rozwińzwiń

Polska kuchnia domowa

Okładka książki Polska kuchnia domowa Małgorzata Caprari
Okładka książki Polska kuchnia domowa
Małgorzata Caprari Wydawnictwo: Świat Książki poradniki
Kategoria:
poradniki
Wydawnictwo:
Świat Książki
Data wydania:
2012-10-22
Data 1. wyd. pol.:
2012-10-22
Język:
polski
ISBN:
9788327301680
Tagi:
Kulinaria
Średnia ocen

8,0 8,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,0 / 10
8 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
710
304

Na półkach: , , , , ,

Za kilka dni święta. Większość z nad już teraz buszuje w kuchni, by móc przygotować świąteczne potrawy. Nic dziwnego, w końcu to jedna z niewielu chwil, gdzie można naprawdę pobyć z rodziną, ale i też poszaleć pod względem kulinarnym. W takim wypadku przydadzą się kuchenni przyjaciele. Mam tutaj na myśli oczywiście rozmaite przepisy i porady na pyszne i niekonwencjonalne dania.

Jednym z takich moich przyjaciół stała się książka pani Małgorzaty Caprari, która w prosty i dość przejrzysty sposób zdradza nam kilkaset wręcz sekretów na wspaniałe dania – zarówno przekąski, dania obiadowe, a nawet słodycze. Ale może po kolei:

Na samym początku powala mnie na kolana cudna okładka – skromna, a zarazem barwna i kolorowa. I ten smaczny barszcz z uszkami – aż chce się zabrać do gotowania. Widać od razu, że szata graficzna zarówno na zewnątrz, jak i w środku jest jak najbardziej dopracowana i smakowita zarazem. Dodatkowym plusem jest fakt, iż poszczególne działy przedstawionych tu potraw mają indywidualną kolorystykę stron, dzięki czemu o wiele łatwiej się odnaleźć. W dodatku fotografie potraw, które zostały tutaj opisane jeszcze bardziej zachęcają do zgłębienia kulinarnych sekretów pani Małgorzaty. Szkoda tylko, że jest ich tak mało w stosunku do liczby przepisów – zwłaszcza, że to wygląd na pierwszym miejscu pomaga nam w wyobrażeniu sobie efektu końcowego.
Ale dość o grafice. Jeśli chodzi o same przepisy, to bardzo podoba mi się sposób ich ukazania. Wszystko jest zgrabne i bardzo przejrzyste. Opisy krótkie, ale wyczerpujące. Idealne dla początkujących kucharzy.

Właściwie to mogę z czystym sercem stwierdzić, że tutaj każdy znajdzie coś dla siebie – zarówno pasjonaci, którzy królują w kuchni, jak i ci, którzy do tej pory przypalali nawet mleko. Małym minusem jest może fakt, iż niektóre nazwy potraw są zbyt wymyślne i wykwintne w odróżnieniu od samych potraw. Niekiedy prostota jest ciekawsza, a w dodatku, jeśli coś ma zbyt wymyślną nazwę może nie traci na wartości, ale wtedy maleje chęć do ich przygotowania z obawy, że się nie uda. A szkoda.

Póki, co z wielką chęcią mogę ę pozycję polecić każdemu – zarówno fanatykom, jak i początkującym kucharzom. Jedyne, co mogę powiedzieć na koniec to, to, że nie należy się zniechęcać – zwłaszcza widząc wymyślne nazwy potraw. Dlaczego? Bowiem w rzeczywistości są one o wiele prostsze, a czasem wręcz banalne. Dlatego też zachęcam każdego do zabawy w kuchni i przygotowywaniu smacznego, co nieco, a mam pewność, że takie potrawy uświetnią niejedno przyjęcie, czy święto – wystarczy chcieć ;)

Za kilka dni święta. Większość z nad już teraz buszuje w kuchni, by móc przygotować świąteczne potrawy. Nic dziwnego, w końcu to jedna z niewielu chwil, gdzie można naprawdę pobyć z rodziną, ale i też poszaleć pod względem kulinarnym. W takim wypadku przydadzą się kuchenni przyjaciele. Mam tutaj na myśli oczywiście rozmaite przepisy i porady na pyszne i niekonwencjonalne...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
1140
950

Na półkach:

Małgorzata Caprari to autorka wielu wspaniałych kulinarnych pozycji, jak na przykład : ,,Kuchnia kresowa" , czy ,,Kuchnia bezmięsna". ,, Polska kuchnia domowa" to jej najnowsze dzieło.

Muszę przyznać, że mam jakaś słabość w stosunku do książek kulinarnych, dlatego, gdy tylko zobaczyłam,że na rynku pojawi się takie cudeńko wiedziałam, że muszę ją mieć. I nie pomyliłam sie w swoim osądzie, co do niej.

,,Polska kuchnia domowa" to zbiór ponad 300 przepisów z ostatniego 10-lecia XX wieku. Już sama okładka zachęca do zagłębienia się w lekturę. Na samym początku jest zawarty krótki wstęp, z którego dowiadujemy się, jakie potrawy znów wracają teraz do łask na naszych stołach.

Książka podzielona jest na kilka podkategorii, takich jak przekąski, zupy, smakowite ryby, z mięsem w roli głównej, mączne rozmaitości, niezastąpione warzywa, domowe słodycze, czy przetwory i nalewki. Każdy dział rozpoczyna się ładnie oprawioną w szatę graficzną stroną, która zachwyci nawet najbardziej wybrednego czytelnika.

Z boku każdej strony są zawarte przepisy, jest również zawartych bardzo wiele obrazków podanych potraw.

W dziale przekąsek znajdziemy przepisy na takie dania, jak kalarepianka, kurczak ziołowy, parówkowe paluszki, fasolada kanapkowa, czy miód kanapkowy. Ja z pewnością wypróbuję także ryż po tatarsku, czy puchową babkę ziemniaczaną.


Muszę przyznać, że uwielbiam zupy, więc z pewnością znajdziecie u mnie wykonanie błyskawicznej zupy rybnej, czy gulaszowej kartoflanki. Z pewnością czytelnicy będą też zachwyceni recepturą na żurek kielecki, czy powszechną w ostatnim czasie zupę cebulową.


W książce kucharnej i mięsożercy znajdą coś odpowiedniego. Czytelnik dowie się, jak wykonać pijany boczek, cokolwiek to oznacza :),czy zapiekankę brukselkową, którą z pewnością i ja się będę zajadała. Ciekawie brzmi również kurczak po kabulsku, jak i szaszłyczki kaukaskie.

Oczywiście, znajdzie się i coś dla łasuszków. Nawet Ci najbardziej wybredni z pewnością skuszą się na takie słodkości, jak placek ,,Negrus", domowe lizaczki, domowa nutella, a także czekoladowy tort błyskawiczny, czy pleśniak rabarbarowy.

,,Polska kuchnia domowa" jest doskonale wykonana pod każdym względem. Ja jestem usatysfakcjonowana z zawartych w niej informacji w 100 %. Uważam, że to doskonały pomysł na prezent gwiazdkowy, czy urodzinowy. Cena również nie jest wyszukana, jak za jakość. Kosztuje jedynie 34,90 zł. Gorąco polecam !

Moja ocena : 10/10

Małgorzata Caprari to autorka wielu wspaniałych kulinarnych pozycji, jak na przykład : ,,Kuchnia kresowa" , czy ,,Kuchnia bezmięsna". ,, Polska kuchnia domowa" to jej najnowsze dzieło.

Muszę przyznać, że mam jakaś słabość w stosunku do książek kulinarnych, dlatego, gdy tylko zobaczyłam,że na rynku pojawi się takie cudeńko wiedziałam, że muszę ją mieć. I nie pomyliłam sie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
430
237

Na półkach: ,

Macie ochotę na odrobinę szaleństwa w kuchni? Ale tylko odrobinę. Leży przede mną przecudna książka zawierająca multum przepisów na różnorakie pyszności. „Polska kuchnia domowa” to publikacja, w które autorka - Małgorzata Caprari zebrała same przepyszne receptury dzięki którym spędzanie czasu w kuchni stanie się jeszcze bardziej przyjemne.

Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Mogłabym spędzać w niej większość swojego wolnego czasu. Kulinarne cudo, które mam przed sobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. "Polska kuchnia domowa" została podzielona na kilka rozdziałów pod względem przeznaczenia danego dania. I tak, w książce znajdziemy przepisy na przekąski, zupy, ryby, dania z mięsem w roli głównej, mączne rozmaitości, niezastąpione warzywa oraz domowe słodkości oraz przetwory i nalewki.

Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie poszczególnych, wybranych dań. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie na ich widok. A jakże wykonania się tych dań skosztować. Przepisy są proste, co ważne, składniki ogólnie dostępne, instrukcje klarownie sformułowane. Cóż więcej wymagać od książki kucharskiej? Powiem krótko. Idą Święta, niektóre przepisy zawarte w „Polskiej kuchni domowej” idealnie pasują do świątecznej kuchni, choć nie tylko. To przede wszystkim polska kuchnia domowa. Jednak ja na pewno nie przegapię tak fantastycznej okazji jakim jest zbliżające się Boże Narodzenie i przyrządzę kilka nowych potraw według przepisów autorki.

Macie ochotę na odrobinę szaleństwa w kuchni? Ale tylko odrobinę. Leży przede mną przecudna książka zawierająca multum przepisów na różnorakie pyszności. „Polska kuchnia domowa” to publikacja, w które autorka - Małgorzata Caprari zebrała same przepyszne receptury dzięki którym spędzanie czasu w kuchni stanie się jeszcze bardziej przyjemne.

