Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Smaki z Fjällbacki

Tłumaczenie: Inga Sawicka
Wydawnictwo: Czarna Owca
6,58 (53 ocen i 10 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
4
8
6
7
16
6
14
5
4
4
3
3
2
2
0
1
1
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Smaker från Fjällbacka
data wydania
ISBN
978-83-7554-230-1
liczba stron
176
język
polski
dodała
Ag2S

Dwie rzeczy łączą Camillę Läckberg i kucharza Christiana Hellberga – obydwoje pochodzą z Fjällbacki i oboje uwielbiają jedzenie i gotowanie. Z ich wspólnej pasji narodził się pomysł na ten projekt – książkę kucharską, która będzie czerpać ze smaków Fjällbacki z czasów ich dzieciństwa; smaków zachodniego wybrzeża Szwecji. Camilla i Christian powrócili do swoich ulubionych miejsc z przeszłości,...

Dwie rzeczy łączą Camillę Läckberg i kucharza Christiana Hellberga – obydwoje pochodzą z Fjällbacki i oboje uwielbiają jedzenie i gotowanie. Z ich wspólnej pasji narodził się pomysł na ten projekt – książkę kucharską, która będzie czerpać ze smaków Fjällbacki z czasów ich dzieciństwa; smaków zachodniego wybrzeża Szwecji.
Camilla i Christian powrócili do swoich ulubionych miejsc z przeszłości, aby zabrać się do gotowania pośród wysepek, domków rybackich i kutrów.
W Smakach z Fjällbacki dzielą się swoimi ulubionymi przepisami – od dań z owoców morza, poprzez przekąski do fantastycznych deserów. Książka składa się z siedmiu części. Każdą z nich poprzedza wstęp Camilli Läckberg. Autorem przepisów jest Christian Hellberg, zdobywca tytułu Kucharza Roku 2001. Swoją miłością do zachodniego wybrzeża dzieli się z czytelnikami w autorskim wyborze przepisów na dania z ryb i owoców morza. Co powiecie na carpaccio z halibuta z cytrusową sałatką lub żabnicę pieczoną w ziołach z z sałatką z czerwonej cebuli i szpinaku? Kuchnia zachodniego wybrzeża jest tak zachwycająca jak nadmorski, skalisty pejzaż. Co doskonale pokazują piękne zdjęcia Niklasa Bernstone’a! Daj się zainspirować i zaproś przyjaciół na ucztę!

 

źródło opisu: http://www.czarnaowca.pl/

źródło okładki: http://www.czarnaowca.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (526)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1546
denudatio_pulpae | 2015-09-30
Przeczytana: 30 września 2015

Byłam strasznie ciekawa tej książki i nie zawiodła ona moich oczekiwań, chociaż faktycznie - brak przepisu na te słynne cynamonowe bułeczki :)

Przepisy są różne, od banałów typu ziemniaki gotowane z koperkiem po ambitniejsze tematy jak kacze piersi pieczone w pieprzu z kremem dyniowym i winegretem imbirowym.

Przepisy przejrzałam, zdjęcia pooglądałam, poczytałam co było do poczytania, a teraz będę powoli wypróbowywać smaki z Fjällbacki u siebie w kuchni :)

Niby książka kucharska jak każda inna, ale miła dla oka i nie żałuję, że ją kupiłam. Oby tylko znaleźć te wszystkie składniki, a później można eksperymentować :)
Oceny nie wystawiam, bo najpierw trzeba wypróbować kilka przepisów ;)

książek: 3266
Kasiulek | 2013-12-30
Przeczytana: 15 grudnia 2013

„Smaki z Fjällbacki” to książka kucharska Camilli Läckberg – autorki poczytnych szwedzkich kryminałów oraz Christiana Hellberga, jednego z najwybitniejszych szefów kuchni w Szwecji. To książka obowiązkowa dla każdego smakosza, fana przepisów kulinarnych, który nie boi się eksperymentowania w kuchni.
Do tej pory autorkę znałam jedynie z jej serii kryminałów o Fjälbacce, które bardzo sobie chwalę. Gdy tylko zobaczyłam książkę kucharską jej autorstwa zapragnęłam ją mieć. Wiele dobrego czytałam o tej pozycji i postanowiłam sama się przekonać czy warto.
„Smaki z Fjällbacki” to książka historia. Autorka w swojej przedmowie wspomina lata swego dzieciństwa gdzie to ojciec u nich przyrządzał posiłki, co jest dość dziwnie przyjmowane w Szwecji. Niestety autorka wcześniej nie myślała o tym, aby podpytać ojca, gdzie nauczył się gotować, podpytać go o przepisy. Teraz postanowiła, chociaż w niewielkim stopniu je odtworzyć, niestety jak sama stwierdziła „potrawy przechodzą smakiem i zapachem...

