rozwińzwiń

Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy

Okładka książki Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy Katarzyna Bosacka, Małgorzata Kozłowska- Wojciechowska
Okładka książki Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy
Katarzyna BosackaMałgorzata Kozłowska- Wojciechowska Wydawnictwo: Publicat kulinaria, przepisy kulinarne
248 str. 4 godz. 8 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Publicat
Data wydania:
2011-06-20
Data 1. wyd. pol.:
2011-06-20
Liczba stron:
248
Czas czytania
4 godz. 8 min.
Język:
polski
Tagi:
dieta zdrowie kulinaria przepisy kulinarne
Średnia ocen

7,3 7,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,3 / 10
56 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
278
195

Na półkach:

Bardzo dobry poradnik. Pięknie wydana

Bardzo dobry poradnik. Pięknie wydana

Pokaż mimo to

avatar
207
180

Na półkach:

Książkę czytałem, krótko po wydaniu, było to w 2011 roku. Wówczas była bardzo przydatna i naprawdę dobra.
Upłynęło jednak już sporo lat, więc nie wykluczam, że pozycja ta może być obecnie nieco przestarzała. Warto wziąć to pod uwagę, czytając ją dziś.

Książkę czytałem, krótko po wydaniu, było to w 2011 roku. Wówczas była bardzo przydatna i naprawdę dobra.
Upłynęło jednak już sporo lat, więc nie wykluczam, że pozycja ta może być obecnie nieco przestarzała. Warto wziąć to pod uwagę, czytając ją dziś.

Pokaż mimo to

avatar
506
353

Na półkach:

Niestety książka z 2011 roku przeczytana w 2022 roku w wielu momentach wydawała się nieaktualna . W ciągu całej dekady pojawiło się mnóstwo nowych badań dających często nowe światło i świeże spojrzenie na wiele kwestii żywieniowych, dlatego książkę zostawiam bez oceny.

Niestety książka z 2011 roku przeczytana w 2022 roku w wielu momentach wydawała się nieaktualna . W ciągu całej dekady pojawiło się mnóstwo nowych badań dających często nowe światło i świeże spojrzenie na wiele kwestii żywieniowych, dlatego książkę zostawiam bez oceny.

Pokaż mimo to

avatar
990
629

Na półkach:

Znana i lubiana dziennikarka wespół z prof. Małgorzatą Kozłowską- Wojciechowską obala wszystkie żywieniowe mity.

Obie panie pod lupę wzięły popularne przekąski, wędliny, mrożonki, gotowe produkty. Przyjrzały się również warzywom. Wyjaśniają, dlaczego należy unikać ''chemicznej'' żywności z tablicą Mendelejewa z aneksem. Autorki wskazują na niebezpieczne i szkodliwe składniki przynoszące wiele konsekwencji zdrowotnych.

Prof. Małgorzata Kozłowska- Wojciechowska demaskuje kombinacje producentów żywności. Tłumaczy w jaki sposób jesteśmy oszukiwani.

Opracowanie zawiera multum ważnych i potrzebnych informacji. Miejmy świadomość tego co kupujemy i tego co jemy.

Znana i lubiana dziennikarka wespół z prof. Małgorzatą Kozłowską- Wojciechowską obala wszystkie żywieniowe mity.

Obie panie pod lupę wzięły popularne przekąski, wędliny, mrożonki, gotowe produkty. Przyjrzały się również warzywom. Wyjaśniają, dlaczego należy unikać ''chemicznej'' żywności z tablicą Mendelejewa z aneksem. Autorki wskazują na niebezpieczne i szkodliwe...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1274
1274

Na półkach: ,

''Dziś w laboratorium chemicznym wyczarowuje się wszystko - różne artykuły spożywcze mogą pachnieć jak czekolada, truskawki, miód. Współczesne techniki przetwarzania żywności:suszenie, pasteryzowanie, mrożenie, rozdrabnianie, niszczą jej smak, dlatego do ciastek, czekolady, napojów i wędlin dodaje się sztuczne zapachy . Bez nich sklepowe produkty przypominały by tekturę ''

Wszyscy którzy czytają moje opinie zauważyli na pewno że zawsze bardzo odżegnuję się i uciekam od wszelkiej maści poradników . Niestety, one wciąż mnie doganiają :) zwłaszcza że w tym roku postanowiłam '' odgruzować '' moją biblioteczkę i wydobyć na światło dzienne wszystkie wewnętrzne drugie rzędy książek, pieczołowicie zastawione przybywającymi wciąż książkami w rzędach pierwszych i całkowicie zasłaniających te drugie . W ramach tych wykopalisk, co i raz natykam się na jakiś poradnik . Aż sama nie mogę się nadziwić ileż ja ich kiedyś kupowałam . Tym razem trafiłam na '' Czy wiesz co jesz ? '' autorstwa Katarzyny Bosackiej i '' Profesor Zdrówko '' czyli Małgorzaty Kozłowskiej - Wojciechowskiej. Obie panie znane są szerokiej publiczności, z telewizji, gdzie prowadzą, a właściwie do niedawna prowadziły program konsumencki o tym samym tytule, czyli '' Czy wiesz co jesz ? '' . Z początku omawianej pozycji można się dowiedzieć że pani Bosacka jest dziennikarką prasową i telewizyjną która już wiele lat zajmuje się, powiedzmy ogólnie zdrowym żywieniem i urodą. Natomiast pani Kozłowska - Wojciechowska , jest lekarzem, specjalistą chorób wewnętrznych i chorób przewodu pokarmowego oraz ekspertem do spraw żywienia . Książka jest podzielona na rozdziały - posiłki dnia . Czyli zaczynamy od śniadania, potem drugie śniadanie, obiad itd. Omówione są też dodatki typu musztarda, keczup, kiełki, orzechy itp. Można w tym poradniku znaleźć też kilka ciekawostek, o których ja na przykład nie wiedziałam . Jak można w domu zrobić ser biały, żółty, masło, przecier pomidorowy, czy....napój na kaca :). Myślę że każdy z nas chciałby żyć i jeść zdrowo, tylko czy to jeszcze w ogóle jest możliwe ? Przeczytawszy ten poradnik, można się trochę zasmucić, wiedząc ile i jakiej chemii producenci dodają do tego co jemy. A jeść przecież musimy, czy więc czytać i bać się przy każdych zakupach, czy nie czytać i liczyć na swoje dobre geny i łut szczęścia, że dożyjemy długowiecznej starości spożywając te wszystkie '' E '' ? To pytanie i decyzję zostawiam każdemu z was czytelników pod własną rozwagę . Mnie w głowie się zakręciło od tych wszystkich konserwantów, przeciwutleniaczy, barwników i emulgatorów . Znalazłam też kilka hmmm...powiedzmy sprzecznych z opiniami innych ekspertów od żywienia, twierdzeń autorek, i komu tu wierzyć ? Pić to mleko czy nie ? Smażyć na oleju z oliwek, czy nie ? Masło jest zdrowsze czy margaryna ? Reasumując, przeczytałam, pomimo jasnego i małego, zupełnie nieprzyjaznego druku, ale czy jestem od tego poradnika mądrzejsza ?, raczej nie , niewiele '' nowego '' się z niego dowiedziałam .

''Dziś w laboratorium chemicznym wyczarowuje się wszystko - różne artykuły spożywcze mogą pachnieć jak czekolada, truskawki, miód. Współczesne techniki przetwarzania żywności:suszenie, pasteryzowanie, mrożenie, rozdrabnianie, niszczą jej smak, dlatego do ciastek, czekolady, napojów i wędlin dodaje się sztuczne zapachy . Bez nich sklepowe produkty przypominały by tekturę...

więcej Pokaż mimo to

avatar
4
1

Na półkach: ,

Matko jakie super porady, myślę że taka książka przyda się każdemu. Gorąco polecam!

Matko jakie super porady, myślę że taka książka przyda się każdemu. Gorąco polecam!

Pokaż mimo to

avatar
110
102

Na półkach:

Kupiłam bo bardzo lubię program pani Bosackiej i musze przyznać ze książka jest bardzo fajna. Wszystko co było w programie znajdziemy po krótce opisane w książce. Podoba mi sie jej forma graficzna. Nie jest to typowa klasyczna książka. Środek tylko zachęca do czytania. Wszystko podzielone na rozdziały, tekst i grafika umieszczone sa w różny sposób przez co nie jest to takie nudne. Dla mnie super :)

Kupiłam bo bardzo lubię program pani Bosackiej i musze przyznać ze książka jest bardzo fajna. Wszystko co było w programie znajdziemy po krótce opisane w książce. Podoba mi sie jej forma graficzna. Nie jest to typowa klasyczna książka. Środek tylko zachęca do czytania. Wszystko podzielone na rozdziały, tekst i grafika umieszczone sa w różny sposób przez co nie jest to takie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
601
99

Na półkach: ,

Świetnie napisana, mnóstwo ciekawostek i obalania mitów w oparciu o badania naukowe. Warto sięgać po nią od czasu do czasu!

Świetnie napisana, mnóstwo ciekawostek i obalania mitów w oparciu o badania naukowe. Warto sięgać po nią od czasu do czasu!

Pokaż mimo to

avatar
296
112

Na półkach:

Polecam.

Polecam.

Pokaż mimo to

avatar
12
2

Na półkach:

Ciekawe pozycja. Doskonale pokazuje jak producenci starają się sprzedać jak najmniej za jak najwięcej. Cena i jakość niestety rzadko idą w parze, więc przystaje mozolne czytanie etykiety. Dla mnie informacje oczywiste, jednak pozycja warta uwagi.

Ciekawe pozycja. Doskonale pokazuje jak producenci starają się sprzedać jak najmniej za jak najwięcej. Cena i jakość niestety rzadko idą w parze, więc przystaje mozolne czytanie etykiety. Dla mnie informacje oczywiste, jednak pozycja warta uwagi.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    446
  • Chcę przeczytać
    400
  • Posiadam
    209
  • Ulubione
    17
  • Poradniki
    17
  • Teraz czytam
    14
  • 2014
    11
  • Zdrowie
    8
  • 2013
    8
  • Dietetyka
    7

Cytaty

Podobne książki

Przeczytaj także