Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo

Tłumaczenie: Ewa Kleszcz
Wydawnictwo: Carta Blanca
6,67 (6 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
2
6
3
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
A Taste of History. The Stories Behind Our Favourite Foods
data wydania
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodał
Matacz

Kolejne, tym razem ekskluzywne wydanie jednego z najbardziej docenianych bestsellerów wydawnictwa Carta Blanca. Intrygująca podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw zyskała nowe oblicze. Piękne fotografie, ilustracje z całego świata i unikalne ryciny dopełniają opowieść o roślinach, ich historii, tradycjach z nimi związanymi. Uczta dla oczu i pełne smaku opowieści...

Kolejne, tym razem ekskluzywne wydanie jednego z najbardziej docenianych bestsellerów wydawnictwa Carta Blanca. Intrygująca podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw zyskała nowe oblicze. Piękne fotografie, ilustracje z całego świata i unikalne ryciny dopełniają opowieść o roślinach, ich historii, tradycjach z nimi związanymi. Uczta dla oczu i pełne smaku opowieści ludzi, którzy na temat waszych ulubionych potraw wiedzą wszystko.

Czytelnicy już pokochali tę książkę!

 

źródło opisu: Carta Blanca, 2012

źródło okładki: www.cartablanca.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 264
andziorek | 2012-12-03
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 03 grudnia 2012

Wszystko co nas otacza posiada swoją własną historię. Nie inaczej jest z warzywami, przyprawami czy słodkościami. Ich początki sięgają bardzo dalekich czasów oraz odległych nam miejsc. Co ważne nierzadko stawały się zalążkiem poważnych konfliktów oraz kładły podwaliny pod rozwój niewolnictwa czy też wyginięcie pierwotnych mieszkańców wielu regionów na kuli ziemskiej.

Bryan Bruce w swej książce wziął pod lupę dziewięć produktów, które zdobyły serca i uznanie ludności na całym świecie, stając się tym samym podstawowym elementem posiłków. Ba, w początkowym okresie wiele z tych produktów (np. ziarna kakao) były tak cenne, iż stały się nawet substytutem pieniądza! Bruce w ciekawy sposób przedstawił nam genezę odkrycia tych produktów, pochodzenie nazwy oraz najważniejsze czynniki, które spowodowały ich „wkroczenie na salony”…

Bardzo spodobała mi się konstrukcja tego albumu. Każdemu smakołykowi poświęcony jest jeden rozdział. Autor zdaje w nim relacje ze swej podróży do kolebki danego produktu. Opisuje spotkania z miejscową ludnością, miejsca które zobaczył, szukając materiałów do tej książki.

Następnie Bruce przedstawia krótki zarys historyczny, udokumentowując wszystko przepięknymi, kolorowymi fotografiami. Zachwyciły mnie także zakończenia wszystkich rozdziałów, gdzie znajdują się przepisy na apetyczne potrawy, w których głównym składnikiem jest opisywany właśnie przysmak.

Album jest krótki, acz treściwy. Moc kolorów wspaniałych zdjęć podziałała nie tylko na mój zmysł wzrokowy, ale przede wszystkim pobudziła moje kubki smakowe. Czytając o czekoladzie oraz oglądając fotografię słynnego „tortu Sachera” nabrałam ogromnej ochoty na spałaszowanie go (nie ukrywam, że zamierzam niedługo wykorzystać przepis zamieszczony w książce i spróbować sama go przyrządzić)

Podziwiam autora, że udało mu się tak fantastycznie połączyć przeszłość z teraźniejszością. Album jest wspaniałą wędrówką, dzięki której mam teraz świadomość tego, co jem. Dowiedziałam się bowiem, skąd dana rzecz się wywodzi oraz ile wysiłku ludzie, w odległych od nas zakątkach świata wkładają, abyśmy mogli spożywać cuda natury…

Polecam wszystkim zainteresowanych historią smaku…

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Co słychać w Londynie

Czy da się napisać romans historyczny, który zaskoczy? Julia Quin udowadnia że tak! Inteligentny humor w połączeniu z inteligentnymi bohaterami daje b...

zgłoś błąd zgłoś błąd