książek: 804
Paulina Kwiatkowska | 2013-08-21
Na półkach: Przeczytane

Uwielbiam książki kucharskie, mogłabym je przeglądać i czerpać z nich inspirację godzinami. Tą pozycją zainteresowałam się głównie dlatego, że została napisana przez moją ulubioną szwedzką pisarkę kryminałów, Camillę Lackberg. Wraz ze swoim przyjacielem Christianem Hellbergiem, jednym z najwybitniejszych szefów kuchni w Szwecji postanowili stworzyć książkę kucharską, w której zamieścili przepisy inspirowane czasem pobytu we Fjallbance.

Camillę kojarzyłam z kryminałami, ale od zawsze intrygowały mnie jej książki kulinarne i wreszcie kiedy wpadła w moje łapki nie mogłam się jej oprzeć. Książka wywarła na mnie pozytywne wrażenie już od pierwszych stron. Na początku znajduje się krótki wstęp, w którym autorze mówią kilka słów o tym, dlaczego zaczęli gotować i skąd pomysł na książkę.

Pozycja została wydana w twardej oprawie, co tylko działa na jej korzyść. Według mnie będzie doskonałym prezentem dla zaawansowanych kucharzy. W środku znajdują się przepięknie wykonane zdjęcia potraw...

książek: 850
Jagna | 2016-04-12
Przeczytana: kwiecień 2016

Przepięknie wydana i tak naprawdę tylko dlatego skusiłam się na kupno (no dobra, cena też zachęciła) bo owoców morza nie jadam ;)

Oczywiście przepisy z rybami i skorupiakami to główna zaleta tej książki, ale są również pomysły na proste przekąski, kremy (polecam z koziego sera, idealny do frytek), dodatki na grilla itp.

Korzystam na bieżąco, po kolei próbuję różności, na pewno będzie niezastąpiona w sezonie letnim :)

książek: 2
WolnaKuchnia Kuchnia | 2013-10-01
Na półkach: Przeczytane

Wolna Kuchnia poleca „Smaki z Fjallbacki” czyli slow food po szwedzku.

Szwedzka kuchnia to nie tylko pulpeciki w IKEA.... Zobaczcie w jak wdzięczny sposób Szwedzi zachwalają swój slow food. Może doczekamy się kiedyś takiej promocji polskich nadmorskich miejscowości?

Książka z oryginalnymi przepisami jest także do wygrania w konkursie na www.wolnakuchnia.pl

książek: 69
Renata | 2014-02-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Bardzo się zawiodłam. Przepisu na bułeczki cynamonowe serwowane co chwile w książkach nie ma.Są za to wspaniałe zdjęcia Fjabacki.

książek: 158
aka | 2013-04-24
Na półkach: Przeczytane, Kulinaria
Przeczytana: 24 kwietnia 2013

Nie przepadam za daniami z ryb, owoców morza stąd taka ocena. Ale książkę przeczytałam z przyjemnością. A oglądanie zdjęć (krajobrazu, ludzi, dań) podziałało na mnie odprężająco, relaksująco.
I nawet znalazłam dla siebie kilka inspirujących zestawień smaków.

książek: 863
Kej_C | 2013-03-16
Na półkach: Chcę przeczytać

tak z ciekawości

książek: 121
ania73 | 2016-02-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 31 stycznia 2016

Uważam, że bardzo fajna książka kucharska szczególnie dla ludzi uwielbiających owoce morza ... i mających do nich nieograniczony dostęp :)
Niestety ja mieszkam na południu Polski i nie mogę na co dzień liczyć na świeże ostrygi czy małże, to też zostanę przy daniach bardziej tradycyjnych ...

książek: 1811
magia78 | 2016-05-29
Na półkach: Przeczytane, 2016
Przeczytana: 30 maja 2016

85/2016
książka kucharska

zobacz kolejne z 516 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
Powiązane treści
Camilla Läckberg odpowie na Wasze pytania!

Zadaj pytanie autorce bestsellerowych kryminałów i wygraj pobyt w szwedzkiej Fjällbace – miasteczku, gdzie rozgrywają się wydarzenia z kart powieści Läckberg.


więcej
więcej powiązanych treści
zgłoś błąd zgłoś błąd