanova
- Data wydania:
- 2013-01-21
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-01-21
- Liczba stron:
- 336
- Czas czytania
- 5 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324023318
- Tłumacz:
- Marta Pająk
- Tagi:
- kucharz Francja miłość jedzenie
Smakowita opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia. Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni.
Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach. Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.
"Białe trufle" to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 337
- 317
- 121
- 32
- 8
- 7
- 4
- 3
- 3
- 3
Opinia
Zachwyciło mnie w tej książce prawie wszystko; okładka-miękka w dotyku niczym skórka brzoskwini,apetyczny tytuł powieści oraz interesujący opis na okładce książki.To wszystko razem pobudza wyobraźnię i sprawia,że poznajemy zmysłowość w potrawach.Książka ta odkrywa przed nami nieznany dotąd wymiar smaku. Opisy potraw są tak szczegółowe, że praktycznie czułam ich zapach i aromat.Dużo można się również dowiedzieć na temat przygotowania posiłków...ich smakowania jak i podawania.Podobało mi się również to,że w niektórych przepisach podawano jako składnik moją ulubioną lawendę...
W "Białych truflach"została opisana historia słynnego kucharza,który okazał się sławny ze swoich wyszukanych potraw.Dziś jest on legendą wśród kucharzy i smakoszy. Uważa sie go, za jednego z najważniejszych twórców nowoczesnej kuchni fracuskiej.
Dowiadujemy się również o jego zaletach i wadach.O tym,że pomimo sławy ,tak naprawdę był samotny.Miał też słabość do kobiet o rudych włosach...które zostawały jego kochankami.Teraźniejszość oraz przeplatane wspomnieniami z lat świetności Escoffiera składają się na poruszającą historię opartą na faktach. Miłość, zmysłowość,rodzina i sława,kłopoty ze zdrowiem oraz bieda uzmysławiają nam ,że to co błyszczy nie do końca ma swój blask...jak łatwo można spaść z piedestału,jeden głupi błąd i z bogacza stajemy się biedakami.
"Białe trufle" to nie biografia. To książka o tym, jacy są twórcy - jak się zachowują, co czują, kiedy przyrządzają dania, wkładając w niej całe swoje serce i duszę. ..to historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.
Polecam!
Zachwyciło mnie w tej książce prawie wszystko; okładka-miękka w dotyku niczym skórka brzoskwini,apetyczny tytuł powieści oraz interesujący opis na okładce książki.To wszystko razem pobudza wyobraźnię i sprawia,że poznajemy zmysłowość w potrawach.Książka ta odkrywa przed nami nieznany dotąd wymiar smaku. Opisy potraw są tak szczegółowe, że praktycznie czułam ich zapach i...
więcej Pokaż mimo to