Uwielbiam eksperymentować w...

więcej Pokaż mimo to

avatar
602
350

Na półkach: , , ,

Kartoflana w zupełnie nowym wydaniu

„Polska kuchnia domowa” Małgorzata Caprari
wyd. Świat Książki
rok: 2012
str. 274
Ocena: 5/6

Przypuszczam, że to może robić się już nudne, ale nic na to nie poradzę, że uwielbiam gotować, czytać o gotowaniu i pisać o tym co przeczytałam i co ugotowałam. To chyba naturalne, że jak człowiek ma pasję, to stara się ją rozwijać. Tak przynajmniej mam ja. Mniejsza o poszerzanie się bioder, o konieczność kupowania co chwilę nowych ubrań, o rosnącą wagę, ważny jest tylko cudowny zapach i genialny smak pichconych potraw. Prawda? Prawda! Więc do dzieła.

Jedną z najnowszych książek kucharskich wydanych przez Świat Książki jest Polska kuchnia domowa napisana przez Małgorzatę Caprari. W poradniku tym autorka zawarła ponad trzysta przepisów, które łączą w sobie kuchnię tradycyjną z nowoczesnymi trendami. Całość podzielona została na osiem działów odpowiadających różnym rodzajom dań. Znajdziemy w niej więc Przekąski, a wśród nich przepis na pączki pieczarkowe, które wzbudziły moje zainteresowanie i na pewno znajdą się w menu na kolejne organizowane przeze mnie przyjęcie. W kolejnym podrozdziale poruszono temat Zup. Muszę przyznać, że to na tej części książki utknęłam na dłużej. Uwagę mojego męża w szczególności przyciągnął przepis na krem ziemniaczany, nie miałam więc zbyt dużego pola manewru co do tego, co w pierwszej kolejności zostanie ugotowane. Pełna obaw przystąpiłam do studiowania przepisu, analizy składników i przygotowywania pola pracy, które, jak się okazało, było malutkie. Bo całość okazała się prosta jak budowa cepa. Składniki na zupę przygotowałam w kilka minut, po kilkunastu kolejnych dokończyłam wykonywanie wskazanych w przepisie czynności, a po kolejnych 30 minutach zasiadłam z małżonkiem do stołu. I oboje zagłębiliśmy się w cudownym, nieznanym nam dotychczas smaku. Taką zupę to ja mogę robić i jeść. Zdecydowanie. Niewielkim nakładem pracy otrzymałam coś pysznego, co zadowoliło nie tylko moje, ale i mężowskie podniebienie. Żałuję tylko, że nie zrobiłam zdjęcia gotowej potrawy, ale na pewno będę jeszcze miała ku temu okazję.

Kolejne rozdziały traktują odpowiednio o: Smakowitych rybach, Z mięsem w roli głównej, Mącznych rozmaitościach, Niezastąpionych warzywach, Domowych słodyczach oraz Przetworach i nalewkach. W ciągu kilkunastu godzin zapoznałam się ze znaczną ilością nieznanych mi dotychczas przepisów, które zdecydowanie wykorzystam w przyszłości.

Poradnik przyozdobiony został miłą dla oka grafiką, a całość napisana została w przystępny sposób, dzięki czemu nawet niedoświadczony kucharz czy kucharka poradzi sobie z przygotowaniem omawianych dań. Co więcej, większość potraw składa się ze składników, które zwykle znaleźć można w każdym domu. To dzięki temu te przepisy są z jednej strony tradycyjne, a z drugiej oryginalne. Żeby ugotować coś na co mamy ochotę, nie musimy od razu wydawać kilkuset złotych na wyposażenie spiżarni w produkty, które wykorzystywać będziemy raz do roku, przy okazji gotowania jednego, konkretnego dania. Nie żałuję ani chwili poświęconej tej książce kucharskiej i wiem, że będę z niej bardzo często korzystała. Bo warto. Was zachęcam do zaopatrzenia się w tę pozycję i ugotowania czegoś, co połechta wasze podniebienia niewielkim kosztem. Polecam Polską kuchnię domową nie tylko tym, którzy sami zaopatrują się w tego typu poradniki, ale w szczególności osobom, które chcą sprawić radość bliskiej osobie, której pasją jest gotowanie.

Kartoflana w zupełnie nowym wydaniu

„Polska kuchnia domowa” Małgorzata Caprari
wyd. Świat Książki
rok: 2012
str. 274
Ocena: 5/6

Przypuszczam, że to może robić się już nudne, ale nic na to nie poradzę, że uwielbiam gotować, czytać o gotowaniu i pisać o tym co przeczytałam i co ugotowałam. To chyba naturalne, że jak człowiek ma pasję, to stara się ją rozwijać. Tak...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    11
  • Przeczytane
    9
  • Posiadam
    5
  • Herbs & Vegetarian & Cooking & Gardening
    1
  • 52 książki //2013
    1
  • 6) A) A to Polska właśnie.
    1
  • ♦ 52 książki - 2012 ♦
    1
  • Daniny wydawnicze
    1
  • Przeczytane 2012
    1
  • Chcę w prezencie
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Polska kuchnia domowa


Podobne książki

Przeczytaj także