Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kulisy Kulinarnej Akademii

Książka jest przypisana do serii/cyklu "Editio". Edytuj książkę, aby zweryfikować serię/cykl.
Wydawnictwo: Helion
6,36 (56 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
0
8
6
7
16
6
24
5
7
4
1
3
1
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-246-3794-2
liczba stron
352
język
polski

18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie...

18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora… od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii…

Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej.

(…)To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.(…)

 

źródło opisu: http://helion.pl

źródło okładki: http://helion.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Oficjalna recenzja
porządekalfabetyczny książek: 2800

Prywatna rewolucja

To jest książka o prywatnej rewolucji. Po 21 latach profesury w amerykańskiej uczelni w Paryżu i 21 latach pracy w polskiej redakcji Radia France Internationale, z dnia na dzień Marek Brzeziński musiał zacząć robić coś nowego, chociaż do emerytury było bliżej niż dalej. Zdecydował się na kurs kucharski w Le Cordon Bleu.

Z listu motywacyjnego: Gotowanie jest jak seks. Wszyscy to robią na całym świecie, ale tylko niewielu, w seksie i w kuchni, jest artystami. Bycie artystą to nie tylko wrodzone umiejętności i dotknięcie geniusza, ale także technika, a tej można się uczyć tylko od najlepszych.

Jeśli jednak szukacie kulinarnej książki o seksie (i przemocy), poczytajcie raczej Bourdaina. W "Kulisach Kulinarnej Akademii" mamy co prawda pokaleczone palce, wrzący olej, pot i łzy, a także szefa, który pojedynkuje się z Brzezińskim na spojrzenia, by ostatecznie dobić go słowami: Pan to tak dekoruje jak Niemcy!, ale tak naprawdę jest to książka o miłości.

Tak, potrzebne są dobrej jakości składniki, wspomniana już technika, ale ostatecznie chodzi o to, żeby jedzeniem się dzielić. Jedna z moich ulubionych scen w książce to ta, w której Brzeziński przez 7 godzin przygotowuje ostrygi dla ukochanej Chmurki. Z nieoczekiwaną, przekorną puentą. I bardzo podoba mi się, że Brzeziński buntuje się przeciwko bezsensownemu marnowaniu jedzenia ugotowanego na kursie. To nie jest przecież sztuka dla sztuki.

Każda książka ma swego idealnego czytelnika Strona 23, sonata na temat noży i już wiem, ze...

To jest książka o prywatnej rewolucji. Po 21 latach profesury w amerykańskiej uczelni w Paryżu i 21 latach pracy w polskiej redakcji Radia France Internationale, z dnia na dzień Marek Brzeziński musiał zacząć robić coś nowego, chociaż do emerytury było bliżej niż dalej. Zdecydował się na kurs kucharski w Le Cordon Bleu.

Z listu motywacyjnego: Gotowanie jest jak seks. Wszyscy to robią na całym świecie, ale tylko niewielu, w seksie i w kuchni, jest artystami. Bycie artystą to nie tylko wrodzone umiejętności i dotknięcie geniusza, ale także technika, a tej można się uczyć tylko od najlepszych.

Jeśli jednak szukacie kulinarnej książki o seksie (i przemocy), poczytajcie raczej Bourdaina. W "Kulisach Kulinarnej Akademii" mamy co prawda pokaleczone palce, wrzący olej, pot i łzy, a także szefa, który pojedynkuje się z Brzezińskim na spojrzenia, by ostatecznie dobić go słowami: Pan to tak dekoruje jak Niemcy!, ale tak naprawdę jest to książka o miłości.

Tak, potrzebne są dobrej jakości składniki, wspomniana już technika, ale ostatecznie chodzi o to, żeby jedzeniem się dzielić. Jedna z moich ulubionych scen w książce to ta, w której Brzeziński przez 7 godzin przygotowuje ostrygi dla ukochanej Chmurki. Z nieoczekiwaną, przekorną puentą. I bardzo podoba mi się, że Brzeziński buntuje się przeciwko bezsensownemu marnowaniu jedzenia ugotowanego na kursie. To nie jest przecież sztuka dla sztuki.

Każda książka ma swego idealnego czytelnika Strona 23, sonata na temat noży i już wiem, ze trafił swój na swego. Kto, jeśli nie Marek Brzeziński, zrozumiałby, że najbardziej romantycznym prezentem, jaki kiedykolwiek dostałam na urodziny, był komplet dobrych noży?

Idealni czytelnicy nie podążają za opowieścią: oni biorą w niej udział. Zazwyczaj oznacza to porzucenie świata i zamieszkanie w książce. Nie w tym przypadku. "Kulisy Kulinarnej Akademii" czytałam miesiąc i często porzucałam (żeby zajrzeć do kuchni i nie wychodzić z niej przez parę godzin). Myślę, że autor byłby zadowolony. Mniej zadowolony byłby z tego, że po przeczytaniu na stronie 133 opisu kolarzy, byłam bliska porzucenia książki w ogóle. Ale wróciłam, bo nie wybaczam tylko użytkownikom kostek rosołowych, tym smutasom którzy jedzą przed telewizorem i tym, którzy jedzą szybko, byle jak, byle co i wracają do ważniejszych spraw. Jakich ważniejszych spraw??:)

Kasia/porządekalfabetyczny

pokaż więcej

Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (143)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 803
Paulina Kwiatkowska | 2012-11-19
Na półkach: Przeczytane

,, 18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora... od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii..." Tekst z okładki

Marek Brzeziński - z wykształcenia anglista i psycholog ( Uniwersytet Łódzki), doktor nauk humanistycznych ( Uniwersytet Gdański ) oraz ... Absolwent Akademii Kulinarnej Le Cordon Blue. Przez dwadzieścia jeden lat wykładał psychologię i antropologię kultury na Uniwersytecie Shillera w Paryżu, będąc jednocześnie pracownikiem Radia...

książek: 545
Erised | 2015-01-01
Na półkach: Przeczytane, 2014
Przeczytana: 30 grudnia 2014

Napisana niezwykle lekkim, dowcipnym językiem wiecznego gawędziarza podróż przez stoły Francji, garnki i garnuszki Le Cordon Bleu, portret przyszłych kucharzy i kucharza z przypadku, którego do najlepszej akademii kulinarnej na świecie zagnały koleje losu. Bardzo przyjemna, ot na podwieczorek.

książek: 288
e14626 | 2016-04-28
Na półkach: Przeczytane

Dla mnie za dużo o Francji, a za mało o francuskiej sztuce kulinarnej.

książek: 24
Katarzyna Siekierska | 2013-04-05
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2013 rok

bardzo przyjemnie się czyta. ciekawa opowieść o kulinarnej Francji

książek: 503
książek: 0
| 2017-02-28
książek: 339
Igła | 2017-02-12
Przeczytana: 12 lutego 2017
książek: 416
graz | 2016-09-21
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2013 rok
książek: 135
Lulu | 2016-08-29
Przeczytana: 28 sierpnia 2016
książek: 22
avera | 2016-07-29
zobacz kolejne z 133 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd