Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kuchnia w stylu wolnym

Wydawnictwo: Publicat
6,9 (10 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
2
8
3
7
2
6
2
5
0
4
0
3
0
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Free range cook
data wydania
ISBN
978-8-32-451929-3
liczba stron
320
język
polski
dodała
suzuranka

Annabel Langbein to gwiazda międzynarodowego programu telewizyjnego. Jej podejście do gotowania jest zarówno praktyczne, jak i inspirujące. Pokazuje, jak w łatwy, naturalny sposób przyrządzić rewelacyjne dania z najświeższych produktów sezonowych. Annabel z wycieczek po przydomowym ogrodzie czerpie pomysły na potrawy, niewymagające dużego wysiłku. Wydała 19 książek kucharskich, które zdobyły...

Annabel Langbein to gwiazda międzynarodowego programu telewizyjnego. Jej podejście do gotowania jest zarówno praktyczne, jak i inspirujące. Pokazuje, jak w łatwy, naturalny sposób przyrządzić rewelacyjne dania z najświeższych produktów sezonowych.

Annabel z wycieczek po przydomowym ogrodzie czerpie pomysły na potrawy, niewymagające dużego wysiłku. Wydała 19 książek kucharskich, które zdobyły wiele międzynarodowych nagród, w tym najważniejsze trofeum w świecie publikacji kulinarnych - Gourmand Word Cookbook Award, za książkę Naturalne gotowanie. Jej książki zostały przetłumaczone na wiele języków i sprzedały się w liczbie ponad dwóch milionów egzemplarzy w całej Europie, Ameryce Północnej i Australii.

 

źródło opisu: www.empik.com

źródło okładki: www.empik.com

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1969
Ciarolka | 2013-01-13
Przeczytana: 13 stycznia 2013

Jeżeli jesteście miłośnikami gotowania to zapewne znacie Annabel Langbein, gwiazdę programu kulinarnego emitowanego na kanale Kuchnia +. Oprócz pokazywania zapewne pysznych potraw na wizji, zajmuje się pisaniem książek. Wydała 19 książek kucharskich, które zdobyły wiele międzynarodowych nagród, a "Kuchnia w stylu wolnym" została uhonorowana najważniejszym trofeum w świecie publikacji kulinarnych - Gourmand World Cookbook Award. Książki Annabel przetłumaczono na wiele języków i sprzedały się w liczbie ponad dwóch milionów egzemplarzy w całej Europie, Ameryce Północnej i Australii.
Autorka pokazuje jak w łatwy, naturalny sposób przyrządzić rewelacyjne dania z najświeższych produktów sezonowych, a swe pomysły na potrawy czerpie z wycieczek po przydomowym ogrodzie.

Książka podzielona jest na kilka działów: Z pieca, Z ogrodu, Z farmy, Z jeziora i morza, Ze spiżarni i Z sadu - możecie się domyślić, że ich tytuły oznaczają, skąd możemy wziąć składniki potrzebne do przygotowania potraw. W każdej części autorka pisze kilka słów wstępu od siebie i opowiada między innymi historie ze swojego dzieciństwa, a nawet z młodzieńczych lat jej męża. Dzięki temu możemy ją lepiej poznać i zdać sobie sprawę, że nie jest to tylko bogata osoba z telewizji, ale także kobieta, która posiada pasje i wspomnienia, czyli, że jest taka, jak każdy z nas.

Każdy przepis jest szczegółowo objaśniony: mamy tu krótki wstęp, długość przygotowywania, ilość potrawy, która wychodzi z liczby podanych składników, dodatki z którymi możemy podać posiłek oraz przystępne objaśnienie, jak wykonać danie.

"Jeden prosty składnik, na przykład przyprawa czy owoc, może stworzyć zupełnie nowy smak."

Przepisy są tanie, proste w przygotowaniu, ale również niezwykle pomysłowe i pięknie prezentujące się na stole. Dzięki temu nawet te osoby, które twierdzą, że nie nadają się do gotowania, mogą zabłysnąć i pochwalić się wspaniałymi, z wyglądu wykwintnymi daniami. Nie brak tu ciast, przystawek, dań obiadowych czy przekąsek.

"Gotowanie w domu sprawia, że czujemy bliższą więź z przyjaciółmi, rodziną i naturą, a poza tym rozwijamy własną kreatywność."

W książce kucharskiej nie powinno zabraknąć fotografii potraw. Tutaj zachęcają nas do jej przygotowania, nawet z pozoru paskudne danie wygląda bardzo apetycznie. Myślę, że fotografowie bardzo się postarali, aby nadać daniom, tego czegoś, co sprawia, że zjadamy ją oczami. Nie brak tu również zdjęć autorki podczas wykonywania różnych codziennych czynności takich jak praca w ogródku czy zagniatanie ciasta na chleb.

Autorka sprawia wrażenie osoby inteligentnej, która wie, o czym pisze dzięki czemu język jest bardzo przystępny i zrozumiały dla każdego. Czytając tę książkę czuje się, że ma się do czynienia z zawodowcem.

Najciekawsze moim zdaniem potrawy to: chleb dla zajętych (muszę wypróbować), ziemniaki zapiekane z serem gruyere i czosnkiem (pycha, choć robiłam ze zwykłym serem żółtym), pieczony kurczak z trawą cytrynową i chilli, lody z pistacjami i malinami, lody podwójnie czekoladowe, eklerki z kremem kawowym, blok czekoladowo-żurawinowy, leciutkie ciasto truskawkowe, kruszonka z rabarbarem i malinami, kruszonka z jogurtem i jagodami mmmmm... pycha!

"Wszyscy pragniemy żyć i odżywiać się zdrowo."


Książka została przepięknie wykonana i idealnie nadaje się na prezent dla miłośników gotowania i nie tylko, każdy będzie umiał wykonać choć kilka potraw. Nie posiadam w swojej kolekcji zbyt wiele książek kulinarnych, ale uważam, że ta spełnia wszystkie swoje funkcje. Dlatego, jeśli jesteście znudzeni ciągłym jedzeniem tego samego, wypróbujcie przepisy z Kuchni w stylu wolnym, a na pewno wasza kuchnia nabierze wyrazu i smaku.

Zapraszam na mojego bloga: www.zaczytanawksiazkach.blogspot.com

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Jak kamień w wodę

Książkę poleciła mi znajoma i bardzo jej za to dziękuję ,tym bardziej że pożyczyła mi obie części i nie muszę czekać na kontynuację i zabieram się za...

zgłoś błąd zgłoś błąd