Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Historia żywności. Jak żywność zmieniła świat

Tłumaczenie: Anna Kunicka
Wydawnictwo: Aletheia
7,25 (4 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
1
7
0
6
2
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-61182-92-4
liczba stron
450
słowa kluczowe
żywność, historia
język
polski
dodała
Ag2S

Jeść to zaznawać przyjemności lub cierpienia. Żadna inna sfera ludzkich doznań fizycznych nie jest tak dotkliwie dwoista. Niewłaściwe odżywianie się czy wprost głód to najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka. Ludzkość od dziesięciu mileniów z okładem spożywa (także w dosłownym sensie) owoce największej rewolucji w swoich dziejach: narodzin rolnictwa. Za tą cywilizacyjną zmianą poszły...

Jeść to zaznawać przyjemności lub cierpienia. Żadna inna sfera ludzkich doznań fizycznych nie jest tak dotkliwie dwoista. Niewłaściwe odżywianie się czy wprost głód to najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka. Ludzkość od dziesięciu mileniów z okładem spożywa (także w dosłownym sensie) owoce największej rewolucji w swoich dziejach: narodzin rolnictwa. Za tą cywilizacyjną zmianą poszły przemiany gospodarcze, społeczne, polityczne, a nawet obyczajowe. O tym wszystkim, o kilku tysiącach lat światowej historii człowieka, pisze autor tej książki, australijski profesor historii (ur. 1943). Przedstawia technologiczny rozwój produkcji żywności i jego wpływ na kształt tych przemian. Dowiadujemy się na przykład, że to, co nazywamy kuchnią (jak kuchnia chińska czy francuska), a więc pewien styl przygotowywania potraw, jest raczej wytworem czasów ubóstwa niż wyrafinowania wyższych sfer. Higman śledzi też społeczny i gospodarczy kontekst religijnych tabu żywieniowych czy świeckich zasad odżywiania się, diet opartych na określonym rozumieniu zdrowia. Najwięcej uwagi poświęca czasom najnowszym, uważając, że jest to okres nieporównywalny z żadnym innym w kulturowej historii produkcji i użytkowania żywności. Ten wykład dziejów świata ujętych od tak specyficznej strony, choć zwięzły i rzeczowy, jest nie tylko strawny, lecz stanowi prawdziwie wykwintną food for thought.

 

źródło opisu: http://www.aletheia.com.pl/

źródło okładki: http://www.aletheia.com.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 513
SamNieWieszKto | 2014-02-07
Na półkach: Przeczytane

Na początku należy zauważyć jedno: to nie jest książka sensu stricte historyczna z rodziałami w rodzaju "tak jedzono za Mieszka, a tak za Chrobrego" a raczej analizą tego, w jaki sposób zmiany technologiczne oraz zależności geograficzne wpływały na sposoby produkcji żywności.

Składa się z kilku rozdziałów, zajmujących się różnymi zagadnieniami (zmienne geograficzne, uprawa i pozyskiwanie roślin ze środowiska naturalnego, hodowla i polowanie na zwierzęta, handel, przetwórstwo żywności, zmiany w postrzeganiu tego, co znaczy jeść dobrze, problem niedoborów etc.).

Rozdziały te podzielone zostały na dwie części, traktujące o żywności w starożytności i epoce współczesnej. Ich nazwy są trochę nieszczęśliwe, obie w historiografii znaczą już coś innego, szczęśliwiej byłoby je nazwać "okresem dawnym" i "epoką przemysłową" tym bardziej, że zwłaszcza w tym pierwszym okresie do jednego worka wrzucane są zarówno czasy prehistoryczne, faktyczna starożytność, średniowiecze jak i wczesna nowożytność aż po XVIII wiek.

Zważywszy jednak na tezy książki, według której obecnie doświadczamy zmian w produkcji żywności porównywalnych jedynie z wynalezieniem rolnictwa na początku neolitu (co jest IMHO twierdzeniem uzasadnionym) taki podział jest uzasadniony.

Ogólnie rzecz biorąc książka bardzo ciekawa, zwłaszcza dla osób zainteresowanych historią społeczną i historią gospodarczą. Pozwala dostrzec pewne procesy, które trudno sobie bez niej uświadomić.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Buddyzm zen i psychoanaliza

Pierwszy i trzeci rozdział to z mojego punktu widzenia jakieś totalne nieporozumienie. Męczyłem się strasznie czytając ten niestrawny bełkot. Natomi...

zgłoś błąd zgłoś błąd