Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw

Książka jest przypisana do serii/cyklu "Seria Monumenta Poloniae Culinaria". Edytuj książkę, aby zweryfikować serię/cykl.
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu w Wilanowie
7,54 (13 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
1
8
6
7
3
6
1
5
0
4
1
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-60959-01-5
liczba stron
240
słowa kluczowe
kuchnia staropolska
język
polski
dodał
mantra

Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i...

Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego w opracowaniu dr hab. Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj otwiera serię, którą poświęcamy kulturze stołu w epoce nowożytnej. Towarzyszyć jej będą współcześnie skomponowane, autorskie książki kucharskie, przekształcające staropolskie zalecenia w przepisy kulinarne dla potrzeb dzisiejszych smakoszy i uczestników planowanych przez nas, muzealnych programów edukacyjnych.

 

źródło opisu: http://sklep.wilanow-palac.pl/stanislaw-czerniecki...(?)

źródło okładki: http://sklep.wilanow-palac.pl/stanislaw-czerniecki...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (40)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 537
dabrowska_ea | 2017-07-13
Przeczytana: 2017 rok
książek: 254
AsiaKoch | 2017-02-10
Na półkach: Przeczytane
książek: 103
rena3312 | 2017-01-24
Na półkach: Przeczytane
książek: 269
Ankaa | 2016-12-06
Na półkach: Przeczytane
książek: 606
Ola_Czyta | 2016-07-26
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2016 rok
książek: 470
Klara | 2016-07-06
Na półkach: Przeczytane
książek: 34
17KaSiA08 | 2016-06-05
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: kwiecień 2016
książek: 604
olkens | 2016-01-27
Na półkach: Przeczytane, 2017
Przeczytana: kwiecień 2017
książek: 619
brulionbebeb | 2015-04-24
Na półkach: Przeczytane, Do zdobycia
Przeczytana: 07 grudnia 2015
książek: 1395
Alicja | 2014-08-08
Na półkach: Przeczytane, 2014
Przeczytana: 23 września 2014
zobacz kolejne z 30 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd