Smaki z Fjällbacki

Tłumaczenie: Inga Sawicka
Wydawnictwo: Czarna Owca
6,49 (61 ocen i 11 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
4
8
7
7
18
6
16
5
6
4
3
3
3
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Smaker från Fjällbacka
data wydania
ISBN
978-83-7554-230-1
liczba stron
176
język
polski
dodała
Ag2S

Dwie rzeczy łączą Camillę Läckberg i kucharza Christiana Hellberga – obydwoje pochodzą z Fjällbacki i oboje uwielbiają jedzenie i gotowanie. Z ich wspólnej pasji narodził się pomysł na ten projekt – książkę kucharską, która będzie czerpać ze smaków Fjällbacki z czasów ich dzieciństwa; smaków zachodniego wybrzeża Szwecji. Camilla i Christian powrócili do swoich ulubionych miejsc z przeszłości,...

Dwie rzeczy łączą Camillę Läckberg i kucharza Christiana Hellberga – obydwoje pochodzą z Fjällbacki i oboje uwielbiają jedzenie i gotowanie. Z ich wspólnej pasji narodził się pomysł na ten projekt – książkę kucharską, która będzie czerpać ze smaków Fjällbacki z czasów ich dzieciństwa; smaków zachodniego wybrzeża Szwecji.
Camilla i Christian powrócili do swoich ulubionych miejsc z przeszłości, aby zabrać się do gotowania pośród wysepek, domków rybackich i kutrów.
W Smakach z Fjällbacki dzielą się swoimi ulubionymi przepisami – od dań z owoców morza, poprzez przekąski do fantastycznych deserów. Książka składa się z siedmiu części. Każdą z nich poprzedza wstęp Camilli Läckberg. Autorem przepisów jest Christian Hellberg, zdobywca tytułu Kucharza Roku 2001. Swoją miłością do zachodniego wybrzeża dzieli się z czytelnikami w autorskim wyborze przepisów na dania z ryb i owoców morza. Co powiecie na carpaccio z halibuta z cytrusową sałatką lub żabnicę pieczoną w ziołach z z sałatką z czerwonej cebuli i szpinaku? Kuchnia zachodniego wybrzeża jest tak zachwycająca jak nadmorski, skalisty pejzaż. Co doskonale pokazują piękne zdjęcia Niklasa Bernstone’a! Daj się zainspirować i zaproś przyjaciół na ucztę!

 

źródło opisu: http://www.czarnaowca.pl/

źródło okładki: http://www.czarnaowca.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (11)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1126
Wanilka | 2018-06-09
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 09 czerwca 2018

Niestety żaden z przepisów mnie nie zachwycił... Pewnie we Fjallbacke próbowałabym wszystkiego, ale w naszych okolicznościach nie skusiłam się :-)

książek: 2334
magia78 | 2016-05-29
Na półkach: Przeczytane, 2016
Przeczytana: 30 maja 2016

85/2016
książka kucharska

książek: 735
Jagna | 2016-04-12
Przeczytana: kwiecień 2016

Przepięknie wydana i tak naprawdę tylko dlatego skusiłam się na kupno (no dobra, cena też zachęciła) bo owoców morza nie jadam ;)

Oczywiście przepisy z rybami i skorupiakami to główna zaleta tej książki, ale są również pomysły na proste przekąski, kremy (polecam z koziego sera, idealny do frytek), dodatki na grilla itp.

Korzystam na bieżąco, po kolei próbuję różności, na pewno będzie niezastąpiona w sezonie letnim :)

książek: 167
ania73 | 2016-02-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 31 stycznia 2016

Uważam, że bardzo fajna książka kucharska szczególnie dla ludzi uwielbiających owoce morza ... i mających do nich nieograniczony dostęp :)
Niestety ja mieszkam na południu Polski i nie mogę na co dzień liczyć na świeże ostrygi czy małże, to też zostanę przy daniach bardziej tradycyjnych ...

książek: 1713
denudatio_pulpae | 2015-09-30
Przeczytana: 30 września 2015

Byłam strasznie ciekawa tej książki i nie zawiodła ona moich oczekiwań, chociaż faktycznie - brak przepisu na te słynne cynamonowe bułeczki :)

Przepisy są różne, od banałów typu ziemniaki gotowane z koperkiem po ambitniejsze tematy jak kacze piersi pieczone w pieprzu z kremem dyniowym i winegretem imbirowym.

Przepisy przejrzałam, zdjęcia pooglądałam, poczytałam co było do poczytania, a teraz będę powoli wypróbowywać smaki z Fjällbacki u siebie w kuchni :)

Niby książka kucharska jak każda inna, ale miła dla oka i nie żałuję, że ją kupiłam. Oby tylko znaleźć te wszystkie składniki, a później można eksperymentować :)
Oceny nie wystawiam, bo najpierw trzeba wypróbować kilka przepisów ;)

książek: 69
Renata | 2014-02-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Bardzo się zawiodłam. Przepisu na bułeczki cynamonowe serwowane co chwile w książkach nie ma.Są za to wspaniałe zdjęcia Fjabacki.

książek: 3287
Kasiulek | 2013-12-30
Przeczytana: 15 grudnia 2013

„Smaki z Fjällbacki” to książka kucharska Camilli Läckberg – autorki poczytnych szwedzkich kryminałów oraz Christiana Hellberga, jednego z najwybitniejszych szefów kuchni w Szwecji. To książka obowiązkowa dla każdego smakosza, fana przepisów kulinarnych, który nie boi się eksperymentowania w kuchni.
Do tej pory autorkę znałam jedynie z jej serii kryminałów o Fjälbacce, które bardzo sobie chwalę. Gdy tylko zobaczyłam książkę kucharską jej autorstwa zapragnęłam ją mieć. Wiele dobrego czytałam o tej pozycji i postanowiłam sama się przekonać czy warto.
„Smaki z Fjällbacki” to książka historia. Autorka w swojej przedmowie wspomina lata swego dzieciństwa gdzie to ojciec u nich przyrządzał posiłki, co jest dość dziwnie przyjmowane w Szwecji. Niestety autorka wcześniej nie myślała o tym, aby podpytać ojca, gdzie nauczył się gotować, podpytać go o przepisy. Teraz postanowiła, chociaż w niewielkim stopniu je odtworzyć, niestety jak sama stwierdziła „potrawy przechodzą smakiem i zapachem...

książek: 2
WolnaKuchnia Kuchnia | 2013-10-01
Na półkach: Przeczytane

Wolna Kuchnia poleca „Smaki z Fjallbacki” czyli slow food po szwedzku.

Szwedzka kuchnia to nie tylko pulpeciki w IKEA.... Zobaczcie w jak wdzięczny sposób Szwedzi zachwalają swój slow food. Może doczekamy się kiedyś takiej promocji polskich nadmorskich miejscowości?

Książka z oryginalnymi przepisami jest także do wygrania w konkursie na www.wolnakuchnia.pl

książek: 808
Paulina Kwiatkowska | 2013-08-21
Na półkach: Przeczytane

Uwielbiam książki kucharskie, mogłabym je przeglądać i czerpać z nich inspirację godzinami. Tą pozycją zainteresowałam się głównie dlatego, że została napisana przez moją ulubioną szwedzką pisarkę kryminałów, Camillę Lackberg. Wraz ze swoim przyjacielem Christianem Hellbergiem, jednym z najwybitniejszych szefów kuchni w Szwecji postanowili stworzyć książkę kucharską, w której zamieścili przepisy inspirowane czasem pobytu we Fjallbance.

Camillę kojarzyłam z kryminałami, ale od zawsze intrygowały mnie jej książki kulinarne i wreszcie kiedy wpadła w moje łapki nie mogłam się jej oprzeć. Książka wywarła na mnie pozytywne wrażenie już od pierwszych stron. Na początku znajduje się krótki wstęp, w którym autorze mówią kilka słów o tym, dlaczego zaczęli gotować i skąd pomysł na książkę.

Pozycja została wydana w twardej oprawie, co tylko działa na jej korzyść. Według mnie będzie doskonałym prezentem dla zaawansowanych kucharzy. W środku znajdują się przepięknie wykonane zdjęcia potraw...

książek: 216
aka | 2013-04-24
Na półkach: Przeczytane, Kulinaria
Przeczytana: 24 kwietnia 2013

Nie przepadam za daniami z ryb, owoców morza stąd taka ocena. Ale książkę przeczytałam z przyjemnością. A oglądanie zdjęć (krajobrazu, ludzi, dań) podziałało na mnie odprężająco, relaksująco.
I nawet znalazłam dla siebie kilka inspirujących zestawień smaków.

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
Powiązane treści
Camilla Läckberg odpowie na Wasze pytania!

Zadaj pytanie autorce bestsellerowych kryminałów i wygraj pobyt w szwedzkiej Fjällbace – miasteczku, gdzie rozgrywają się wydarzenia z kart powieści Läckberg.


więcej
więcej powiązanych treści
zgłoś błąd zgłoś błąd