Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Gordon Ramsay. Na samym szczycie

Tłumaczenie: Krzysztof Mazurek
Wydawnictwo: Vesper
6,33 (27 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
2
8
0
7
11
6
8
5
5
4
0
3
1
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Gordon Ramsay: The Biography
data wydania
ISBN
9788377310335
liczba stron
320
słowa kluczowe
kulinaria master chef
język
polski
dodała
jotka

Gordon Ramsay jest obecnie jednym z najbardziej interesujących szefów kuchni i bez wątpienia należy do pierwszej ligi gastronomii. Jego zadziwiający talent, imponująca osobowość i to, że zawsze pewnie stoi na nogach zaprowadziły go tam, gdzie jest - czyli na szczyty - i zjednały mu tysiące fanów na całym świecie. Jego programy telewizyjne, takie jak "Koszmary kuchenne Ramsaya", czy "The F...

Gordon Ramsay jest obecnie jednym z najbardziej interesujących szefów kuchni i bez wątpienia należy do pierwszej ligi gastronomii. Jego zadziwiający talent, imponująca osobowość i to, że zawsze pewnie stoi na nogach zaprowadziły go tam, gdzie jest - czyli na szczyty - i zjednały mu tysiące fanów na całym świecie.
Jego programy telewizyjne, takie jak "Koszmary kuchenne Ramsaya", czy "The F Word" ściągają przed ekrany tysiące widzów, którzy nie mogą się napatrzyć na tego kipiącego energią, elokwentnego czarodzieja garnka i patelni. Co kryje się za postacią tego kucharza w białym fartuchu, jak udało mu się wspiąć na wyżyny?
Multimilioner przed trzydziestką, Ramsay jest dziś równie ambitny, jak w czasach, kiedy był nastolatkiem. W wieku 18 lat był zawodowym piłkarzem w drużynie Glasgow Rangers. Kontuzja kazała mu zejść z boiska i przenieść się do kuchni, gdzie na zawsze zostawił swój ślad. Żongluje czasem i naciąga dobę jak gumę, przenosząc się z jednej do drugiej między swoimi restauracjami, jego dzień pracy to pełne 18 godzin, gdzieś tam jeszcze udaje mu się zmieścić uczestnictwo w programach telewizyjnych, jako oddanemu mężowi i ojcu znaleźć czas dla żony i dzieci, nie mówiąc już o bieganiu w maratonach!
We wszechstronnej biografii czytamy o całym życiu Gordona Ramsaya, począwszy od blokowisk Glasgow i sielskich krajobrazów Stratfordu, aż do najbardziej wykwintnych i najdroższych restauracji świata. Dowiemy się również, jak Gordon uporał się z pomówieniami, które zagroziły rozdarciem jego świata i zniszczeniem imperium kulinarnego, które budował z takim mozołem.
Niekiedy śmieszna, niekiedy wzruszająca, biografia Ramsaya odkrywa sekrety i tragedie, które pomogły zbudować postać, odnoszącą największe sukcesy w swoim pokoleniu.

 

źródło opisu: http://www.vesper.pl/index.php?page=shop.product_d...(?)

źródło okładki: http://kultura.onet.pl/literatura/nowe-ksiazki/gor...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (70)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 358
AlexDelaware | 2017-03-11
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 11 marca 2017

Książka dobra, choć czasami męcząca i nudna. Jeden z największych mistrzów kuchni, przedstawiony zarówno przez pryzmat swoich dokonań zawodowych, jak i relacji rodzinnych. Trudne dorastanie w Glasgow, problemy z ojcem i bratem, a po odniesieniu pierwszych sukcesów spadająca krytyka świata kulinarnego i dziennikarskiego. Bo Gordon Ramsay to postać nietuzinkowa i zawsze mówi, to co myśli. Nawet jeśli jest to niedyplomatyczne, nieparlamentarne czy wulgarne. Bo taki jest Gordon Ramsay. Jest sobą. I wie do czego dąży. Co chce osiągnąć. A ciągła walka i współzawodnictwo tylko dodają mu sił. To jego żywioł. Zarówno w życiu zawodowym, jak i prywatnym. Przeczytać warto.

książek: 34
grzegoooorz | 2012-12-07
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: listopad 2012

Gorąco polecam miłośnikom kuchni i zawodowym kucharzom. Ukazuje wiele nieznanych faktów oraz bliższych informacji o Gordonie. Dodatkowo polecam obejrzec serię 6 odcinków "Boiling Point" na Youtube, jako uwieńczenie tej książki

książek: 50
Wonsipaha | 2017-06-01
Na półkach: Przeczytane
książek: 168
Basiassk | 2017-03-03
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 17
lola | 2016-03-21
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 12
Airflo | 2016-03-15
Na półkach: Przeczytane
książek: 582
SanaeAiko | 2015-12-23
Przeczytana: 21 stycznia 2016
książek: 175
MonikaJ | 2015-12-11
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: luty 2015
książek: 350
MrocznyTapczan | 2015-04-17
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2015
Przeczytana: marzec 2015
książek: 454
breathless | 2015-04-11
Na półkach: Przeczytane, 2015, Posiadam
Przeczytana: styczeń 2015
zobacz kolejne z 60 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd